ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ζημιογόνο το εννεάμηνο του 2020 για την Motor Oil

Μέσω θυγατρικών στη Μέση Ανατολή, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, ο όμιλος σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού.

Πτώση εσόδων και ζημιές έναντι κερδών εμφάνισε ο όμιλος της Motor Oil στο εννεάμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 4,47 δισ. ευρώ από 7,05 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 131,56 εκατ. ευρώ από κέρδη 289,96 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Παράλληλα, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές μετά από φόρους 106,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 206,37 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019.

 

Σχετικά με την πανδημία και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον κλάδο διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου αλλά και στο οικονομικό περιβάλλον γενικότερα, η Motor Oil χαρακτηρίζει την πορεία τόσο για τον όμιλο όσο και για την εταιρεία ικανοποιητική. Μάλιστα, μέσω θυγατρικών στη Μέση Ανατολή, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση του ήδη ισχυρού εξαγωγικού προσανατολισμού του.

Παράλληλα, αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, η διοίκηση θεωρεί ότι ο κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, καθότι διεθνοποιημένος, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που επηρεάζεται σημαντικά σε περίπτωση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου.

Εξάλλου, η διοίκηση τονίζει ότι ο όμιλος έχει εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων όπως αυτές έχουν ήδη προγραμματισθεί.

Επίσης η εταιρεία καθώς και όλες οι σημαντικές θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα αξιοποίησαν τις νέες δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές και κανονισμούς της πολιτείας περί μη καταβολής προκαταβολής φόρου, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω ρευστότητα (εταιρεία: περίπου 68 εκατ. ευρώ, Όμιλος: περίπου 71 εκατ. ευρώ). Επίσης οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου που μισθώνουν πρατήρια, εφάρμοσαν την σχετική τροποποίηση περί μειώσεων ενοικίων λόγω Covid-19 εξοικονομώντας σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις εργασίες τακτικής συντήρησης του συγκροτήματος mild hydrocracker στην αρχή της πανδημίας που λόγω των προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της, δεν θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν αργότερα, ενώ εκμεταλλεύθηκε έτσι επίσης την αρχική περίοδο της πρώτης σημαντικής μείωσης της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

Οι μπαταρίες που εγκαταστάθηκαν μπορούν να αποθηκεύουν και ακολούθως να διοχετεύουν στο εσωτερικό δίκτυο του διυλιστηρίου 4MWh διαμορφώνοντας μια ευέλικτη και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία.