ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ICAP

ICAP: Ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά λευκών οικιακών συσκευών το 2018 

Εκ των 16 εταιρειών που «εξετάσθηκαν» οι 11 έκλεισαν με κέρδη το 2018, με τα EBITDA να εμφανίζουν άνοδο περίπου 59%, μετά από αρκετά έτη ισχυρών πιέσεων.

«Σημάδια» ανάκαμψης εμφάνισε η αγορά λευκών οικιακών συσκευών το 2018, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η ICAP, η οποία έχει πληγεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με δεδομένη και την υποχώρηση των εισοδημάτων των καναλωτών. 

«Η αγορά  των λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών κατέγραψε σημαντικές απώλειες τα προηγούμενα έτη. Η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής συγκυρίας κατά την τρέχουσα δεκαετία, έπληξε καίρια το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση, το εμπόριο των εν λόγω συσκευών. Ωστόσο, η σταθεροποίηση που παρουσιάζει το οικονομικό περιβάλλον το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επιδράσει θετικά στο εγχώριο χονδρικό εμπόριο. Η αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, airbnb, κλπ.) προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση και ο εξοπλισμός τους με ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της πτωτικής πορείας της αγοράς», τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP.

Τα στοιχεία 16 εταιρειών 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέτασε η ICAP και αφορούν 16 επιχειρήσεις εισαγωγής λευκών οικιακών συσκευών το συνολικό ενεργητικό τους παρουσίασε αύξηση 8,1% για το διάστημα 2017 – 2018, ενώ αντίθετα υπήρξε μείωση κατά 7,5% των ιδίων κεφαλαίων. 
Τόσο οι μεσομακροπρόθεσμες όσο και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διευρύνθηκαν κατά 14,5% και 19,2% αντίστοιχα την ίδια περίοδο. Από την άλλη, oι συνολικές πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το συνολικό μικτό κέρδος αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό περίπου.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα κατέγραψε κέρδη το 2018 έναντι ζημιών ο 2017, με συνέπεια το καθαρό αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανάλογη βελτίωση και το 2018 να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Τέλος, τα EBITDA σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση (κατά 59% περίπου) το 2018/17.  Από τις 16 εταιρείες του δείγματος, 11 ήταν κερδοφόρες το 2018.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ