ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συμφωνία για τις κεραίες κινητής μεταξύ Vodafone και Crystal Almond

Η μητρική της Wind Hellas θα αποκτήσει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Vantage Towers, που δημιουργήθηκε από τη Vodafone για να ελέγχει 68.000 εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Ποσοστό στην Vantage Towers, την θυγατρική του βρετανικού ομίλου Vodafone που ελέγχει πλέον περίπου 68.000 εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, θα αποκτήσει η Crystal Almond, ο βασικός μέτοχος της Wind Hellas.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινής εταιρείας των Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas που θα διαχειρίζεται των παθητικό εξοπλισμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, η Crystal Almond θα αποκτήσει μετοχές της Vantage Towers αξίας 100 εκατ. ευρώ στην τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Η Vodafone προωθεί την εισαγωγή της Vantage Towers, που είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης μέσα στο 2021.

Οι μέτοχοι της Wind Hellas, μέσω της Crystal Almond, είναι οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που θα αποκτήσουν μικρό ποσοστό της Vantage Towers στην τιμή εισαγωγής. Στην Ελλάδα συμφωνήθηκε η συγχώνευση των τομέων διαχείρισης παθητικού εξοπλισμού δικτύων κινητής με τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα ονομάζεται Vantage Towers Greece και θα ελέγχει 5.200 εγκαταστάσεις.

Η συμφωνία προβλέπει πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των δραστηριοτήτων η Crystal Almond θα εισπράξει 25 εκατ. ευρώ από την Vodafone. Η τελευταία, μέσω της Vantage Towers, θα ελέγχει αρχικά το 62% της Vantage Towers Greece, ενώ θα δεσμεύεται να αποκτήσει το υπόλοιπο 38% από την Crystal Almond έναντι 288 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα το συγκεκριμένο call option ενεργοποιείται αυτόματα στην περίπτωση που η Vantage Towers ανακοινώσει το αναλυτικό σχεδιασμό εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Τόσο η Vodafone Ελλάδος, όσο και η Wind Hellas έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών με την Vantage Towers Greece με τους ίδιους όρους για τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η αρχική διάρκεια των συμφωνιών είναι οκταετής με τρεις ανανεώσεις, των οκτώ ετών η κάθε μία.

Η απόφαση της Vodafone να ενοποιήσει υπό την Vantage Towers τις δραστηριότητες διαχείρισης κεραιών σε εννέα χώρες δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου πανευρωπαϊκά αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ισπανικό όμιλο Cellnex που ελέγχει 60.000 κεραίες. Διεθνώς οι κεραίες κινητής μεταφέρονται σε ξεχωριστές εταιρείες με στόχο την άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο που οι τηλεπικοινωνίες θεωρούνται δημόσιο αγαθό όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας της πανδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν γνωστές νέες πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο απόσχισης κεραιών της βρετανικής Three UK. Και η Vodafone επιδιώκει να εντάξει στην Vantage Towers τις 14.300 κεραίες που διαθέτει στην Βρετανία που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κοινής εταιρείας Cornerstone που έχει δημιουργήσει με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών O2. Στην Ιταλία, η ΤΙΜ, συνέταιρος της Vodafone στην INWIT που διαχειρίζεται τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών, ανακοίνωσε πως συμφώνησε να πωλήσει στη γαλλική επενδυτική εταιρεία Ardian τμήμα της συμμετοχής της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι... χρυσές κεραίες κινητής της Vodafone και της Wind

Η Wind εξασφαλίζει μια «προίκα» 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη Vodafone για κοινή θυγατρική κεραιών, ενώ ο όμιλος της Vodafone δημιούργησε πανευρωπαϊκή θυγατρική για τις κεραίες με υπολογιζόμενη αξία 18 δισ. ευρώ.