ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mink, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Έλεγχοι για κορονοϊό σε φάρμες που εκτρέφουν ζώα μινκ

Εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε εκτροφέα στη Σιάτιστα και σήμανε συναγερμός, υπό το φως του μείζονος θέματος που ανέκυψε στη Δανία, με τον εντοπισμό μεταλλαγμένης μορφής του ιού σε μινκ.

Σε εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους προχωράει σήμερα κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας στις φάρμες που εκτρέφουν ζώα μινκ στην περιοχή της Καστοριάς, μετά το κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε σε εκτροφέα στη Σιάτιστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του businessdaily.gr, θετικός στον ιό είναι ο εκτροφέας και η μητέρα του, οι οποίοι νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ύπαρξη του ιού σε κάποιο από τα ζώα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη φάρμα υπάρχουν κάποια νεκρά ζώα, για τα οποία ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, κ. Απόστολος Τσούκας, αυτή την εποχή αρκετά ζώα φτάνουν στο τέλος της ζωής τους εξαιτίας της υπερτροφίας στην οποία έχουν υποβληθεί (ασθένεια fat liver) το προηγούμενο διάστημα. 

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές της Δυτικής Μακεδονίας χτύπησαν τον συναγερμό, υπό το φως του μείζονος θέματος που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στην Δανία, με τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού σε ζώα μινκ, τα οποία απαιτήθηκε να θανατωθούν. Σημειώνεται ότι η Δανία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας γούνας βιζόν στον κόσμο, και υποχρεώθηκε σε θανάτωση πληθυσμού τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ζώων, υπό το φόβο διασποράς μιας μεταλλαγμένης μορφής του ιού που έχει βρει στα ζώα μινκ τον ιδανικό ξενιστή. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο μέχρι στιγμής πού πραγματοποιήθηκε η μετάλλαξη -στον άνθρωπο ή στο ζώο. 

Στην Ελλάδα εκτρέφονται 1 εκατομμύριο μινκ για την παραγωγή γούνας, και απασχολούνται περί τα 700 άτομα στα 90 εκτροφεία, αριθμός που όμως ανεβαίνει στα 1500 άτομα εάν συνυπολογιστούν τα συναφή με τον χώρο επαγγέλματα. Όπως σημειώνει ο κ. Τσούκας, το 2020 υπήρξε καταστροφικό έτος για τον χώρο της γούνας, καθώς οι εισπράξεις στα ταμεία των επαγγελματιών είναι μηδενικές. Τουλάχιστον δύο εκθέσεις, προγραμματισμένες για τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκαν, ενώ και οι εξαγωγές έχουν σταματήσει. Σημειώνεται ότι το 2019 οι εξαγωγές του κλάδου γούνας στην Ελλάδα άγγιξαν τα 250 εκατ ευρώ.

Σήμερα οι εκτροφείς βασίζονται στην στήριξη της Πολιτείας για την διαβίωση τους, καθώς ο κλάδος είναι 100% εξωστρεφής και δεν δύναται να επανέλθει σε κανονικότητα για όσο διάστημα η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ρωσία και Κίνα αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές γούνας αλλά και ζώων, ενώ μικρή δραστηριότητα εκ μέρους Ελλήνων επιχειρηματιών υπάρχει και στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποδέκτες κυρίως Ρώσους αγοραστές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, εκφράζει αισιοδοξία για το 2021, για επάνοδο στην κανονικότητα με την εμφάνιση του εμβολίου, και επιδόσεις πιθανώς και καλύτερες από το 2019 όσο αφορά τις ελληνικές εξαγωγές γούνας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι νέοι παίκτες στο click away και ποιοι είναι σίγουρα κερδισμένοι

Μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου μπαίνουν στο παιχνίδι, αλλά οι μόνοι που κερδίζουν σίγουρα είναι οι εταιρείες ταχυμεταφορών, που αποφεύγουν φόρτο. Εκτίναξη τζίρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο από 6,2 σε 15 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Hondos Center: Κρίσιμος ο Δεκέμβριος για τις πωλήσεις του 2021

Η αλυσίδα καλλυντικών κατάφερε το 2020 να περιορίσει τις απώλειες τζίρου, αλλά είχε και μεγάλη μείωση κερδοφορίας. Για το 2021, οι πωλήσεις της περιόδου των εορτών θα είναι κρίσιμες για τον περιορισμών των απωλειών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φουρλής: Το νέο εγχείρημα στο λιανεμπόριο και η επιστροφή σε ανάπτυξη

Σε ανάπτυξη εμπορικής παρουσίας με έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο στοχεύει ο όμιλος. Μέσα στο 2022 η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Δυναμική επέκταση των αλυσίδων τον επόμενο χρόνο.
kalogirou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάμηνο ανάκαμψης για την Καλογήρου μετά τη μεγάλη πτώση του 2020

Αυξημένα κατά 10,4% τα έσοδα της εταιρείας υποδημάτων το α' εξάμηνο του 2021, ενώ τον προηγούμενο χρόνο κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 32,5% και αυξημένες ζημιές. Στόχος η εξυγίανση του ισολογισμού.