ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Project Icon στη Bain Capital από την Εθνική

Η τιμή της συναλλαγής που θα καταβάλει η Bain Capital ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Την ολοκλήρωση της πώλησης του Project Icon ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Bain Capital ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για μία πώληση χαρτοφυλακίου περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,6 δισ. με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δισ. (χωρίς discount). Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι σε περίπου 330 εκατ.. Σημειώνεται επίσης ότι στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα. 

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης της 5ης Ιουvίου 2020, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την ολοκλήρωση της πώλησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου προς την Επενδυτική Εταιρεία Bain Capital Credit ("Bain Capital”).

H Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, οι δικηγορικές εταιρείες Karatzas & Partners και Milbank LLP ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων για την ΕΤΕ. 

Τα οφέλη 

Πρώτον, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατά 5 δις. το 2019, δηλ.  κατά το 1/3 περίπου του συνόλου, γεγονός που ευχαριστεί τόσο την κεντρική τράπεζα όσο και τους επενδυτές. 

Δεύτερον, συμφώνησε μία έξυπνη δομή συναλλαγής, η οποία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα της κρίσης του COVID-19 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η pre COVID και η μετά COVID επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια. 

Σημειώνεται ότι η Bain είχε καταθέσει την αρχική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο πριν την έλευση της πανδημίας ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκειά της. Αντίστοιχη δομή προσπαθούν να αντιγράψουν/εφαρμόσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες αυτό το διάστημα.

Τρίτον, δίνει το περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει με τη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθν. Ασφαλιστικής στο CVC

Στα 505 εκατ. η αποτίμηση του 100% της ασφαλιστικής. Σημαντικό μέρος του τιμήματος, 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Χατζηιωάννου: Η επόμενη γενιά της Εθνικής Τράπεζας θα είναι γυναίκες

Σε ομιλία της στο Fin Forum, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας τόνισε τις δυσκολίες ανέλιξης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενθαρρυντικά σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου, λιγότερα από το 20% των δανείων που είναι σε Moratoria θα οδηγηθούν σε default.