ΓΔ: 815.1 -0.24% Τζίρος: 78.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

ΟΤΕ: Έκτακτο μέρισμα 220 εκατ. από την πώληση της Telecom Romania

Εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως ο ΟΤΕ με την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου και της απόσχισης τεχνικών υπηρεσιών, call centers και καταστημάτων λιανικής.

Ετήσιο όφελος που θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ θα έχει ο ΟΤΕ από την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου και της απόσχισης τριών κλάδων – τεχνικών υπηρεσιών, call centers και καταστημάτων λιανικής – υποστήριξε χθες η διοίκηση του οργανισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είπε πως με την εθελουσία θα αποχωρήσουν 1.100 εργαζόμενοι, ενώ οι νέες εταιρείες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του νέου έτους. Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε την έγκρισή του ώστε να προχωρήσει το τελικό στάδιο της αναδιοργάνωσης με τη μεταφορά του προσωπικού στις τρεις εταιρείες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην παρουσίαση επαναλαμβάνεται πως οι συνολικές παροχές για τους μετόχους του ΟΤΕ το 2020 θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, με τα 259 εκατ. να είναι διανομή μερίσματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα είναι αγορές ιδίων μετοχών. Οι ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν στην Ρουμανία και στην πώληση της Telekom Romania, με τον κ. Τσαμάζ να ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ Χαρ. Μαζαράκης τόνισε πως τα καθαρά έσοδα του οργανισμού από την πώληση της θυγατρικής θα μοιραστούν ως έκτακτο μέρισμα στους μετόχους. Υπολογίζονται κοντά στα 220 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθούν την επόμενη χρονιά, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Στις ερωτήσεις για το μέλλον της Telekom Romania Mobile που δραστηριοποιείται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και παραμένει στον έλεγχο του ΟΤΕ η διοίκηση επανέλαβε πως εξετάζει όλα τα σενάρια. Θεωρεί πως η συγκεκριμένη θυγατρική είναι σε καλύτερη θέση αν και ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός. 

Η διοίκηση του ΟΤΕ κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για το σχεδιασμό που προωθεί για τις κεραίες κινητής. Ως γνωστόν, οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas συμφώνησαν να εισφέρουν σε κοινή εταιρεία τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιοσυστημάτων. Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ απάντησε πως εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο χωρίς να βιάζονται. Η διοίκηση ρωτήθηκε και για τις τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να υπάρξουν στην προσεχή δημοπρασία για τα δικαιώματα του Champions League, τώρα που η Nova / Forthnet έχει τη στήριξη της BC Partners. Ο Χαρ. Μαζαράκης είπε πως δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό του ομίλου.

Οι επενδύσεις του οργανισμού θα φτάσουν φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τόνισε η διοίκηση, που δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν εμπόδια λόγω της νέας καραντίνας. Οι επενδύσεις επικεντρώνονται πλέον στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FTTH / FTTB). Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι καλύπτουν σήμερα περίπου 250.000 νοικοκυριά.

Η ελληνική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε τα 4.216.000 συνδέσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου με τον ΟΤΕ να έχει μερίδιο κοντά στο 50%.  Στην κινητή τηλεφωνία τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων (data) αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο στα 108 εκατ. ευρώ. Η μέση μηνιαία χρήση data ανά συνδρομητή αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο σε 4,4 Gb από 3,8 Gb στο δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές ταμειακές ροές για τον ΟΤΕ, τιμή στόχος 15 ευρώ από Eurobank

Η σταθερή πορεία που επέδειξε το 2020 και οι προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν σε συνδυασμό με τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, κάνουν ελκυστική τη μετοχή του ΟΤΕ, σύμφωνα με την Eurobank Equities.