ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εξαπλάσια κέρδη η Specifar με εξαγωγές και «ψαλίδι» στο προσωπικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Teva εμφάνισε μείωση πωλήσεων αλλά τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν χάρη στις αυξημένες εξαγωγές και τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 25%.

Ο εξορθολογισμός των εξόδων, λόγω και της αποχώρησης περί του 25% των εργαζομένων, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών, σαν αντίδοτο στα χαμηλά περιθώρια κέρδους της ελληνικής αγοράς, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας Specifar η οποία ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Teva Pharmaceutical.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 46,23 εκατ. ευρώ έναντι 57,78 εκατ. ευρώ ήτοι πτώση 10,7%. Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι περιόρισε τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά κατά 43% και αύξησε κατά 20% τις εξαγωγές της, εξασφάλισε υψηλότερα περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα να σημειώσει κέρδη EBITDA αυξημένα κατά 247% στα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα καθαρά προ φόρων κέρδη εξαπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 8,8 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη έφτασαν στα 5,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 266 χιλ. ευρώ.

Πλέον, το ποσοστό των εξαγωγών στις πωλήσεις είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να περιορίζονται και οι επιβαρύνσεις από rebate και clawback. Ειδικότερα το ποσοστό των επιβαρύνσεων περιορίστηκε από 10% επί των μεικτών πωλήσεων της εταιρείας στο 3,84%. Επίσης, όπως σημειώσαμε, μειώθηκαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας και στο τέλος του 2018 ήταν 200 από 269 στο τέλος του 2017 και 350 το 2016. Να επισημάνουμε βέβαια πως η σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας συνδέεται και με το γεγονός της ανάληψης από την Innovis της διακίνησης των φαρμάκων από τη Specifar.

Η διοίκηση επισημαίνει ότι η εταιρεία επιδιώκει και φέτος να συντηρήσει τα σημαντικά της κέρδη παρά το δύσκολο κλίμα που υπάρχει στην εσωτερική αγορά φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «συμμετείχε» στο κορυφαίο deal  κατά την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης,  καθώς εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Watson Pharmaceuticals το 2011, έναντι τιμήματος που ξεπέρασε το μισό δισ. δολάρια, γεγονός που θεωρήθηκε ως μια κορυφαία ελληνική επιχειρηματική επιτυχία.

Οχτώ χρόνια μετά, η ελληνική βιομηχανία, η οποία έχει συμπληρώσει 85 χρόνια δραστηριότητας, αφού άλλαξε και πάλι χέρια λόγω αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μητρικής της, βρέθηκε τελικά στον όμιλο της κολοσσιαίας εταιρείας Teva (είχε προηγηθεί το πέρασμα της Watson στην Actavis και εν συνεχεία μέσω αποσχίσεων στην Teva), η οποία όμως φαίνεται να έχει άλλα σχέδια για την ελληνική εταιρεία.

Όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Watson είχε τζίρο της τάξης των 83 εκατ. ευρώ  με το 78% αυτών να προέρχεται από εξαγωγές. Αξίζει δε να αναφέρουμε πως η ισχυρή υπεραξία της εταιρείας η οποία προσδιόρισε και το υψηλό τίμημα της εξαγοράς της, βασίστηκε πάνω στο γεγονός ότι η Specifar μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 600 άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων της στην Ευρώπη, Νότια Αφρική, Καναδά, Μέση Ανατολή και Ασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χαράτσι» 1,8 δισ. στις βιομηχανίες φαρμάκου, αντικίνητρο για επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση φέτος σε clawback και rebate λόγω του κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων και της υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων με ακριβά. Μειώνεται η αποτελεσματικότητα των επενδυτικών κινήτρων που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.