ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνεται η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία

Ενισχυμένη είναι η αισιοδοξία των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων που εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος. Αυξημένες και οι επιχειρηματικές προσδοκίες παρά την αύξηση των δαπανών.

Στις 157 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έναντι 137 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF.

Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει, σύμφωνα με την έρευνα, την πεποίθηση σταδιακής ομαλοποίησης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και την αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας γεγονότα που θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε νέα άνοδο στις 204 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με 1 έτος πριν, αυξήθηκε σε 44% έναντι 32% το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μειώθηκε σε 32% έναντι 42% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε άνοδο στις 188 μονάδες έναντι 141 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 37% (ποσοστό που αυξάνεται σε 43% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών), έναντι 17% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση στις 183 μονάδες έναντι 170 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν βελτιώθηκε σε 44% έναντι 33% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό που αυξάνεται σε49% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης παρουσίασε σημαντική άνοδο στις 174 μονάδες έναντι 145 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή αυξήθηκε σε 37% έναντι 23% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 43% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε άνοδο στις 122 μονάδες έναντι 114 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν αυξήθηκε σε 56% έναντι 49% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος αυξήθηκε σημαντικά στις 139 μονάδες έναντι 118 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 52%, ποσοστό που είναι αυξημένο σε 56% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο στις 129 μονάδες έναντι 120 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 33% έναντι 30% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνεται σε 47%. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε αύξηση στις 146 μονάδες έναντι 127 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις τους θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, αυξήθηκε σε 36% έναντι 28% το προηγούμενο τρίμηνο, μερίδιο που αυξάνεται σε 47% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης βελτιώθηκε στις 120 μονάδες έναντι 113 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν αυξήθηκε σε 51% έναντι 42% το προηγούμενο τρίμηνο, ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 61% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε αύξηση στις 162 μονάδες έναντι 146 το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά αυξήθηκε σε 51% έναντι 39% το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την επίδραση στις επιχειρήσεις της αύξησης των επιτοκίων και αν θα οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια. Το 52% των CEOs δήλωσαν ότι πράγματι η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια, ενώ σημαντικό ποσοστό των CEOs το 40%, θεωρούν ότι η άνοδος αυτή θα επιδράσει κατά ένα μέρος στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόλις το 8% των CEOs θεωρούν ότι δεν θα οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον να εκτιμήσουν αν το 2023 θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το 68% των CEOs απαντάει ότι θα υπάρξει μέτρια αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και μόνο το 9% δηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι υψηλές (με το ποσοστό να αυξάνεται σε 14% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων), ενώ το 23% πιστεύει ότι δεν υπάρξει καμία αύξηση

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αντιμέτωπη η βιομηχανία της Ηπείρου

Οι επιχειρηματίες της Ηπείρου συναντήθηκαν με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος τονίζοντας πως τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για τη βιομηχανία πρέπει να λυθούν άμεσα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: 280 εκατ. ευρώ για 4 νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας που προσδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΣΕ/ICAP: Σε ανοδική πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος το δ' τρίμηνο

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 234 μονάδες έναντι 198 το προηγούμενο τρίμηνο επαναφέροντας τον δείκτη στην τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο έτος.