ΓΔ: 894.7 -0.15% Τζίρος: 88.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα μόδα τα κτίρια διπλής χρήσης: Ξενοδοχεία και Airbnb

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το εύκολο κέρδος με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τελειώνει και οι επενδυτές στήνουν κτίρια διπλής χρήσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Airbnb αλλά και ως παραδοσιακά ξενοδοχεία.

Στην ανάπτυξη ακινήτων, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως επιπλωμένα διαμερίσματα, όσο και ως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με πλήρες «μπουκέτο» υπηρεσιών, στρέφονται όλο και περισσότεροι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η συνειδητοποίηση ότι η εποχή του εύκολου και γρήγορου κέρδους μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον παρέλθει, έχει ωθήσει όλο και περισσότερους στην δημιουργία «υβριδικών» κατασκευών, που να περιορίζουν το επενδυτικό ρίσκο, καθώς μπορούν να απευθύνονται ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατηγορίες ξένων επισκεπτών, ανάλογα με την εκάστοτε ζήτηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κτίρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός αυτών, να μπορούν να λειτουργήσουν με την ίδια ευκολία, είτε ως επιπλωμένα διαμερίσματα για την εκμίσθωσή τους μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών (π.χ. Airbnb, ή HomeAway), είτε ως δωμάτια ξενοδοχείου.

Ουσιαστικά «παντρεύουν» τις δύο τάσεις, δηλαδή την παραδοσιακή φιλοξενία και την βραχυχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το λειτουργικό κόστος και να αυξάνεται η μελλοντική υπεραξία του ακινήτου, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αν ο επενδυτής σχεδιάζει την μεταπώληση του ακινήτου μετά από κάποια χρόνια.

Τέτοιου είδους αναπτύξεις απαντώνται συνηθέστερα στα πλέον τουριστικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, κυρίως δηλαδή στο εμπορικό τρίγωνο, που περικλείει την Ακρόπολη, το Μοναστηράκι, την Πλάκα και του Ψυρρή. Για παράδειγμα, σε κενό επαγγελματικό ακίνητο στην οδό Σαρρή, προωθείται η ανάπτυξη κατοικιών από τον ισραηλινό όμιλο Ficus Investments. Αντίστοιχα, στην οδό Ήβης 4,  εταιρεία «Ελληνική Φιλοξενία Σουίτες - Διαμερίσματα» υλοποιεί εργασίες για την μετατροπή πενταώροφου κτιρίου σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, ουσιαστικά τέτοιες κινήσεις «υβριδικών» κατασκευών είναι σχεδόν «μονόδρομος» για τους επενδυτές, δεδομένου του πολύ υψηλού κόστους των ακινήτων στις περιοχές αυτές. Η υψηλή απήχηση του Airbnb απογείωσε τις τιμές στις εν λόγω συνοικίες κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας σε ποσοστό έως 60% ή και ακόμα παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνοντας έτσι και το επενδυτικό ρίσκο.

Περιοχή Ψυρρή με τιμές Γλυφάδας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Ψυρρή για παράδειγμα, πολλά από τα πωλούμενα ακίνητα, ιδίως όσα είναι αυτοτελή (προσφέρονται δηλαδή για τέτοιου είδους αναπτύξεις), όπως παλιά εργαστήρια, ή μικρές βιοτεχνίες, που αφθονούν στην εν λόγω γειτονιά, έχουν φτάσει πλέον να κοστίζουν ακόμα και 5.000 – 5.500 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για τιμές ανάλογες ενός νεόδμητου διαμερίσματος στην περιοχή του Γκολφ της Γλυφάδας.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος αυτό δικαιολογείται – τουλάχιστον εν μέρει – αν συνεκτιμηθούν τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν τα ακίνητα στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης των αγγελιών του Airbnb και του HomeAway, κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών (15 Σεπτεμβρίου – 15 Οκτωβρίου) στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, εντοπίζονται 1.931 ενεργές αγγελίες ακινήτων. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα για κάθε ακίνητο υπολογίζεται σε 1.244 ευρώ, ή 73 ευρώ/ημέρα, με την πληρότητα να διαμορφώνεται σε 70%.

Τον Ιούλιο, όταν οι τιμές και οι πληρότητες ήταν υψηλότερες, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανήλθε σε 1.564 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο, με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν είναι χειμερινός προορισμός, το αντίστοιχο εισόδημα περιορίστηκε σε 680 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.