ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κυνήγι οφειλετών από την ΔΕΗ με στόχο 40 εκατ. το μήνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη συνδρομή της Qualco. Σχέδιο για δύο τιτλοποιήσεις χρεών, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και όσοι μετακινήθηκαν σε εναλλακτικούς παρόχους και άφησαν «φέσια» 800 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 40 εκατ. ευρώ το μήνα έχει ως στόχο να συγκεντρώνει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ με τη συνδρομή και της Qualco, της οποίας ανανεώθηκε το συμβόλαιο λειτουργικής υποστήριξης στα τέλη Ιουλίου έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για στόχο που θεωρείται εφικτός με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, αλλά και με δεδομένη την πιο αυστηρή στάση της νέας διοίκησης απέναντι στους κακοπληρωτές. Η κινητοποίηση του προηγούμενου έτους έφερε στα ταμεία της ΔΕΗ περίπου 400 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες σε 12 μήνες, όταν ο στόχος που είχε τεθεί στην Qualco προέβλεπε τη συγκέντρωση 220 εκατ. σε 24 μήνες!

Από το ήδη υψηλό επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, η ΔΕΗ ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, στοχεύοντας σε ετήσια είσπραξη της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% περισσότερα.

Η ομάδα των συμβούλων της ΔΕΗ προχωρά, επίσης, τόσο στον σχεδιασμό των δύο τιτλοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσο και στα τυχόν μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας π.χ. με πιθανές αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών, με την εφαρμογή περισσότερο «προσωποποιημένων» ρυθμίσεων που θα καλύπτουν διαφορετικά προφίλ οφειλετών, κ.α.

Οι οριζόντιες ρυθμίσεις για τον καθορισμό της προκαταβολής και των δόσεων είχαν ούτως ή άλλως καταργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία προωθούσε περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κατηγορίες πελατών, ανάλογα με την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Η αποτελεσματικότητα αυτού του μοντέλου, το οποίο πάντως έχει φέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία της ΔΕΗ, θα ελεγχθεί περαιτέρω προκειμένου να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, σε όποιον τομέα απαιτείται.

Τιτλοποίηση οφειλών

Το ενδιαφέρον του επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσση συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες και το σχέδιο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους μέχρι και δύο δισ. ευρώ που προωθείται με ταχείς ρυθμούς. Στόχος είναι «να προσελκύσει η τιτλοποίηση ποιοτικούς επενδυτές και όχι χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε distressed assets», όπως επισημαίνουν στελέχη της ΔΕΗ που ασχολούνται με το σχεδιασμό των χαρτοφυλακίων.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 60 ημερών αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέσα στο προσεχές δίμηνο ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Το σχέδιο προβλέπει πως οι οφειλές θα εισφερθούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), ενώ σε ένα δεύτερο SPV θα μεταφερθούν οφειλές μεγαλύτερης διάρκειας για τη δεύτερη τιτλοποίηση.

Συγκεκριμένοι αριθμοί δεν έχουν γνωστοποιηθεί από την ΔΕΗ, αλλά ορισμένοι εκτιμούν πως η επιχείρηση μπορεί να συγκεντρώσει ποσά μεγαλύτερα των 400 - 500 εκατ. ευρώ από τις δύο τιτλοποιήσεις. Στα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων φαίνεται πως θα ενταχθούν και οφειλές, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, από πρώην πελάτες της ΔΕΗ που πήγαν σε εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και άφησαν τα «φέσια» στο πρώην μονοπώλιο. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ κινούνται σε επίπεδα γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας και των τιτλοποιήσεων είναι τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού για την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της ΔΕΗ που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες και θα περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές όπως, για παράδειγμα, στην εμπορική πολιτική, επέκταση σε νέους τομείς όπως το φυσικό αέριο, κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΗ με το τέλος του lockdown

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και μαζί η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν την πραγματική έκταση του προβλήματος με τις καθυστερήσεις πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.