ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το τέλος του λιγνίτη «βλέπει» η ΔΕΗ: Πώς αξιοποιούνται 97.000 στρέμματα

Η ΔΕΗ μεταβιβάζει στο Δημόσιο το 40% των εκτάσεων σε λιγνιτικές περιοχές, αξίας 162 εκατ. ευρώ, ώστε να αξιοποιηθούν επενδυτικά στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

H σημερινή συνέλευση της ΔΕΗ με τις αποφάσεις της ουσιαστικά εκκινεί την αξιοποίηση των εκτάσεων όπου η επιχείριση αναπτύσσει λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία σε βάθος χρόνου -σταδιακά έως 2028-  θα εκλείψει.

Ως γνωστόν οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και ο Δήμος Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.).

Η ΔΕΗ θα ιδρύσει την 100% θυγατρική με την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», στην οποία θα μεταβιβάσει μέρος των εκτάσεων εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει σήμερα λιγνιτική δραστηριότητα (ορυχεία και λετουργία λιγνιτικών μονάδων). Η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει στη νέα θυγατρική περίπου 97.000 στρέμματα που αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκτάσεων.

Οι υπόλοιπες εκτάσεις θα παραμείνουν στη ΔΕΗ για να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ θα συνεχιστεί και η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σε δεύτερη φάση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 100% της ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΑΕ στην εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ» που έχει συσταθεί από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την αποτίμηση της Grant Thornton, η αξία των μεταβιβαζόμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 162,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι και το μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΑΕ (162.182.483 μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ εκάστη). Προς εξόφληση του ανταλλάγματος, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα πληρώσει τους εργολάβους που θα πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης επί των εισφερομένων περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σε τρίτη φάση, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ θα απορροφήσει τη ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ώστε να καταστεί δικαιούχος των πάσης φύσεως δικαιωμάτων επί των ακινήτων, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των παγίων που έχουν μεταβιβασθεί στη ΔΕΗ.

Όλα τα παραπάνω γίνονται στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή στο κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων και στο πέρασμα προς την καθαρή ενέργεια, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η Δίκαιη Μετάβαση έχει πολλές μορφές, μεταξύ των οποίων είναι οι δραστηριότητες στο real estate, η αποκατάσταση εδαφών για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων του αγροτικού τομέα κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στα κέρδη για τη ΔΕΗ και επιτάχυνση του πλάνου ανάπτυξης

Καθαρή κερδοφορία 51 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο. Διπλασιασμός επενδύσεων. Στα 600MW η εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, στόχος τα 5,1GW στο τέλος του 2026. Στο τέταρτο τρίμηνο η ενοποίηση της Εnel Ρουμανίας.
Andiopoulos, Dimand
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Έχουμε υπομονετικούς μετόχους, θα μας κρίνουν σε ορίζοντα 4ετίας

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στους 14 σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό για τα επόμενα 10 χρόνια. Απόδοση άνω του 20% από το project Skyline. Τι προβλέπει η στρατηγική για οικιστικές αναπλάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Το τριπλάσιο cash flow για το 2022 και οι προσδοκίες για το 2023

Οι ισχυρές ταμειακές ροές και η αποκλιμάκωση των δαπανών για αγορές υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα και να επανέλθει φέτος σε κέρδη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, συναντήσεις με τους Ιταλούς στην Αθήνα. Πώς η ελληνική εταιρεία αποκτά άλλη... μισή ΔΕΗ για να αναπληρώσει πελάτες που θα χάσει στην Ελλάδα λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.