ΓΔ: 904.34 0.25% Τζίρος: 0.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εθνική: Αντισταθμίζονται πλήρως οι απώλειες από την τιτλοποίηση Frontier

Με την τιτλοποίηση η Εθνική Τράπεζα επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Σε επίπεδα κάτω του 15% θα περιοριστεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων, με στόχο σύντομα να συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στα 800 εκατ. ευρώ εκτιμούν αναλυτές την επίπτωση στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας από την υλοποίηση του Frontier, συναλλαγή με την οποία η τράπεζα πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Άλλες πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι η λογιστική απώλεια θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ η οποία ωστόσο θα αντισταθμιστεί πλήρως από την απελευθέρωση κεφαλαίων λόγω της αφαίρεσης των 6,1 δισ. ευρώ από το ενεργητικό της τράπεζας.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. της τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» για την προώθηση της συναλλαγής, που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 6,1 δις. ευρώ. Τα υπό πώληση «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας, ενώ με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο δείκτης NPEs της Εθνικής Τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω του 15% από 30,1% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η επίπτωση στον ισολογισμό της τράπεζας θα είναι σχετικά περιορισμένη, λόγω της καλής τιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, με τη ζημιά να κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Η υψηλή τιμολόγηση είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης του Forntier που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα από ακίνητα. Ειδικότερα, από τα 6,1 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια που αποτελούν το Frontier, το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια. Συνολικά πρόκειται για 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Εθνική «καθαρίζει» σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, καθώς τα υπό πώληση «κόκκινα» στεγαστικά αντιστοιχούν στο 80% των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, στο πρώτο τρίμηνο θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ η υπογραφή της συναλλαγής αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή θα αξιοποιήσει την κρατική εγγύηση του σχεδίου «Ηρακλής»

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήδη προετοιμάζει τα βήματα μετά το Frontier με στόχο ο δείκτης NPEs να συρρικνωθεί κάτω του 10%

Γιατί η Εθνική δεν προχώρησε σε διάσπαση

Σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές τράπεζες οι οποίες προχώρησαν σε διάσπαση (hive down), προκειμένου να λογιστικοποιήσουν τις ζημιές από πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να πυροδοτηθεί η έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, η Εθνική Τράπεζα θα αντισταθμίσει τη ζημιά της πώλησης του Frontier από κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, κατά βάση ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο της εφετινής χρήσης η τράπεζα λογιστικοποίησε χρηματοοιικονομικά κέρδη 830 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη σχετιζόμενα με την ανταλλαγή τριών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχε η τράπεζα με ένα νέο ομόλογο (515 εκατ. ευρώ), καθώς και την πώληση ομολόγων του Δημοσίου.

Τα υψηλά κέρδη από ομόλογα επέτρεψαν στην διοίκηση της τράπεζας να λύσει σχετικά ανώδυνα και το πρόβλημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η τράπεζα στις ευρωπαϊκές αρχές. Η ασφαλιστική αποτιμούνταν στα βιβλία της τράπεζας στο 1 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από τις προσφορές των επενδυτών. Εκμεταλλευόμενη τα μεγάλα κέρδη από ομόλογα, η ΕΤΕ προχώρησε στην απομείωση της αξίας της συμμετοχής της στην Εθνική Ασφαλιστική στα 500 εκατ. ευρώ, αποτίμηση που είναι πολύ κοντά πλέον στις προσφορές των επενδυτών για την εξαγορά της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε πρόσφατα ότι η συναλλαγή πώλησης της ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί είτε τις επόμενες ημέρες, είτε στις αρχές του νέου έτους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έπεσαν» υπογραφές για ομολογιακό δάνειο του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Το ομολογιακό δάνειο θα καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Το δάνειο θα είναι 12ετούς διάρκειας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΣΦΑ.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συμφωνία Εθνικής Τράπεζας - EVO Payments για κάρτες, δίκτυο POS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily η ΕΤΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία για τη δημιουργία joint venture για τη διαχείριση των συναλλαγών καρτών. Εκτιμήσεις ότι το τίμημα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Υποστολή σημαίας στην Αίγυπτο, κλείνει το δίκτυο καταστημάτων

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατέθεσε αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου για τη διακοπή λειτουργίας των 17 καταστημάτων της στην Αίγυπτο τερματίζοντας μια διαδρομή που μετρά περισσότερα από 90 χρόνια.
Ethniki Trapeza, Eunikh Trapeza, NBG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκατομμύρια «τυφλές» συναλλαγές με κάρτες από δυσλειτουργία στην ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, περισσότερες από 6 εκατ. συναλλαγές, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ δεν καταγράφονταν λόγω δυσλειτουργιών με τα POS της Εθνικής Τράπεζας. Πλέον το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμμεση κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα

Νέα συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με το Δημόσιο επιτρέπει στην Εθνική να προχωρήσει σε μεγάλες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων και να απορροφήσει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.