ΓΔ: 903.89 -0.47% Τζίρος: 43.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Για ποιες παραβάσεις ελέγχει την Frezyderm η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην εισήγηση που θα εξεταστεί από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η FREZYDERM δεν διαπιστώνεται πως παραβίασε τα άρθρα για εναρμονισμένη πρακτική και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Για τον περιορισμό του υγιούς ανταγωνισμού των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων προς τις ελληνικές φαρμακαποθήκες/μέλη του επιλεκτικού δικτύου διανομής της, ελέγχεται η FREZYDERM από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα εξετάσει την υπόθεση στις 4 Φεβρουαρίου του 2021. Η FREZYDREM κατηγορείται για περιορισμό συγκεκριμένων συμβατικών όρων, των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων του επιλεκτικού δικτύου της, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών τους πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταγγελία της εταιρείας INTERMED, δεν διαπιστώνεται πως η FREZYDREM δεν καθόριζε τις τιμές μεταπώλησης μεταξύ των διανομέων, ούτε πως έχει καταχραστεί δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 4 Φεβρουαρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης, επί της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της καταγγελίας της εταιρείας INTERMED στην σχετική αγορά παραγωγής και εμπορίας εν γένει καλλυντικών προϊόντων, ειδών προσωπικής και βρεφικής περιποίησης, «παραφαρμακευτικών» και άλλων συναφών προϊόντων, για την διαπίστωση τυχόν παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, από την εταιρεία FREZYDERM.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, δεν διαπιστώνεται  εις βάρος της καταγγελλόμενης εταιρείας FREZYDERM, δια συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία, η εξ αντικειμένου περιοριστική πρακτική του καθορισμού τιμών μεταπώλησης και της εναρμονισμένης πρακτικής καθορισμού τιμών μεταξύ των διανομέων, κατά παράβαση του άρθρου 1 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ. Επίσης, δεν διαπιστώνεται η κατοχή δεσπόζουσας θέσης από την καταγγελλόμενη εταιρεία FREZYDERM στην σχετική αγορά. Ως εκ τούτου παρέλκει η εξέταση του ζητήματος της τυχόν καταχρηστικότητας της συμπεριφοράς της κατά παράβαση του άρθρου 2 δια των ως άνω, συγκεκριμένων προωθητικών της ενεργειών προς φαρμακεία.

Επί της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ωστόσο, διαπιστώνεται περιορισμός, δια συγκεκριμένων συμβατικών όρων, των αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων του επιλεκτικού δικτύου της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM, αλλά και των χονδρικών εξαγωγικών τους πωλήσεων, ενεργητικών και παθητικών, προς επιλεγμένους διανομείς του δικτύου της, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, με τους ως άνω συμβατικούς όρους, εμποδίζονται ενδεχόμενες πωλήσεις των εξουσιοδοτημένων Ελλήνων λιανεμπόρων προς τις ελληνικές φαρμακαποθήκες/μέλη του  επιλεκτικού δικτύου διανομής της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό επίπεδο εμπορίας (χονδρική).  Οι εν λόγω πρακτικές διαπιστώνεται στην Εισήγηση ότι προκαλούν εμπόδια στην ενοποίηση των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτείνοντας τη στεγανοποίηση σε επίπεδο εθνικών αγορών, αλλά και αμβλύνουν τον ενδοσηματικό ανταγωνισμό, καθώς, περιορίζουν, λόγω της παρεμπόδισης των διασταυρούμενων πωλήσεων, την αξιοποίηση από τα μέλη του επιλεκτικού δικτύου των τυχόν αποκλίσεων μεταξύ τους ως προς τις τιμές πώλησης των προϊόντων από μέρους της ελεγχόμενης εταιρείας FREZYDERM, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι διακρίσεις ως προς τις τιμές επί βλάβη του καταναλωτή κατά παράβαση του άρθρου 1 και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iron-irwn-hrwn
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Ενέκρινε τον έλεγχο των ΗΡΩΝ Ι - ΗΡΩΝ ΙΙ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας αυξάνει το αποτύπωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για έναν σημαντικό ρόλο του Ομίλου στην μεταβαλλόμενη ελληνική αγορά ενέργειας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστολή σε ΓΕΚ Τέρνα - Mytilineos από την Επ. Ανταγωνισμού για την Εγνατία

Στην επιστολή ζητείται από τους δύο ομίλους να παράσχουν στοιχεία για το πώς προσδιορίστηκε το ύψος του τιμήματος που προσέφεραν στον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προσφορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες εκτυπωτών

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής και αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση εξαγοράς της «Γεωθερμικός Στόχος II»

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η υπό εξέταση συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, στις αγορές στις οποίες αφορά.