ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ μπαίνει στο διαγωνισμό για ίντερνετ υψηλής ταχύτητας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Deutsche Telekom θέλει, μέσω του ΟΤΕ, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα δίκτυα σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές. Τι συζητήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό.

Την πρόθεση της Deutsche Telekom, μέσω του ΟΤΕ, να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την ανάπτυξη δικτύου εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων, με τεχνολογία οπτικών ινών, επισημοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου Tim Höttges κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Srini Gopalan καθώς και του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, συζητήθηκαν και οι άλλες επενδύσεις που προγραμματίζει ο ΟΤΕ όπως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, που ήταν επίσης στη χθεσινή συνάντηση, είπε πως γίνεται προσπάθεια για να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης του απαραίτητου φάσματος συχνοτήτων, αλλά και να απελευθερωθεί φάσμα από τους σημερινούς χρήστες.

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων στις μη εμπορικές περιοχές, δηλαδή εκεί που δεν προγραμματίζουν επενδύσεις οι πάροχοι.

Ο κ. Πιερρακάκης είχε δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες πως τελευταία το ενδιαφέρον αυξήθηκε, χωρίς να αναφερθεί στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στο διαγωνισμό που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε είχε αποφασιστεί πως οι ιδιώτες θα έβαζαν περίπου 300 εκατ. από τα 700 εκατομμύρια που είναι το συνολικό κόστος ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτών στο έργο UFBB.

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη ανταγωνιστικός διάλογος με τους υποψηφίους προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο του διαγωνισμού. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε υποστηρίξει πως «το έργο του UFBB είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας για τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και για το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα ώστε να εκμεταλλευτεί σε όλο το εύρος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη».

Με το UFBB επιδιώκεται η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη», μέσω του οποίου θα εξασφαλίζει σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, που θα είναι αναβαθμίσιμες στο 1 Gbps με ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα θα αναπτυχθούν σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές που δεν διαθέτουν ευρυζωνική πρόσβαση υψηλής ταχύτητας καθώς και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας».

Αρχικά προβλέπονταν πως θα δημιουργηθούν 7 περιφερειακές ενότητες σε ολόκληρη τη χώρα και οι υποψήφιοι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα μπορούν να διεκδικήσουν μία ή περισσότερες περιοχές μέσω διαγωνισμών ΣΔΙΤ. Από τη διαβούλευση αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η περίοδος εκμετάλλευσης των δικτύων που θα αναπτυχθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκπτωση ζητά η Orange από τον ΟΤΕ στο τίμημα για Telekom Romania

Μείωση κατά 24 εκατ. από τα 497 εκατ. που είχαν συμφωνηθεί για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ έχει ζητήσει η Orange. Για τυπικό ζήτημα που δεν προκαλεί ανησυχία και συμβαίνει στα deals τόσων εκατομμυρίων κάνουν λόγο πηγές της αγοράς.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος ΔΕΗ - ΟΤΕ για το ίντερνετ προβληματίζει και το Μαξίμου

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.