Φωτο: Τιταν

Στα 22,4 εκατ. τα κέρδη της Τιτάν το α' εξάμηνο

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρέμεινε αμετάβλητος, ενώ σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη στις πωλήσεις κυρίως Μάιο και Ιούνιο, όταν έγινε και άρση των μέτρων περιορισμού

Αμετάβλητο κύκλο εργασιών αλλά πολύ καλή πορεία κερδοφορίας ανακοίνωσε για το α' εξάμηνο του 2020 ο όμιλος Τιτάν, τονίζοντας ότι πέτυχε αυτή την πορεία «παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της επιδημίας του κορονοϊού».

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε €786,3 εκατ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. 

«Οι στοχευμένες περικοπές δαπανών, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές στερεών καυσίμων και τη γενικότερη ανθεκτικότητα των τιμών στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του περιθωρίου κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα €136,8 εκατ., ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 17,4% από 15,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά €9 εκατ. και ανήλθαν σε €22,4 εκατ

 

Οι πωλήσεις στην αρχή του έτους ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά στη συνέχεια επηρεάστηκαν από την εξάπλωση του κορονοϊού και την επακόλουθη επιβράδυνση των αγορών. Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου το Μάιο και τον Ιούνιο αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να πλησιάσουν τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Οι πωλήσεις τσιμέντου και υλικών με παρεμφερείς ιδιότητες επηρεάστηκαν από τη μείωση των εξαγωγών από την Ελλάδα και τη μειωμένη προσφορά ιπτάμενης τέφρας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση 2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος κατέγραψαν αύξηση 1,3% και οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 2,6%. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας η άμεση αντίδραση στις αλλαγές που επήλθαν στις αγορές, ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και η στοχευμένη στρατηγική, συνέβαλαν καθοριστικά στις θετικές αυτές επιδόσεις. Προσθέτει ακόμη ότι η επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις κοινές προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του Ομίλου και των οικογενειών τους, καθώς και των συνεργατών, των πελατών και των τοπικών κοινωνιών. 

Μετά την απότομη κάμψη της δραστηριότητας του ομίλου που ήρθε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής έκτακτων περιοριστικών μέτρων το Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι πωλήσεις στις περισσότερες αγορές μας, κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη το Μάιο και τον Ιούνιο. Ο κατασκευαστικός κλάδος χαρακτηρίστηκε αναγκαία δραστηριότητα στις αγορές στις οποίες έχει παρουσία ο όμιλος, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια τσιμέντου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, καλύπτοντας τη ζήτηση στις τοπικές αγορές. 

Όπως τόνισε ο κ.  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου: «Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Έτσι μπορέσαμε, και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων μας, αλλά και να βελτιώσουμε την κερδοφορία σε δύσκολες συνθήκες αγοράς .» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Μικρότερες οι συνέπειες της πανδημίας από την αρχική εκτίμηση

Η λειτουργική κερδοφορία από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2019 και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας τα €97,3 εκ., κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων.