ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xristostaikouras
APE

Τι συμφωνήθηκε στο ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο «Ηρακλής»

Κυβέρνηση και τραπεζικές διοικήσεις συμφώνησαν να επεξεργασθούν από κοινού τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για τα προβληματικά δάνεια, ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα που θα κάνουν από κοινού η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να γίνει πλήρης τεχνική επεξεργασία του σχεδίου «Ηρακλής» για τα τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών και τα ανώτατα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank, σε σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των τραπεζών, κ.κ. Μυλωνάς, Μεγάλου, Καραβίας, Ψάλτης και Πανταλάκης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, παρότι αυτό έχει ήδη υποβληθεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ώστε να βρεθούν κατάλληλες λύσεις για την προσαρμογή του ιταλικού μοντέλου στα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος είναι το σχέδιο να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί πλήρως από τις τράπεζες, χωρίς να υπάρξουν απρόβλεπτες επιβαρύνσεις στα αποτελέσματα ή στα ίδια κεφάλαιά τους, που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να κάνουν περιορισμένη χρήση του σχεδίου, με πιθανό αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος της γρήγορης εξυγίανσης των ισολογισμών.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, οι τράπεζες ως τώρα δεν είχαν συμμετάσχει στις συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν και δεν είχαν ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες του συζητούμενου σχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμφαση στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από την Alpha Bank

Μεταξύ άλλων η τράπεζα δίνει έμφαση στην προώθηση της νέας υπηρεσίας Alpha Smart Hospitality που απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μικρές και‭ ‬μεσαίες,‭ ‬‬που‭ ‬‬ενδιαφέρονται‭ να‭ ‬‬υλοποιήσουν‭ ‬επενδύσεις.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη η Alpha Bank σε μερίδιο αγοράς στα επιχειρηματικά δάνεια

Εκταμιεύσεις ύψους 1,9 δισ. το β΄ τρίμηνο του έτους, με έμφαση στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υποδομές. Στο 26,6% το μερίδιο αγοράς. Β. Ψάλτης: «Με βιώσιμο τρόπο η αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων.