ΓΔ: 903.57 -0.50% Τζίρος: 18.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:26:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στα χέρια της Energean πέρασε και το 50% της Total στο Block 2

Μετά και την πρόσφατη εξαγορά της Edison E&P, η Energean κατέχει πλέον το 75% του Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος και καθίσταται επίσης Διαχειριστής της παραχώρησης.

Σε μια σημαντική κίνηση προχώρησε η Energean που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του μεριδίου 50% που κατείχε η Total στη θαλάσσια περιοχή Block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος που έχει παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων. Πλέον, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, η Energean κατέχει το 75% του Block 2 ενώ η εταιρεία καθίσταται και Διαχειριστής της παραχώρησης.

Το υπόλοιπο 25% του Block 2 ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα έχουν εξακριβώσει ότι το Block 2 περιέχει ένα τμήμα ενός δυνητικά μεγάλου στόχου σε αντικλινική δομή, η οποία έχει ήδη καλυφθεί τμηματικά από σεισμικά δύο διαστάσεων.

«Η εξέλιξη προσθέτει στον όμιλο της Energean νέες ερευνητικές δυνατότητες στην βασική περιοχή δραστηριοποίησής της, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι οικονομικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των ελάχιστων υποχρεωτικών εργασιών στην παραχώρηση είναι περιορισμένες», αναφέρει η Energean.

Η δομή αυτή εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή και στο οποίο είναι Operator με ποσοστό 60% η Energean. Επίσης, η Energean αναμένει την κατακύρωση του γειτνιάζοντος θαλάσσιου Block 84F.R-EL που βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους.

Η Energean συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο, μετά την εξαγορά της Edison E&P αντί 284 εκατ. δολαρίων, ενώ το καθαρό τίμημα (μετά τις ταμειακές ροές) είναι 203 εκατ. δολάρια που ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου, με τον όμιλο να αποκτά  παρουσία σε εννέα χώρες, ενώ αυξάνει κατά 70% τα αποθέματα πετρελαίου και εισέρχεται σε επίτευξη ημερήσιας παραγωγής 130.000 βαρελιών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ