Φωτο: Shutterstock

Πτώση 17% στις πωλήσεις της Jumbo το πρώτο εξάμηνο

Παρά την αύξηση της ζήτησης προϊόντων από το ηλεκτρονικό κατάστημα, e-Jumbo, οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Όμιλο, κατέγραψαν δραματική μείωση κατά 51% περίπου.

Μειωμένες κατά 17% ήταν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ ξεκινώντας το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο όμιλος ελπίζει για το καλύτερο αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η Jumbo σε ανακοίνωσή της, όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, η διοίκηση θα διατηρήσει τον σχεδιασμό της για μέρισμα στους μετόχους ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης που έληξε την 30η Ιουνίου 2019, δηλαδή 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά τα μεγέθη, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 278,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η χρονιά του 2020 ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη, με τις πωλήσεις του Ιανουαρίου να αυξάνονται κατά περίπου +13% και του Φεβρουαρίου κατά +23%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ωστόσο, η εικόνα του Μαρτίου ήταν πολύ διαφορετική.

  • Στην Ελλάδα, στις 13 Μαρτίου 2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, εμπορικών κέντρων και άλλων σημείων συνάθροισης κοινού, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  • Παρόμοια απόφαση ελήφθη και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.
  • Στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ενώ έκλεισαν τα καταστήματα που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα.

Παρά την αύξηση της ζήτησης προϊόντων από το ηλεκτρονικό κατάστημα, e-Jumbo, οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Όμιλο, κατέγραψαν δραματική μείωση κατά 51% περίπου.

Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν νέα πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και τα τρία από τα πέντε στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+13,6%) για τον μήνα αυτό.

Ο Ιούνιος παρέμεινε σε θετική τροχιά (αύξηση +5,8%) χωρίς ωστόσο να διατηρεί την δυναμική της επανεκκίνησης.

Τέλος, σημειώνεται πως η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ήδη τη διανομή του 50% του ποσού αυτού δηλαδή ποσό μικτό 0,235 ευρώ ανά μετοχή που είναι μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης από 01/07/2010 έως 30/06/2011 και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ