Ανεβαίνει Θεσσαλονίκη η Dimand για επενδύσεις σε γραφεία

Κοντά σε συμφωνίες για ανάπτυξη δύο ακινήτων στη Δυτική Είσοδο της πόλης βρίσκεται η Dimand Real Estate. Συνεργασία με την Prodea για τον Πύργο του Πειραιά.

Την… άνοδό της στην Θεσσαλονίκη ετοιμάζει η Dimand Real Estate, καθώς, όπως έκανε γνωστό στην πρόσφατη ημερίδα Prodexpo North, ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, τους επόμενους 2 - 3 μήνες θα ενταθεί η προσπάθεια εξασφάλισης των απαιτούμενων οικοπέδων/κτιρίων. «Κοιτάζουμε την Δυτική Είσοδο της πόλης κι έχουμε πλησιάσει στην ολοκλήρωση συμφωνιών για δύο από τα τρία ακίνητα που μας ενδιαφέρουν. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων», σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακίνητα δεν θα αφορούν αποκλειστικά έναν χρήστη. Αντιθέτως, θα απευθύνονται σε πολλές εταιρείες, εγχώριους ομίλους, αλλά και πολυεθνικές, που επιθυμούν σύγχρονους γραφειακούς χώρους στην πόλη και δυσκολεύονταν μέχρι σήμερα να βρουν τις κατάλληλες υποδομές. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, τα ακίνητα θα έχουν και ορισμένες συμπληρωματικές λειτουργίες (π.χ. εστίαση, κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης).

«Έχει μεγαλύτερα ακίνητα η Δυτική Πλευρά της πόλης. Είναι επομένως το ιδανικό σημείο για την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών», τονίζει ο κ. Ανδριόπουλος. Μάλιστα, οι σχετικές συμφωνίες θα είχαν εξασφαλιστεί νωρίτερα εντός του έτους, ωστόσο τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, έφεραν τις εξελίξεις πίσω χρονικά κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Κατά κανόνα, μέχρι σήμερα, η Dimand έχει προωθήσει τις σχετικές επενδύσεις, μέσω του «οχήματος» στρατηγικής συνεργασίας που έχει συνάψει την τελευταία διετία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Έρευνας και Ανασυγκρότησης (EBRD). Η συμμετοχή της Dimand ανέρχεται σε 65% και της EBRD σε 35%.

Οι επενδύσεις της Dimand

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η Dimand έχει σχεδιάσει και προωθήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αποτελεί η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά. Όλα τα κτίρια γραφείων που έχουν αναπτυχθεί έχουν αποκτηθεί από την πρώην Grivalia Properties και πλέον την Eurobank.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες, το σχήμα Dimand Real Estate - EBRD, σε συνεργασία με την Prodea Investments, πρόκειται να υπογράψουν την σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του περίφημου Πύργου του Πειραιά, του δεύτερου υψηλότερου κτιρίου της χώρας. Στόχος είναι η μετατροπή του σε ένα από τα πλέον σύγχρονα κτίρια γραφείων, ενώ θα περιλαμβάνονται και χρήσεις εμπορίου και εστίασης.

Επίσης, η Dimand, σε συνεργασία με την Prodea δρομολογούν άλλα δύο έργα. Το πρώτο αφορά στην ανάπτυξη σύγχρονων κτιρίων γραφείων σε οικόπεδο της Prodea στην Λ. Συγγρού, μια επένδυση της τάξεως των 35-40 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά στην ανάπτυξη δύο όμορων οικοπέδων στην είσοδο της πόλης των Χανίων στην Κρήτη, για το οποίο η αρχική στόχευση ήταν η τουριστική αξιοποίηση. Πλέον εξετάζεται η ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων, λόγω ζήτησης στην συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμα ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Χρηματοδότηση από εναλλακτικά κανάλια

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να αντλεί χρηματοδότηση όχι μόνο μέσω τραπεζικού δανεισμού, ή της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών ανά έργο, αλλά και μέσω εναλλακτικών καναλιών. Μια τέτοια κίνηση ήταν η πρόσφατη συνεργασία με το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2020 ανακοινώθηκε ότι H.I.G. Europe Realty, θα αναλάβει την χρηματοδότηση της νέας γενιάς έργων της Dimand Real Estate. Έμφαση θα δοθεί τόσο στην αγορά γραφείων, όσο και στον κλάδο της φιλοξενίας, δηλαδή κυρίως σε ξενοδοχειακές υποδομές και εξοχικές κατοικίες.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά την παροχή μιας ανοικτής γραμμής πίστωσης συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ. Υπολογίζοντας και την μόχλευση μέσω τραπεζικού δανεισμού, η Dimand έχει πλέον πρόσβαση σε ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί των σημαντικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα της μεγάλης υποεπένδυσης που σημειώθηκε καθόλη την διάρκεια των προηγούμενων ετών της οικονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

panathinaikos_gipedo
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ζωντανεύει» το σχέδιο για διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό

Με γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου η νέα εκδοχή του σχεδίου, αλλά και με μεγάλη προσοχή για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από το νόμο, που θα έδινε «πάτημα» για προσφυγές. Κρίσιμες εξελίξεις μέσα στον Μάιο.