ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς: Τα χειρότερα είναι πίσω μας, ισχυρή πιστωτική επέκταση το '20

Η Goldman Sachs, μετά από συνάντηση αναλυτών με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ξεχωρίζει πέντε σημεία για την τράπεζα ενώ σε ότι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού αναμένεται μικρή αύξηση «κόκκινων» δανείων.

Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα, σε ότι αφορά την πανδημία, είναι πίσω μας μετέφεραν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς σε συνάντηση που είχαν με ξένους αναλυτές. Σε σημείωμά της η  Goldman Sachs ξεχωρίζει 5 σημεία από την συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο CFO της τράπεζας: την ποιότητα του ενεργητικού, τις προβλέψεις για μελλοντικά «κόκκινα» δάνεια, τον σχεδιασμό της ελληνικής τράπεζας για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, την παροχή νέων χορηγήσεων και τέλος τις προοπτικές των εσόδων από τόκους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς η αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας θα είναι μικρή.

Ποιότητα ενεργητικού

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένει μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από την άρση του lockdown. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως «προβληματικά», αλλά τα στελέχη της ελληνικής τράπεζας εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα αποφευχθεί, καθώς οι δανειολήπτες στους οποίους ανήκουν έχουν αποδειχθεί «ανθεκτικοί» και σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων. 

Ουσιαστικά ο τομέας των καταναλωτικών δανείων θα είναι αυτός που εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιο ισχυρό πλήγμα σε σύγκριση με αυτόν των επιχειρηματικών δανείων. Παράλληλα η τράπεζα προχωρά σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις, φροντίζοντας, εγκαίρως, να καταθέσει προτάσεις αναδιάρθρωσης δανείων σε πελάτες της που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Προβλέψεις για νέα NPLs

Η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί ότι η χειρότερη φάση της κρίσης έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει δημιουργία νέων NPLs λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας πέραν των 324 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει στο α' τρίμηνο του 2020. 

Τιτλοποιήσεις 

Στόχος της Πειραιώς είναι να ολοκληρώσει τις δύο εν εξελίξει τιτλοποιήσεις (το πρόγραμμα Phoenix ύψους δύο δισ. ευρώ και το Vega ύψους πέντε δισ. ευρώ) έως το τέλος του α' τριμήνου του 2021, αν και θα υπάρξουν προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί στο δ' τρίμηνο του 2020. Η επίδραση από τις τιτλοποιήσεις στη μεικτή λογιστική αξία εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 1,1 και 1,4 δισ. ευρώ.

Νέες χορηγήσεις 

Παράλληλα η ελληνική τράπεζα επανέλαβε τον στόχο για παροχή νέου δανεισμού ύψους πέντε δισ. ευρώ εντός του 2020, εξαιρουμένων των ειδικών προγραμμάτων που έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχει παραχωρήσει δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος παροχής εγγυημένων (από το κράτος) δανείων θα δώσει υπό μορφή δανείων επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ. 

Έσοδα από τόκους 

Τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερά και θα στηριχθούν από μία σειρά παραγόντων, όπως: α. η μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων TLTRO της ΕΚΤ, με την τράπεζα να έχει αυξήσει την έκθεσή της σε αυτά στα επτά δισ. από 4,3 δισ. που ήταν πριν, β. αύξηση του όγκου και γ. αύξηση του χαρτοφυλακίου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (η αξία του έχει φθάσει πρόσφατα στα τρία δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2019 ήταν μικρότερη του ενός δισ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs διατηρεί την ουδέτερη (neutral) σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, θέτοντας ως τιμή - στόχο για το επόμενο 12μηνο το 1,1 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πλήρης στήριξη επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση

Η επικεφαλής του Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG της τράπεζας κα Χρ. Μπερμπάτη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της με την αύξηση των επενδύσεων».
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με Microsoft και Accenture προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Τράπεζα Πειραιώς κάνει την μετάβαση στο Cloud την επόμενη τριετία σε συνεργασία με την Accenture και τη Microsoft επιδιώκοντας την αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και το λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
trapeza Peiraiws
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Σειρά δράσεων για την ανασύσταση αγροδιατροφικού τομέα

Η τράπεζα προχωράει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες υποστήριξης για τις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε στοχευμένες δράσεις, για την ανάδειξη του μείζονος σημασίας ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνής διάκριση για την Πειραιώς factoring στα FCI Business Awards

Η παγκόσμια αυτή διάκριση είναι σημαντική για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς μέσω της Πειραιώς Factoring διαμορφώνουν εικόνα πριν αποφασίσουν να επεκταθούν, με ασφαλή τρόπο, σε νέες αγορές και σε νέο διεθνές πελατολόγιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 10 δισ. ξένες επενδύσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις φέτος

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου είπε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.