ΓΔ: 1196.79 -1.04% Τζίρος: 29.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέος «παίκτης» στο real estate με πολύ... βαθιές τσέπες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Άλαν Χάουαρντ και η εφοπλιστική οικογένεια Λάτση προχωρούν σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με «όχημα» την Orilina ΑΕΕΑΠ.

Δυναμική είσοδο στο ελληνικό real estate κάνει η επενδυτική εταιρεία Orilina, με βασικούς μετόχους τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο διαχειριστή κεφαλαίων Άλαν Χάουαρντ (Alan Howard) και την οικογένεια Νάτση.

O Alan Howard έχει το 28,571% της εταιρείας OPH Investments LP που είναι ο μοναδικός μέτοχος της Orilina ΑΕΕΑΠ, ενώ η οικογένεια Νάτση (Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Παντοπούλου) ελέγχουν το 38,094% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι Alan Howard και Τρύφων Νάτσης είναι εκ των συνιδρυτών του hedge fund BREVAN Howard. Σημειώνεται ότι ο κ. Νάτσης ξεκίνησε την καρίερα του στη Salomon Brothers στο Λονδίνο.

Στο μετοχολόγιο της OPH Investments εμφανίζονται και άλλα τρία πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός τραπεζίτης Jacques de Saussure ο οποίος ήταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος του Pictet Group, ισχυρότατου διαχειριστή χαρτοφυλακίων.

Ο de Saussure ελέγχει το 14,286% της OPH Investments, ο κ. Stuart Roden το 9,524% και ο κ. Adam J. Levinson το 6,667%. Ο τελευταίος είναι παλαίμαχο στέλεχος των Goldman Sachs και Fortress (ήταν μέλος της επιτροπής διοίκησης του πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου) και τα τελευταία χρόνια ίδρυσε και διαχειρίζεται την Graticule Asset Management Asia.

Η Orilina έχει κάνει ήδη τις πρώτες επενδυτικές της κινήσεις αποκτώντας το ακίνητο που στεγάζει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά έναντι 25,5 εκατ. ευρώ καθώς και δεύτερο κτίριο γραφείων στην ίδια περιοχή έναντι 12,4 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες έχει διεκδικήσει και σημαντικά άλλα ακίνητα, αλλά ακολουθεί συντηρητική πολιτική αν και το πρώτο κύμα επενδύσεων που σχεδιάζει φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε ευρύτατη διοικητική αναδιάρθωση στην εταιρεία με τον Μάριο Αποστολίνα (πρώην διευθύνων σύμβουλο της ICI ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Χαλικιά) να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στη θέση του προέδρου παρέμεινε ο κ. Στ. Ζαββός, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο εντάχθηκαν νέα πρόσωπα όπως ο γνωστός αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς, η κα Μιράντα Ξαφά, κ.α. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν, επίσης, ο κ. Πλ. Μονοκρούσος, γνωστό τραπεζικό στέλεχος που εργάζεται πλέον στην Brevan Howard, ο κ. Κυριάκος Ριρής και η κα Ν. Τζήκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσια κεφάλαια ξένων για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα

Άλμα 94,6% στις εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορές ακινήτων κατά το α' εξάμηνο του έτους, πιθανόν να αυξηθούν στα 2,5 δισ. ως το τέλος του έτους. Ποια ακίνητα προτιμούν οι επενδυτές, τι θα αλλάξει στο πρόγραμμα της «χρυσής» βίζα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοις μετρητοίς οι αγορές ακινήτων στην Ελλάδα

Με μετρητά πραγματοποιούνται οι περισσότερες αγορές ακινήτων στην Ελλάδα με το 84,7% των αγοραπωλησιών να πραγματοποιείται με το σύνολο του ποσού να καταβάλλεται τοις μετρητοίς, χωρίς καμία συμμετοχή τραπεζικού φορέα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κατεβαίνουν στην οδό Πειραιώς οι ισχυροί κατασκευών και ακινήτων

Το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, η «Πολιτεία Καινοτομίας» στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και η ανάπλαση του ιστορικού εργοστασίου της Βιοχάλκο θα αλλάξουν το πρόσωπο της οδού Πειραιώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Οι «πράσινες» επενδύσεις με το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

Στον κατάλογο με τις επενδύσεις περιλαμβάνονται αρκετά ακίνητα, όπως δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο, ακίνητα με χρήση Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και η ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά.