ΔΕΗ-ενέργεια-Στάσσης-ηλεκτρικό
Φώτο: ΔΕΗ

Οι τρεις δράσεις για τη «νέα» ΔΕΗ και ο υψηλός στόχος για τα κέρδη

Η ΔΕΗ παρουσίασε το επικαιροποιημένο Business Plan για την περίοδο 2021-2023. Νέες δράσεις που θα φέρουν βελτίωση στην οικονομική θέση και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες να πιάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

Τις τρεις βασικές δράσεις που αναλαμβάνει η ΔΕΗ για να μετασχηματιστεί σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση παρουσίασε η διοίκηση σε εκπροσώπους των επενδυτών ενώ έθεσε στόχο να αυξηθεί πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2023 τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA).

Ειδικότερα, η ΔΕΗ παρουσίασε το επικαιροποιημένο “Business Plan” της εταιρείας για την περίοδο 2021-2023 αναλαμβάνοντας νέες δράσεις που θα τη μεταμορφώσουν σε μία οικονομικά σταθερή κ περιβαλλοντικά βιώσιμη εταιρεία.

  • Η πρώτη αφορά στην ένταξη της πράσινης συμφωνίας στην παραγωγή μέσω της απολιγνιτοποίησης και της αύξησης εισροής των ΑΠΕ. Ειδικότερα, η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ το 2023 θα σημειώνει μείωση 54% από τις 10,6 TWh το 2019 στις 4,8 TWh το 2023.
  • Η δεύτερη έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της παραγωγικής αποδοτικότητας. Στον τομέα αυτή η ΔΕΗ σκοπεύει να βελτιώσει την παραγωγική ικανότητα των μονάδων, να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να αναβαθμίσει τα συστήματά της.
  • Η τρίτη δράση φέρνει τον πελάτη στο επίκεντρο προσφέροντας νέα προϊόντα, δημιουργώντας ψηφιακές λύσεις αν και το μερίδιο της εταιρείας θα πέσει στο 54% το 2023 από το 64% που είναι σήμερα.

Οικονομικοί στόχοι έως το 2023

Σε έσοδα πάνω από 4 δις ευρώ και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 1,1 δισ. ευρώ στοχεύει η ΔΕΗ με το νέο της επενδυτικό πλάνο.Τα EBITDA που θα φτάσουν αυτό τον στόχο θα προέρχονται κατά 42% από το δίκτυο διανομής, 41% από τη λιανική, 11% από τη συμβατική παραγωγή και τέλος κατά 3% από τις ΑΠΕ.

Το νέο business plan στοχεύει η μόχλευση  να είναι μικρότερη από 3,5 φορές. Αυτό θα γίνει μέσω μείωσης δανεισμού ώστε τα δανειακά κεφάλαια να είναι λιγότερο από 3,5 φορές μεγαλύτερα από τα ίδια κεφάλαια.

Η εταιρεία σκοπεύει να πετύχει αυτούς τους στόχους μέσω της μείωσης της εξάρτησης από τον λιγνίτη και της έκθεσης σε δαπάνες για δικαιώματα ρύπων, μέσω της αναστόχευσης των πόρων της εταιρείας προς τις ΑΠΕ και τέλος, μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου της. Επίσης στους στόχους αυτούς θα βοηθήσει η βελτίωσης της μόχλευσης και της ρευστότητας και η μείωση των πιστωτικών κινδύνων.

Επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας τα επόμενα 3 χρόνια φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, με το 34% να αφορά στις ΑΠΕ, το 21% τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 42% τη διανομή και ένα 3% να αφορά άλλους τομείς. 

Ειδική αναφορά γίνεται σε επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενώ μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα δημιουργήσει 1000 νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εντάξει πάνω του οπτικές ίνες. Σε επόμενη φάση με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση:

ΔΕΗ - Business Plan 2021 - 2023
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

Η ΔΕΗ καλεί τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ΒΒ- αξιολογεί η Fitch Ratings τη ΔΕΗ, σταθερές οι προοπτικές

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ επωφελείται και από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.