Φώτο: ΑΠΕ

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ μέσα στην δεκαετία σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει μέσα στο 2021 η ΕΥΔΑΠ που προγραμματίζει 400.000 νέες συνδέσεις μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Ένα ισχυρό επενδυτικό πλάνο για την επόμενη δεκαετία έχει η ΕΥΔΑΠ με τον διευθ. σύμβουλο της εταιρείας Χ. Σαχίνης να ανακοινώνει πως θα υπάρξει έργα ύψους 1 δισ. ευρώ, απο τα οποία τα 500 εκατ. θα είναι μέσα στην ερχόμενη πενταετία. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης 100 εκατ. και ενδεχομένως περισσότερα θα διατεθούν σε έργα μέσα στο 2021 σημειώνοντας οτι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να απορροφηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ ενώ θα αναζητηθούν κεφάλαια από επιδοτήσεις.

Το κύριο μέρος των έργων αφορά στην Ανατολική Αττική όπου η ΕΥΔΑΠ ΑΕ προγραμματίζει 400 χιλιάδες νέες συνδέσεις και εκτελεί ή έχει προγραμματίσει έργα ύψους 650-700 εκατ. Στο ποσό του 1 δισ. δεν περιλαμβάνονται οι αναμενόμενες εκπτώσεις των αναδόχων.

Σε τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ο κ. Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αναστάσιος Τόσιος διευκρίνισαν ότι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει 416 εκατ. αποθεματικό και για μια ακόμη χρόνια «πήγε πολύ καλά». Εκτός από τα έργα στην Ανατολική Αττική η ΕΥΔΑΠ ΑΕ προχωρά και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου της και στην αντικατάσταση 100 χιλιάδων υδρομετρητών. Μάλιστα ο διαγωνισμός για τους νέους υδρομετρητές τρίτης γενιάς θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε επίσης ότι εφόσον τελικά προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών στην υλοποίηση της πρόθεσης του να γίνουν τα έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής νερού με ΣΔΙΤ, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα συμμετάσχει γιατί έχει τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει και την επέκταση της στην υπόλοιπη Ελλάδα και μελετά τους τρόπους, πχ μέσω μιας θυγατρικής όπως είπε.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το μεγάλο θέμα του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια και η υπογραφή της νέας σύμβασης για το αδιύλιστο νερό. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε διαδικασίες εθελουσίας εξόδου για περίπου 100 εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει δικαίωμα σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα έργα στην Ανατολική Αττική σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα:

  • Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας και Επαναχρησιμοποίηση - Διάθεση επεξεργασμένων εκροών
  • Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Επαναχρησιμοποίηση - Διάθεση επεξεργασμένων εκροών
  • Κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας. Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Σαρωνικού και Αγ. Μαρίνας – Αγ. Δημητρίου Δήμου Κρωπίας και Διάθεση/Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών
  • Αποχέτευση ακαθάρτων περιοχών Λεονταρίου-Κάντζας, Κάτω Μπαλάνας και Αγ. Νικολάου Δήμου Παλλήνης
  • Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων εκροών ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής
  • Αποχέτευση ακαθάρτων περιοχών Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας Δήμου Παλλήνης.
  • Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμών Καλάμου και Αγίων Αποστόλων Δήμου Ωρωπού/Αποχέτευση ακαθάρτων Καπανδριτίου, Μικροχωρίου, Πολυδενδρίου, Αφιδνών Δήμου Ωρωπού / Αποχέτευση ακαθάρτων Αυλώνος, Μαρκοπούλου, Ωρωπού, Ν. Παλατίων και Χαλκουτσίου Ωρωπού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Π. Μυλωνάς: 40 δισ. ευρώ σε επενδύσεις ενεργειακών σχεδίων την επόμενη 10ετία

Ο διευθ. σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων είναι περίπλοκη και είναι έργα μεγάλης κλίμακας και εντάσεως κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στοπ στην μεταφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο έβαλε το ΣτΕ

Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την μεταφορά του 50% των μετοχών καθώς οι δυο κρατικές εταιρείες πρέπει να πρέπει να διατηρήσουν το ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεων τους.