Φωτο: Shutterstock

Οι tour operators θέλουν να... γδάρουν τους Έλληνες ξενοδόχους

Απαιτούν μεγάλες εκπτώσεις και πιστώσεις από τα ξενοδοχεία οι tour operators, έντονη αντίδραση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Την ανάγκη στήριξής τους από τις κάτι παραπάνω από… άγριες διαθέσεις των tour operators τονίζουν οι Έλληνες ξενοδόχοι με επιστολή που απέστειλαν στο υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου επιθετικότητα, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητά τους. 

Παράλληλα ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου να μεσολαβήσει, με δεδομένες τις επαφές που έχει με tour operators ώστε να αλλάξει αυτή η τακτική και να στηριχθεί ο κλάδος, ο οποίος με τη σειρά του προσφέρει θέσεις εργασίας και απόλυτη στήριξη στην ελληνική οικονομία. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι tour operators, λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει να καταβάλουν πληρωμές για το early booking, αλλά προχωρούν και σε καταγγελίες συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. 

Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σαιζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών. Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021.

«Οι όροι αυτοί είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης που όλοι βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν» τονίζουν οι ξενοδόχοι

Ως απάντηση σε αυτές τις «προτάσεις», σημειώνουν πως σε συνεννόηση με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη έχουν λάβει την ακόλουθη απόφαση: Τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, από τη στιγμή που ο tour operator έχει ήδη εξοφληθεί από τον πελάτη του μήνες πριν την ημερομηνία άφιξης.

Η επιστολή της ΠΟΞ 

Προς 

κο. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού 
κο. Μάνο Κόνσολα, Υφυπουργό Τουρισμού 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, 
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ, 


Λόγω της κρίσης του COVID -19 οι tour operator όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σαιζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών. Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021. 

Οι όροι αυτοί είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης που όλοι βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν. 

Είναι απόλυτα βέβαιο δε πως όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των tour operator θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία. 

Ως απάντηση σε αυτές τις «προτάσεις», σε συνεννόηση με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη μας έχουμε ήδη λάβει την απόφαση πως δεν θα υπαναχωρήσουμε στα καταχρηστικά αυτά αιτήματα. 

Τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, από τη στιγμή που ο tour operator έχει ήδη εξοφληθεί από τον πελάτη του μήνες πριν την ημερομηνία άφιξης. 

Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator. Γιατί σας το δηλώνουμε από τώρα πως τα μέλη μας ούτε διατεθειμένα είναι, ούτε τις οικονομικές αντοχές έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με την πτώχευση της Thomas Cook. 

Επειδή, όπως δηλώσατε, βρίσκεστε σε επαφές με τους tour operator του εξωτερικού, παρακαλούμε να τους μεταφέρετε και εσείς την απόφασή μας αυτή και ως Υπουργός μας να προστατεύσετε την Ελληνική Ξενοδοχεία και να διασφαλίσετε την επόμενη ημέρα του Ελληνικού Τουρισμού, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. 
Με εκτίμηση, 
Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος Δ.Σ.

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου , Γενικός Γραμματέας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πτώση 17% των ενοποιημένων εσόδων της Accor

Με τις επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα να είναι άνευ προηγουμένου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού έφερε μείωση των εσόδων της Accor στα 768 εκατ. ευρώ με το 62% των ξενοδοχείων του Ομίλου να είναι κλειστά.