Φωτο: Shutterstock

Έτοιμη να «ποντάρει» άλλα 130 εκατ. στα ακίνητα η Prodea

Με γρήγορους ρυθμούς υλοποιεί νέες επενδύσεις η Prodea Investments, ενώ η άνοδος των τιμών στα ακίνητα αύξησε το 2019 την αξία του χαρτοφυλακίου της κατά 400 εκατ. ευρώ.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων σχεδιάζει η διοίκηση της Prodea Investments, καθώς, όπως αναφέρεται στην ετήσια ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης, που δημοσιεύτηκε χθες, «οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές και από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Η βελτίωση αυτή απεικονίζεται πλέον και στην αγορά ακινήτων και δη εκείνη των επαγγελματικών κτιρίων (γραφεία, καταστήματα, logistics κτλ.), των οποίων οι αξίες ενισχύθηκαν σημαντικά το 2019, με την τάση να προβλέπεται θετική και για το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εύλογη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Prodea αυξήθηκε κατά 23% περίπου, από τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018, σε 2,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περσινής χρήσης.

Μεταξύ των έργων που «τρέχει» αυτήν την περίοδο η εταιρεία περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συγκροτήματος γραφείων στην Λ. Συγγρού, στο ύψος του Νέου Κόσμου (πλησίον Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών). Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Παράλληλα, η Prodea έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου και βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, μια επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

Αναπτυξιακά σχέδια υφίστανται (επίσης σε συνεργασία με την Dimand) για την τουριστική αξιοποίηση ακινήτου στα Χανιά, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις σε κτίρια, που προσφέρονται για ανακατασκευή και επιστροφή στην αγορά με σημαντική υπεραξία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απόκτηση αυτοτελούς κτιρίου γραφείων στην αρχή της Λ. Συγγρού, πλησίον του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Ακρόπολη», το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί είτε με την υφιστάμενη χρήση του (αφού φυσικά ανακαινιστεί), είτε με την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Παράλληλα, η εισηγμένη ετοιμάζεται να επενδύσει, σε συνεργασία με την Dimand, στην ανακατασκευή και εκμετάλλευση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά. Πρόκειται για δαπάνη της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα μεταμορφώσει το υφιστάμενο «κουφάρι» στο πιο σύγχρονο κτίριο γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεση των επενδυτών, είναι να μπορέσουν να προσελκύσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας. Στο ισόγειο θα υπάρχουν και χώροι καταστημάτων επιφάνειας 7.000 τ.μ. Η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης με τον Δήμο Πειραιά, ιδιοκτήτη του κτιρίου, αναμένεται να υπογραφεί πριν το καλοκαίρι.

Εξετάζεται πώληση «πακέτου» 13 ακινήτων στην Ιταλία

Εκτός βέβαια από την ανάπτυξη και απόκτηση νέων ακινήτων, η Prodea προχωρά και σε βελτιστοποίηση της διαχείρισης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της, με στόχο τόσο την κεφαλαιοποίηση κερδών, όσο και την χρηματοδότηση των νέων της επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η διοίκηση, αυτήν την περίοδο εξετάζεται η πιθανότητα πώλησης της συμμετοχής της στη θυγατρική εταιρεία Picasso Fund, η οποία ελέγχει 13 ακίνητα στην Ιταλία.

Πρόκειται για κτίρια γραφείων και καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Ρώμη και το Μιλάνο. Η αξία κτήσης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 80,7 εκατ. ευρώ, με τη σημερινή του αξία να υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ, γεγονός που εξηγεί τις σκέψεις που υπάρχουν για πιθανή πώλησή του, καθώς θα προσφέρουν σημαντικό κέρδος στην εταιρεία.

Σημειωτέον ότι ήδη η Prodea πώλησε ένα πακέτο τεσσάρων κτιρίων γραφείων στην Αθήνα στο τέλος του 2019. Πρόκειται για τέσσερα κτίρια γραφείων, μισθωμένα από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία αποκτήθηκαν από την Dromeus Capital, αντί 93 εκατ. ευρώ, αποφέροντας στην εισηγμένη κέρδος 16 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου

Με δεδομένες λοιπόν τις σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί η διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea, το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η προετοιμασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η διοίκηση χαρακτηριστικά, «οι συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί σημαντικά και δύναται να επιτρέψουν στην εταιρεία την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή και εγχώρια αγορά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και την επίτευξη των επενδυτικών της στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα διεύρυνσης του υφιστάμενου, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου της, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο». Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ, καθώς θα διατεθεί ποσοστό της τάξεως του 25% του μετοχικού κεφαλαίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλοί στόχοι από τον όμιλο Τιτάν για μείωση ρύπων κατά 20%

Να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13% από το 1990 έως το 2019, παρά την αλματώδη αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας στην πορεία αυτών των ετών, έχει πετύχει ήδη ο όμιλος Τιτάν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επένδυση ύψους 35,5 εκατ. ευρώ

Σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας, ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh και ο Γ. Περιστέρης απέκτησαν το 7% των μετοχών του ομίλου από την York. Προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ σε υποδομές και ενέργεια.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρομάζει τη ΔΕΗ η απειλή ενός νέου «Δεν πληρώνω»

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκοπές συνδέσεων η διοίκηση της ΔΕΗ, εάν διαπιστώσει ότι πίσω από όσους έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα αρχίζουν να κρύβονται και νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.