ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Σφακιανάκης

Σε τροχιά εξυγίανσης η Σφακιανάκης με αναδιάρθρωση δανεισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η Σφακιανάκης βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το Χρηματιστήριο, την ώρα που έχει καταφέρει να ρυθμίσει τα χρέη του και στοχεύει σε επάνοδο στην κερδοφορία.

Δύο βασικούς στόχους και έναν συμπληρωματικό έχει ο όμιλος Σφακιανάκη για το τέλος του 2019. Ο πρώτος είναι να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του και ο δεύτερος να κλείσει τη χρήση με κέρδη. Ο τρίτος (συμπληρωματικός) στόχος είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόδου από το ελληνικό χρηματιστήριο και να βγουν οι βασικοί μέτοχοι ενωμένοι μέσα από τη διαδικασία. Οι αγωγές μεταξύ δύο βασικών μετόχων δημιουργούν τριβές και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την διαδικασία εξόδου από το Χ.Α., ενώ η εισηγμένη έχει καταθέσει στις 21 Οκτωβρίου την αίτηση εξόδου.

Η αύξηση της ρευστότητας και των πωλήσεων που αναμένεται να παρουσιάσει ο όμιλος στο 9μηνο βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού. Στελέχη του ομίλου θεωρούν ότι κερδίζουν πολύτιμο χρόνο και ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου έχει συμφωνηθεί από το 2018 να αναδιαρθρωθούν. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιμήκυνση των δανείων σε 8 έτη (αρχικά 5 έτη με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 3) με τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του ανεξόφλητου κεφαλαίου των 282,9 εκατ. ευρώ, παροχή εξασφαλίσεων –μεταξύ άλλων, εμπράγματες επί ακινήτων, ενέχυρο και χρηματοοικονομική ασφάλεια επί μετοχών, εκχώρηση απαιτήσεων– και υποχρέωση τήρησης χρηματοοικονομικών δεικτών και σειράς λοιπών υποχρεώσεων.

Αύξηση πωλήσεων σε θετική συγκυρία για τον κλάδο

Το β’ και γ’ τρίμηνο 2019 κινήθηκε καλά από πλευράς πωλήσεων, μετά από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο 2019. Το τέλος του εξαμήνου βρήκε τον όμιλο με αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και παραμένει σε τροχιά επίτευξης των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου του έτους.

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 183,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 153,8 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,3%. Ο όμιλος διευρύνει τη λειτουργική κερδοφορία του με το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνεται σε 21,4 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2019 εμφανίζοντας αύξηση 37,8%.Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για την εταιρεία ανήλθε σε 19,9 εκατ. Ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Ο όμιλος παρουσιάζει στο α’ εξάμηνο κέρδη προ φόρων 0,1 εκατ. έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η εταιρεία παρουσιάζει λιγότερες ζημιές προ φόρων, ύψους 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 201

Οι άξονες επιστροφής στην ρευστότητα και κερδοφορία εντοπίζονται σε 4 κατηγορίες :

  1. Εμπόριο αυτοκινήτων

Η αγορά το Α’ εξάμηνο του 2019 με 65.557 ταξινομήσεις παρουσίασε αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018, επηρεάζοντας τις συνολικές πωλήσεις της μητρικής και κατ‘ επέκταση του Ομίλου. Η SUZUKI πραγματοποίησε 4.299 ταξινομήσεις αυτοκινήτων επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 6,6% το οποίο την κατατάσσει 7η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Ο κλάδος Λιανικής με πωλήσεις 6.895 επιβατικών αυτοκινήτων (PC), 434 ελαφρών φορτηγών (LCV) και 1.068 μεταχειρισμένων συγκεντρώνει 10,5% μερίδιο αγοράς στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 13,6% της ελληνικής αγοράς.

  1. Μίσθωση οχημάτων

Τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (Executive Lease) παραμένουν στα περυσινά επίπεδα ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 9.869 οχήματα (+10,7%) διατηρώντας ένα ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 97%. Ο κλάδος RentA-Car (Enterprise – National - Alamo) έχει αυξημένα μισθώματα κατά 7,5% με τον στόλο προς ενοικίαση να φτάνει τα 5.063 οχήματα (+13,4%).

  1. Ταχυμεταφορές

Η Speedex εμφανίζει σταθερότητα στις πωλήσεις και συμβάλλει θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη. H Ergotrak παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 12,5%.

  1. Δραστηριότητες εξωτερικού.

Η ανοδική πορεία των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό (Βουλγαρία και FYROM) συνεχίζεται και το Α’ εξάμηνο του 2019 καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις κατά 37,1%.

Ο όμιλος Σφακιανάκη, ο οποίος, εκτός από την χώρα μας, δραστηριοποιείται επίσης στην Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Κύπρο, απασχολεί περί τα 800 άτομα. Ως βασικές του δραστηριότητες έχει την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (Suzuki, BMW, Mini, Opel, Ford, Volvo, Fiat, AlfaRomeo, Abarth, RenaultDacia, Nissan, Skoda, Cadillac) μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (Suzuki και BMW), την εμπορία ανταλλακτικών, καθώς και τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις οχημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

petropoulos_isuzu
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπήκε η Π. Πετρόπουλος

Ο δείκτης ο οποίος δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2021, στοχεύει να παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων που υιοθετούν πρακτικές ωφέλιμες για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοτοδυναμική: Άλμα της κερδοφορίας στα 13,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2022

Στα 102,5 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος του εννεαμήνου σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 38% με τις πωλήσεις αυτοκινήτων Porsche να πραγματοποιούν άλμα 49,6%, ενώ θεαματική ήταν και η ανάκαμψη του κλάδου ενοικίασης αυτοκινήτων.
Autohellas - Hertz
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Το διπλό «χτύπημα» εξαγορών σε Ελλάδα - Πορτογαλία

Επιπλέον ετήσιο τζίρο 185 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρουν στον όμιλο της Autohellas oι δύο τελευταίες εξαγορές σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Στο 21,6% το μερίδιο αγοράς στην εμπορία καινούργιων αυτοκινήτων μετά τη συμφωνία για την αντιπροσωπείας της Stellantis.