ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
altus-uav
Φωτο: Businessdaily

Ελληνικά drones από την Altus στις φρεγάτες της γαλλικής Naval

Το μνημόνιο συνεργασίας της Altus με τον γαλλικό κολοσσό Naval Group. Η επέκταση της ελληνικής εταιρείας στις διεθνείς αγορές με καινοτόμα UAV's για την άμυνα, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία.

Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Altus LSA, με έδρα τα Χανιά και αντικείμενο την ανάπτυξη προηγμένων μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV), ενισχύει τη διεθνή της παρουσία μέσα από μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών και επιτυχιών σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.

Τελευταία εξέλιξη η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τον γαλλικό ναυπηγικό κολοσσό της Naval Group, στο πλαίσιο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025. Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά την ενσωμάτωση του βαρέως τύπου UAV ATLAS 8 στις φρεγάτες FDI, μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη υιοθέτηση του συστήματος στα πλοία της Naval Group σε διεθνές επίπεδο.

Το ATLAS 8 είναι ένα drone πολλαπλών αποστολών που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς φορτίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, ιατρικών εφοδίων και επιχειρήσεων ISR. Μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολα περιβάλλοντα χωρίς GPS, χρησιμοποιώντας ένα ενσωματωμένο Σύστημα Αδρανειακής Πλοήγησης (INS).

Μάλιστα η τεχνολογική υπεροχή του ATLAS 8 αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας (EDA), με την Altus LSA να κερδίζει πρόσφατα διαγωνισμό για τη χρήση UAV's στον ανεφοδιασμό της πρώτης γραμμής. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση δύο συστημάτων σε στρατιωτικό πεδίο δοκιμών στην Ιταλία, όπου θα αξιολογηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών της ΕΕ μέσα από σενάρια βασισμένα σε πραγματικές συνθήκες, όπως αυτές που ανέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Altus LSA, κ. Ζαχαρίας Σαρρής μιλώντας στο BD στο πλαίσιο της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2025, η διείσδυση της Altus στις αγορές της Σκανδιναβίας και των Βαλτικών χωρών ενισχύεται, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνία με τη Σουηδική Αστυνομία για την προμήθεια 100 UAV τύπου Atlas 204, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς για ένοπλες δυνάμεις της βόρειας Ευρώπης.

Η παραγωγή και η έρευνα της Altus πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα όπου πλέον απασχολούνται σε αυτήν πάνω από 50 άτομα. Η εταιρεία έχει αναπτύξει πλήρως καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής και R&D. Τον Δεκέμβριο του 2024, η Altus έλαβε το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) για το καινοτόμο λογισμικό Mentor με το οποίο γίνεται δυνατή η διαχείρηση πολλών assets επανδρωμένων και μη καθώς και διαχείριση της πληροφορίας πολλαπλών αισθητήρων.

Η συνεργασία με τη VNK Capital

Καθοριστική για την επέκταση της Altus στη διεθνή αγορά υπήρξε η στρατηγική συνεργασία με το επενδυτικό fund VNK Capital των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, το οποίο συνέβαλε στο scale-up της εταιρείας, την οργανωτική της ενίσχυση και τη διαμόρφωση διεθνούς στρατηγικής ανάπτυξης.

Οι εταιρείες ALTUS LSA και το fund ξεκίνησαν το 2023 μία στρατηγική συνεργασία με τη συμμετοχή της VNK Capital Investments σε ποσοστό 25% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Altus. Η VNK Capital Investments είναι ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, που επενδύει σε ελληνικές και  διεθνείς εταιρείες, με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις εταιρείες αυτές, στοχεύοντας στην ανάπτυξή τους τόσο στην αγορά της Ελλάδας, αλλά κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. 

Στόχος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της VNK Capital και της Altus είναι η επιτάχυνση του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της, με επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών (R&D) και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας μέσω νέων εγκαταστάσεων στοχεύοντας στην ταχύρρυθμη αύξηση του κύκλου εργασιών της.

Το σύστημα Mentor

Κομβικό στοιχείο των UAV's της Altus αποτελεί το σύστημα M3NTOR που είναι μια δικτυοκεντρική πλατφόρμα λογισμικού, η οποία συλλέγει δεδομένα από μη επανδρωμένα που είναι στο πεδίο, είτε είναι drone, είτε είναι μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, είτε είναι κάμερες, ραντάρ ή οτιδήποτε άλλο. 

Τις πληροφορίες αυτές τις επεξεργάζεται, τις αναλύει και τις μετατρέπει σε χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες αργότερα μέσω του δικτύου M3NTOR τις διαχέει στα κατά τόπους κέντρα λήψεως αποφάσεων. Επίσης επιτρέπει τον απομακρυσμένο χειρισμό των UAV καθώς ο χειριστής πλέον δεν χρειάζεται να είναι στο πεδίο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Drones
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταγωνιστές του πολέμου τα drones: Ποιες ελληνικές εταιρείες καινοτομούν

Την προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο με μη επανδρωμένα συστήματα, μετά τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Κέντρο καινοτομίας δημιουργεί το υπ. Εθνικής Άμυνας.
Drones
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.