Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Μεγάλου: Τιτλοποιήσεις το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Στόχος να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους οι μεγάλες τιτλοποιήσεις Phoenix - Vega, ενώ ήδη δόθηκαν προσφορές για τα δάνεια του «πακέτου» Iris. Κλείνει ο κύκλος των πρόσθετων προβλέψεων για την κρίση του κορονοϊού.

Να παραμείνει η Τράπεζα Πειραιώς σε τροχιά εξυγίανσης και βελτίωσης της κερδοφορίας, παρά τους κραδασμούς που προκαλεί η κρίση του κορονοϊού, ώστε το 2021 να αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης: αυτός είναι ο κεντρικός στόχος για αυτή τη δύσκολη και μεταβατική χρονιά, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου.

Από όσα ανέφερε ο κ. Μεγάλου στους αναλυτές, έγινε σαφές ότι για την Τράπεζα Πειραιώς οι επιδράσεις της κρίσης του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για πιστωτικές ζημιές, έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί το πρώτο εξάμηνο. Η τράπεζα σχημάτισε προβλέψεις συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 341 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την πανδημία, και όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, με αυτές τις προβλέψεις έχει αποτυπωθεί ήδη η επίδραση της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος.

Έτσι, ο στόχος πλέον είναι να υπερκαλυφθούν το δεύτερο εξάμηνο οι ζημιές ύψους 215 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο, ώστε η τράπεζα να αποφύγει την εγγραφή ζημιών σε αυτή την πολύ δύσκολη χρήση. Σημειώνεται ότι, ήδη, από το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Πειραιώς πέτυχε την επάνοδο σε κέρδη, ύψους 125 εκατ. ευρώ, μετά τις ζημιές, ύψους 340 εκατ. ευρώ, που εγγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τιτλοποιήσεις πριν το τέλος του έτους

Ο Χρήστος Μεγάλου ξεκαθάρισε ότι, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η νέα κρίση, η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να ολοκληρώσει πριν το τέλος του έτους την εφαρμογή του σχεδίου επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και τη διάσπαση των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε νέα εταιρεία (hive off), η οποία ήδη προχωρά με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου.

Ως το τέλος του έτους, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Phoenix, που αφορά στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ, για την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από οίκο και έχει επιβεβαιωθεί το ύψος των senior ομολογιών, για τις οποίες θα ζητηθεί η εγγύηση του Δημοσίου. Η συναλλαγή Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ (4 δισ. επιχειρηματικά δάνεια, 1 δις. επιχειρηματικά) βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στα τέλη Ιουλίου, η Πειραιώς έλαβε, εξάλλου, δεσμευτική προσφορά για την πώληση του «πακέτου» δανείων Iris (καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ). Σε ερώτηση για την τιμή που προσφέρθηκε για αυτά τα δάνεια από τους επενδυτές, ο CFO της τράπεζας απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισε όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τα κεφάλαια της τράπεζας. Σύντομα αναμένονται προσφορές και για την πώληση επιχειρηματικών δανείων 200 εκατ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις (project “Trinity”).

Άλλωστε, όπως διευκρινίσθηκε από τον κ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει σημαντικά περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας, παρά τις πιέσεις που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού, κυρίως επειδή πετυχαίνει τον εσωτερικό σχηματισμό νέου κεφαλαίου. Ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων (pro forma) διαμορφώνεται σε 16,1%, ενώ το νέο ελάχιστο όριο που έχει θέσει η εποπτεία ως το τέλος του 2022, λόγω της κρίσης, είναι 11,25%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα νέα «κόκκινα» δάνεια

Σε ό,τι αφορά τη διαρκή «μάχη» για τη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι:

  • Τα δάνεια που έχουν περάσει σε αναστολή ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούν περίπου σε 15% των συνολικών δανείων, αλλά πλέον η ζήτηση για αναστολές μειώνεται και δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες. Από αυτά τα δάνεια, το 1,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
  • Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με αυτά τα δάνεια μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής και αυτό είναι δύσκολο σήμερα να προβλεφθεί. Όμως, όπως τόνισε ο Χρ. Μεγάλου, είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι για το 80% των δανείων, των οποίων έληξε πρόσφατα η αναστολή, οι δανειολήπτες συνέχισαν να τα εξυπηρετούν κανονικά.
  • Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι η Πειραιώς έχει πολύ χαμηλές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι απροσδόκητα καλή η πορεία των ρυθμισμένων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν επεκτείνονται στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο δανείων, πέραν δηλαδή αυτών που πέρασαν σε αναστολή.
  • Επίσης, το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», για την επιδότηση δανείων με ενέχυρο κύριας κατοικίας, μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη σε δανειολήπτες για εννέα μήνες και η Τράπεζα Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στην περίμετρο του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Ταχύτερη μείωση NPEs με την αξιοποίηση του σχεδίου Ηρακλής

Η τράπεζα θα προχωρήσει το 2020 σε πρόσθετες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (project Vega και Phenix) με στόχο την μείωση των NPEs κατά 11 δισ. Στο 15% ο δείκτη NPEs το 2022 και σε μονοψήφιο επίπεδο το 2023
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Τράπεζα Πειραιώς «έκαψε» τα short χαρτοφυλάκια

Έντονα ανοδικά έχει ξεκινήσει και το 2020 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το θεαματικό ράλι που πραγματοποίησε την περσινή χρονιά, υποχρεώνοντας σε απώλειες τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν short θέσεις.