Φώτο: Shutterstock

Κερδοφόρες 3 στις 4 βιομηχανίες τροφίμων

Πανελλαδική (εν εξελίξει) έρευνα της NEW TIMES σε 635 σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων «φωτογραφίζει» 100 εταιρείες με κέρδη από 1 ως 43 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Εκατό βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων εμφάνισαν καθαρά (προ φόρων) κέρδη από 1 ως 43 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Αυτό προκύπτει  από τα συμπεράσματα πανελλαδικής (εν εξελίξει) έρευνας των New Times, τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα της εξωστρέφειας  Export Leaders. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων τροφίμων κατέλαβαν οι: Nestle Hellas, Chipita, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος, Παπαδόπουλος μπισκότα, Agroinvest, ION βιομηχανία κακάο σοκολάτας, Αραμπατζής Μιχάλης, Newrest, BIOMAR Hellenic, Κωνσταντόπουλος Olymp, ΦΑΓΕ, Kafea Terra, Σόγια Ελλάς και Intercom Foods.

Από το δείγμα της έρευνας της New Times, οι 477 βιομηχανικές επιχειρήσεις – ποσοστό 75,12% – βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 158 επιχειρήσεις (ποσοστό 24,88%) παρουσίασαν ζημιές.

Αν συνυπολογίσει κανείς τα αποτελέσματα και των κερδοφόρων και των ζημιογόνων επιχειρήσεων το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των 635 επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 2,1% στα 10,33 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη μειώθηκαν κατά 43,9% περίπου στα 241 εκατ. ευρώ.

Παρατηρώντας ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα μόνο των κερδοφόρων επιχειρήσεων η εικόνα είναι πολύ διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα,

  • Οι συνολικές πωλήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,4% για να φτάσουν τα 8,4 δισ. ευρώ

  • Τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,4% για να προσεγγίσουν τα 526 εκατ. ευρώ

  • Τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν κατά 4,4% για να υπερβούν κατά τι τα 4 δις. ευρώ

  • Οι συνολικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 5% για να φτάσουν τα 4,5 δις. ευρώ

Αντιθέτως η εικόνα των ζημιογόνων επιχειρήσεων εμφανίζει έντονα στοιχεία κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, οι 158 ζημιογόνες επιχειρήσεις

  • Μείωσαν κατά 6,6% τις συνολικές τους πωλήσεις για να φτάσουν τα 1,9 δις. ευρώ

  • Αύξησαν κατακόρυφα τις συνολικές ζημιές τους από 55,9 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ

  • Μείωσαν τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους κατά 23,4% στα 796 εκατ. ευρώ και

  • Αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 5,6% αγγίζοντας σχεδόν τα 3 δις. ευρώ – μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια άκρως απαγορευτική

Πρακτικά λοιπόν και στον κλάδο των βιομηχανικών τροφίμων έχουμε έναν διχασμό ανάμεσα στο υγιές και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των απωλειών υπεραξίας που είχαμε στη δεκαετία της κρίσης θα προστεθούν και νέες απώλειες αφού ορισμένες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ζημίες, που σπρώχνουν προς τα κάτω ολόκληρο το κλάδο.

Στη «σκοτεινή πλευρά»

Αντιστοίχως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Vivartia, Κρέτα Φαρμ, Σελόντα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Νηρεύς, Δέλτα Τρόφιμα και Νίκας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μύλοι ΚΕΠΕΝΟΥ: Αυξημένες κατά 3,71% οι πωλήσεις στο 9μηνο του 2020

Η Εταιρεία, λόγω της φύσης της δραστηριότητας της δεν έχει υποστεί ουσιώδη μεταβολή στα χρηματοοικονομικά της μεγέθη και εκτιμά ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους 2020, δεν θα υπάρξουν αρνητικές μεταβολές στα χρηματοοικονομικά της μεγέθη .