ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Trade Estates

Trade Estates: «Ποντάρει» στα εμπορικά πάρκα, προβλέπει αύξηση μεγεθών

Αύξηση εσόδων έως και 31% προέβλεψε για φέτος η διοίκηση της εταιρείας. Στο τέλος του έτους θα λειτουργήσει το εμπορικό πάρκο της Πάτρας, σε ένα χρόνο το πάρκο του Ηρακλείου.

Σημαντικά ενισχυμένα μεγέθη προέβλεψε για το 2024 η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, στο περιθώριο της πρώτης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το επερχόμενο ντεμπούτο της γαλλικής αλυσίδας ένδυσης Kiabi στην χώρα μας, στο εμπορικό πάρκο που θα εγκαινιαστεί στο τέλος του έτους στην Πάτρα.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναμένει συνολικά έσοδα από μισθώματα μεταξύ 33 εκατ και 35 εκατ ευρώ για την τρέχουσα δωδεκάμηνη οικονομική χρήση, αυξημένα σε ποσοστό από 24% έως 31% συγκριτικά με το 2023, καθώς και προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ενισχυμένα κατ’ ελάχιστον κατά 37% συγκριτικά με πέρσι, ύψους 25 - 26 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένει συνολικό ετήσιο τζίρο μισθωτών για φέτος κοντά στα 450 εκατ ευρώ, ενώ στις προτεραιότητες της για φέτος συγκαταλέγεται η μείωση του επιτοκιακού κόστους, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την InterIKEA καθώς και η μείωση των θυγατρικών εταιρειών σε 7 από 10 σήμερα. Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται επίσης να μειωθεί η συμμετοχή του ομίλου Φουρλή στην Trade Estates κάτω από το 50%, προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Σημειώνεται ότι το κόστος του επενδυτικού πλάνου για φέτος αγγίζει τα 206,9 εκατ ευρώ, ενώ σε 141 εκατ ευρώ ανέρχονται οι νέες γραμμές δανεισμού της εταιρείας για το διάστημα 2024-2028, με συνέπεια ο καθαρός δανεισμός της να διαμορφωθεί σε 395 εκατ ευρώ το 2028. Σημειώνεται ότι η ληκτικότητα των δανείων της Trade Estates είναι κατά μέσο όρο 9,6 έτη. Ανατρέχοντας στα πειραγμένα της χρήσης 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, κ. Δημ. Παπούλης, υπογράμμισε την αύξηση της μικτής αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας κατά 61% σε σχέση με το 2022, στα 484 εκατ ευρώ, καθώς και την ενίσχυση των προσαρμοσμένων κερδών EBITDA κατα 23,6%, στα 18,2 εκατ ευρώ. Στο τέλος του έτους, η καθαρή θέση της εταιρείας ανερχόταν σε 298,4 εκατ ευρώ, με τη μέση μικτή απόδοση του χαρτοφυλακίου της να προσδιορίζεται σε 7,7%.

Ως προς το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, από το σύνολο των 15.000 τμ, τη μισή επιφάνεια θα καλύψει ένα υπερσύγχρονο κατάστημα ΙΚΕΑ, νέας γενιάς, ενώ ακόμη 8-9 μισθωτές -μεταξύ των οποίων και η γαλλική Kiabi καθώς και η Sinsay- θα συμπληρώσουν τους υπολείποντες εμπορικούς χώρους. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει να εγκαινιάσει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα αντίστοιχο εμπορικό πάρκο στην πόλη του Ηρακλείου, με την Κρήτη να παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη κι άλλων συναφών εμπορικών προορισμών. Ο κ. Παπούλης επεσήμανε ότι ακόμη 15 ή και 20 νέα εμπορικά πάρκα δύνανται να κατασκευαστούν στην ελληνική επικράτεια -κυριότερα σε μεσαίες πόλεις της περιφέρειας- όπου διαπιστώνεται σημαντική ζήτηση για οργανωμένους χώρους εκτός των κέντρων πόλεων.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα στο BD ότι η Trade Estates δέχεται συχνά αιτήματα από ξένες αλυσίδες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, μέσα από τα εμπορικά πάρκα της ΑΕΕΑΠ, υπογραμμίζοντας του θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ένα τέτοια παράδειγμα είναι η γαλλική αλυσίδα προσιτής ένδυσης Kiabi, η οποία μετά την Πάτρα, αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στην χώρα μας το προσεχές διάστημα. Ως προς την Αθήνα, το εμπορικό πάρκο του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός της αρχικής προθεσμίας, δηλαδή στο τέλος του 2027, ενώ ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε για την απόκτηση του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα, με δεδομένη την αναβάθμιση της αξίας του χάριν στην όμορες επενδύσεις των κολοσσών της Microsoft και της Pharmathen.

Όπως επεσήμανε τέλος ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Βασίλης Φουρλής, στόχο της Trade Estates είναι να καταστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της κοντά στο 1 δισ ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα συνδράμει στην βελτίωση της αποδοτικότητας των εξόδων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στα κέρδη του Ομίλου Φουρλή από την ανάπτυξη της Trade Estates

Η εξαγορά του Smart Park ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής ακινήτων και τη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο δίμηνο του έτους για τον όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Πλάνο δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε 20 ελληνικές πόλεις

Οι νέοι μέτοχοι της Trade Estates θα εισπράξουν την υπεραξία από την πρόσφατη εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park, ενώ συνολικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 180 θα αξιοποιηθούν για τις δρομολογημένες επενδύσεις.
athens_heart
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της στοχεύει η Premia Properties

Η εταιρεία παραδίδει σήμερα το ανανεωμένο κτίριο γραφείων της ΑΑΔΕ στους χώρους του παλιού εμπορικού κέντρου Athens Heart, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο παραδίδει τις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης.
Briq, logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση του δανεισμού με πώληση ακινήτων εξετάζει η Briq Properties

Τα 15 εκατ ευρώ αγγίζουν τα ετησιοποιημένα έοδα από μισθώματα της Briq Properties. Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ χαρακτηρίζεται ως χαμηλού ρίσκου, λόγω διασποράς μεταξύ χώρων logistics, γραφείων, καταστημάτων και ξενοδοχείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει η εσωτερική λογιστική αξία

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 31η.12.2023, περιλαμβάνει δεκατρία ακίνητα με συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτών που ανέρχεται στα 484 εκατ. ευρώ.