Φωτο: Shutterstock

Από 3,5% έως και 8,1% η άνοδος των πωλήσεων στα super market για το 2020 

Ανατιμήσεις προϊόντων έως και 10% διαπιστώνει η IRI για το δίμηνο όπου ίσχυε το lockdown. Οι αυξήσεις τιμών η βασική ανησυχία των καταναλωτών.

Ανοδικά θα κινηθούν, παρά τα προβλήματα που έχουν υπάρξει και θα παραμείνουν και στο άμεσο μέλλον, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ για το 2020, σύμφωνα με δύο σενάρια τα οποία έχει εξετάσει η IRI.

Στο πρώτο σενάριο, βάσει του οποίου δε θα υπάρξει ένα νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν κατά 0,4% στο β' εξάμηνο, αλλά θα σημειώσουν αύξηση 5,3% σε ετήσια βάση.  Με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα καταγράψουν οι πωλήσεις της κατηγορίας καθαριστικά σπιτιού (8,9%), τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (6,7%) και τα τρόφιμα (5,1%). 

Το δεύτερο σενάριο, βασίζεται στην παραδοχή ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Σε αυτό οι πωλήσεις στο β' εξάμηνο θα ενισχυθούν 4%, ενώ σε ετήσια βάσει η άνοδος θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πωλήσεων αναμένεται να παρουσιάσουν τα είδη φροντίδας για το σπίτι (11,6%), τα είδη ατομικής φροντίδας (9,2%) και τα τρόφιμα (8%). 

Αναφορικά με το προηγούμενο πεντάμηνο και ειδικότερα στο δίμηνο του lockdown, διαπιστώθηκαν ανατιμήσεις προϊόντων, που για κάποιες κατηγορίες άγγιξε το 10%. 

Όσον αφορά το καταναλωτικό αίσθημα, το θέμα των ανατιμήσεων προβληματίζει έντονα 4 στους 10 τους καταναλωτές. Ποσοστό 68% φοβάται για το εισόδημα της οικογένειας του, ενώ εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 74%. Το 42% δηλώνει ότι έχει βιώσει ήδη αρνητικές μεταβολές στην εργασία του, ποσοστό 45%, δηλώνει πως θα περιορίσει τις εξόδους, ενώ το 54% του δείγματος φοβάται νέο κύμα κορονοϊού από το φθινόπωρο. Μέχρι τότε μόνο 2 στους 10 θα κάνουν διακοπές σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα με τη συντριπτική πλειονότητα που θα πάει εφέτος διακοπές να προτιμά το χωριό, το σπίτι κάποιου φίλου ή την εξοχική του κατοικία. Την ίδια στιγμή 2 στους 10 δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές ενώ 1 στους 4 δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος λόγω κρούσματος

Όπως ανακοίνωσε η αλυσίδα, οι πελάτες της περιοχής θα μπορούν να εξυπηρετούνται και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος. Άμεση η επαφή της εταιρείας με τους υγειονομικούς φορείς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός 2018 της Folli χωρίς απαλλαγή ευθυνών της διοίκησης

Η PwC ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2019. Η διοίκηση της Folli-Follie δεν απαλλάχθηκε των ευθυνών της εξαιτίας των γεγονότων που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2018.