ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Καταλύτης ανάπτυξης για τη Mytilineos η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές

Στο τέλος του 2022 η παραγωγική δυναμικότητα από ΑΠΕ θα φτάσει τα 700MW και στόχος είναι ως το τέλος της δεκαετίας να υπερτετραπλασιαστεί για να ανέλθει στα 3.000MW.

Μεγάλη βαρύτητα στον τομέα των ΑΠΕ δίνει η Mytilineos ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης για αυτή τη δεκαετία, παρουσιάζοντας πρόσφατα φιλόδοξους στόχους, ενώ οι αναλυτικές ανακοινώσεις για τις νέες κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στον τομέα των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης έχουν προγραμματιστεί αυτή την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ενδεικτική των προθέσεων είναι η τοποθέτηση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ε. Μυτιληναίου στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 στους αναλυτές. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η εταιρεία θα φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά στα 350MW στο τέλος του 2022 - αρχές 2023, ενώ μέχρι το 2022 το σύνολο του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ θα φτάσει τα 650 – 700MW και ως το τέλος της δεκαετίας θα έχει υπερτετραπλασιαστεί για να ανέλθει στα 3.000MW.

Στον τομέα των αιολικών πάρκων αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 217MW, ενώ ακόμη σε διαδικασία κατασκευής είναι ακόμα 44 MW. Επίσης σε εκκρεμότητα είναι η είναι  λήψη της επενδυτικής απόφασης για ακόμα 96 MW αιολικά. Συνολικά, το ανεκτέλεστο των έργων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους (90%) θα εκτελεστεί το 2021.

«Ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας RSD θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της απόδοσής μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη του στο Bloomberg και προσέθεσε ότι «επί του παρόντος, βλέπουμε πολύ μεγάλη επιθυμία για παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 3 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Επί του παρόντος, η Mytilineos διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και πράσινα έργα περίπου 1.4 GW. Το Bloomberg προβλέπει ότι η παραγωγική δυναμικότητα στον τομέα ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 11 φορές μέχρι το 2050 και ότι οι τεχνολογίες για την αποθήκευση ενέργειας θα καθιερωθούν και θα αποτελέσουν πάγια πρακτική.

Τον Δεκέμβριο, η Mytilineos αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα στο αυστραλιανό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε 400 MW από 215 MW, μετά την αγορά δύο πάρκων και η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη αγορά στην Ισπανία. Επίσης, πρόσφατα ανατέθηκε στην εταιρεία μία σύμβαση για την ανέγερση ηλιακού πάρκου στη Χιλή. Η επιχείρηση ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύναψη μίας σειράς συμβάσεων με την Ιταλική Terna SpA για ένα σύστημα ηλεκτροχημικών συσσωρευτών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Παρά τη ρευστή κατάσταση και τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον ρυθμό του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, η εταιρεία έχει επί του παρόντος δυνατές προοπτικές για όλες τις δραστηριότητες το 2021 και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Ισχυρός ο τομέας ΑΠΕ στα αποτελέσματα του 2020 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020, ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας αναδείχθηκε σε αυτόνομο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, σηματοδοτώντας τη στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω της κατασκευής έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων.

Συνολικά, το 2020 ο τομέας ανάπτυξης ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €264 εκατ., που αντιστοιχεί σε 14% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2020. διαμορφώθηκαν σε €15 εκατ.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν τις οικονομικές επιδόσεις του τομέα, ειδικά τους πρώτους εννέα μήνες, καθώς μετατοπίστηκε χρονικά τόσο η έναρξη κατασκευής των ήδη συμβασιοποιημένων έργων, όσο και η υπογραφή νέων. Στο τελευταίο τρίμηνο άρχισε η σταδιακή ανάκαμψη με την υπογραφή νέων έργων και την ομαλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες του έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά από νέες συμφωνίες, τόσο με την απόκτηση έργων για την δική της πλατφόρμα, όσο και για κατασκευή για τρίτους σε χώρες όπως η Χιλή, η Ισπανία, η Σκωτία, η Αυστραλία και η Ελλάδα.

Σχετικά με τα έργα για τρίτους, παρά τις αντίξοες συνθήκες και παρά από τους περιορισμούς σε πολλές αγορές και χώρες η εταιρεία κατόρθωσε κατά τη διάρκεια του 2020 την επιτυχημένη ολοκλήρωση μεγάλων έργων όπως το έργο Talasol στην Ισπανία 300MW, το Atacama στη Χιλή ισχύος 170MW αλλά και σημαντικά έργα στο Καζακστάν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους αναδόχους EPC, για έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

Αναφορικά με τα έργα BOT (Build-Operate-Transfer), η εταιρεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 πραγματοποίησε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συμβατικού τιμήματος €45,8 εκατ. Παράλληλα, συνεχίστηκε η ανάπτυξη έργων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή, το Μεξικό, η Νότιος Κορέα, η Ταιβάν και η Αυστραλία.

Η συνολική ισχύς του BOT χαρτοφυλακίου πλησιάζει τα 4,3 GW και αφορά σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια: από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έως και έργα που είναι έτοιμα για κατασκευή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mytilineos, ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας συνεχίζει να επικεντρώνεται στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και στην ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές, καθώς εταιρείες και χώρες επικεντρώνονται στην ταχύτερη ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα, προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες της MYTILINEOS στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας θα αποτελέσουν «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία της το ερχόμενο έτος, με σημαντική αύξηση των έργων που θα κληθεί να υλοποιήσει ο Τομέας, τόσο σε έργα τρίτων, όσο και σε έργα ιδίων επενδύσεων μέσα από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία / πώληση φωτοβολταϊκών ή έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε «απογείωση» η κερδοφορία εν μέσω μεγάλων επενδύσεων

Ισχυρή αύξηση κερδών φέτος και διπλασιασμό το 2022 προβλέπει ο Ευ. Μυτιληναίος, ενώ θα υλοποιείται τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Κλείνει η συμφωνία για το ρεύμα με τη ΔΕΗ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14 MW στην Ιρλανδία

Τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας