ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Κύκνος

Η Κύκνος προσδοκά επιστροφή στην κερδοφορία το 2019

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Τα πλεονεκτήματα ρευστότητας που εμφανίζει φέτος η εταιρεία Κύκνος ενισχύουν την εκτίμηση ότι η εταιρεία θα επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά. Συνεχίζεται η προσπάθεια για περαιτέρω διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Την επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά με ταυτόχρονη ενίσχυση των εσόδων και περαιτέρω διείσδυση στις διεθνείς αγορές προσδοκά για εφέτος η παλαιότερη ελληνική κονσερβοποιία, Κύκνος.

Ειδικότερα, η επαναφορά σε θετικό πρόσημο της κερδοφορίας αποδίδεται κυρίως στα πλεονεκτήματα ρευστότητας που εμφανίζει εφέτος η εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, προσδοκάται επιστροφή φόρου εισοδήματος της τάξεως των 500.000 ευρώ (από υψηλή προκαταβολή κατά τη χρήση 2017), επιστροφή ΦΠΑ περίπου 141 χιλ. ευρώ, που αφορά σε ανεξόφλητη οφειλή της αλυσίδας Μαρινόπουλος (σ.σ. σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τον Μάρτιο το πράσινο φως για επιστροφή του ΦΠΑ στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος έπειτα από σχετική προσφυγή στην οποία προχώρησε η εταιρεία εμφιάλωσης Coca Cola Τρία Έψιλον), είσπραξη ποσού της τάξεως των 87 χιλ. ευρώ από επιχορήγηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων, αλλά και βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ.

Πέρα από την «τόνωση» σε εγχώριο επίπεδο, η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές ταχύτητες που καταγράφει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο εξαγωγών.

Παράλληλα η αυξημένη εφέτος παραγωγή αναμένεται να έχει και θετική επίδραση σε όρους κόστους παραγωγής. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για εφέτος έκαναν λόγο για 55.000 τόνους, ενώ έχει αξία να επισημανθεί ότι σε σχέση με τους παραγωγούς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά «μπόνους» στη τιμή-παραγωγού για τις τομάτες που κατευθύνονται στην παραγωγή ειδικών προϊόντων.

Σε ο,τι αφορά στις επιδόσεις του 2018, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περσινό Ιούνιο έπληξαν σημαντικά την παραγωγή προϊόντων τομάτας, η οποία υποχώρησε κατά 36,4% σε 35.231.566 κιλά. Να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας αφορά σε περίπου 50.000 τόνους κατά μέσο όρο υπό κανονικές συνθήκες.

Η απώλεια στην παραγωγή επηρέασε την εικόνα των μεγεθών με την βιομηχανία ωστόσο να κλείνει την περσινή χρήση «συγκρατώντας» τη δυναμική των εσόδων της καταγράφοντας περιορισμένη μείωση της τάξεως του 1,13% στα 20 εκατ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι οι πωλήσεις εσωτερικού υποχώρησαν κατά 3,7%, ωστόσο οι εξαγωγές διατήρησαν την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών σημειώνοντας αύξηση άνω του 40%.

Σημειώνεται ότι η διεθνής παρουσία της Κύκνος αριθμεί περί τις 15 αγορές, με τη πορεία των εξαγωγών να βαίνει αυξανόμενη κυρίως προς Αγγλία, Κύπρο, Γερμανία, Καναδά , Ολλανδία, Γεωργία. Όσον αφορά στη συμμετοχή του χαρτοφυλακίου των εξαγωγών κυμαίνεται σε περίπου 10% επί του συνολικού τζίρου.

Μεγαλύτερη απώλεια καταγράφηκε το 2018 σε επίπεδο μικτού κέρδους, το οποίο υποχώρησε κατά 24,9% στα 4,2 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση τα EBITDA περιορίστηκαν σχεδόν στο ήμισυ, ήτοι στα 1,38 εκατ. ευρώ ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο στις 119 χιλ ευρώ από κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κερδισμένη από το lockdown η Melissa Κίκιζας, αβεβαιότητα για τη συνέχεια

Εκτίναξη πωλήσεων στα ζυμαρικά και τις έτοιμες σάλτσες σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, αλλά η διοίκηση της Melissa Κίκιζας παραμένει επιφυλακτική για τις επερχόμενες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.