ΓΔ: 898.16 0.33% Τζίρος: 27.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xristostaikouras
APE

Τι συμφωνήθηκε στο ΥΠΟΙΚ για το σχέδιο «Ηρακλής»

Κυβέρνηση και τραπεζικές διοικήσεις συμφώνησαν να επεξεργασθούν από κοινού τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου για τα προβληματικά δάνεια, ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα που θα κάνουν από κοινού η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να γίνει πλήρης τεχνική επεξεργασία του σχεδίου «Ηρακλής» για τα τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών και τα ανώτατα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank, σε σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των τραπεζών, κ.κ. Μυλωνάς, Μεγάλου, Καραβίας, Ψάλτης και Πανταλάκης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, παρότι αυτό έχει ήδη υποβληθεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ώστε να βρεθούν κατάλληλες λύσεις για την προσαρμογή του ιταλικού μοντέλου στα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.

Στόχος είναι το σχέδιο να έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί πλήρως από τις τράπεζες, χωρίς να υπάρξουν απρόβλεπτες επιβαρύνσεις στα αποτελέσματα ή στα ίδια κεφάλαιά τους, που θα υποχρέωναν τις τράπεζες να κάνουν περιορισμένη χρήση του σχεδίου, με πιθανό αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος της γρήγορης εξυγίανσης των ισολογισμών.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το Business Daily, οι τράπεζες ως τώρα δεν είχαν συμμετάσχει στις συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν και δεν είχαν ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες του συζητούμενου σχεδίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το σχέδιο Ηρακλής, συναγερμός στις τράπεζες

Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τις τεχνικές παραμέτρους. Στο σκοτάδι οι τραπεζικές διοικήσεις, άγνωστο αν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Προειδοποίησαν Σταϊκούρα, Στουρνάρα για ενδεχόμενο φιάσκο.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Nexi ο τομέας συναλλαγών καρτών της Alpha Bank έναντι 157 εκατ. ευρώ

Η Alpha θα προχωρήσει σε απόσχιση του τομέα καρτών και θα τον εισφέρει στη νέα εταιρεία όπου η Nexi θα έχει το 51%. Η συναλλαγή ενισχύει κατά 40 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπηρεσίες factoring από την Παγκρήτια Τράπεζα

Η Παγκρήτια Τράπεζα στοχεύει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη ενώ παρέχει και λύσεις διαχείρισης και λογιστικής παρακολούθησης των εμπορικών απαιτήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

S&P: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στο stress test

Όπως αναφέρει η S&P οι προσπάθειες που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους βοήθησαν σημαντικά στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν.