ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

Μπήκε στον ΟΤΕ μεγάλο αμερικανικό fund, δέλεαρ τα υψηλά μερίσματα

Ποσοστό που ξεπερνά το 5% απέκτησε η Massachusetts Financial Services Company από τη Βοστόνη. Εκτός από το τακτικό μέρισμα των 0,68 ευρώ, ο ΟΤΕ θα διανείμει και έκτακτο από την πώληση της Telekom Romania.

Το μεγάλο μέρισμα για το 2020, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα για πρόσθετο μέρισμα μέσα στη φετινή χρονιά από την πώληση της Telekom Romania στη γαλλική Orange, τραβάει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια προς τον ΟΤΕ. Χθες έγινε γνωστό πως η αμερικανική Massachusetts Financial Services Company (MFS), με έδρα τη Βοστόνη και υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο άνω των 600 δισ. δολαρίων, ελέγχει πλέον ποσοστό άνω του 5% του ΟΤΕ.

Πριν από λίγες ημέρες ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει πως το μέρισμα για τη χρήση 2020 θα είναι αυξημένο κατά σχεδόν 23% σε σύγκριση με το περυσινό, εφαρμόζοντας τη σταθερή πολιτική για την όποια έχει δεσμευτεί, σύμφωνα με την οποία μοιράζει στους μετόχους ως αμοιβή (μέρισμα και επαναγορά ιδίων μετοχών) το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών. Συνολικά θα διανεμηθεί μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019. Οι μέτοχοι του ομίλου αναμένουν, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες και πρόσθετο μέρισμα από τα έσοδα που θα έχει ο ΟΤΕ λόγω πώλησης της θυγατρικής Telekom Romania στην Ρουμανία.

Η συμφωνία με την Orange ανέρχεται σε 497 εκατ. ευρώ και στον ΟΤΕ αναλογούν 268 εκατ. ευρώ (αν εξαιρεθούν τα ρευστά διαθέσιμα και ο δανεισμός) αφού σημαντικό ποσοστό της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας κατείχε το ρουμανικό Δημόσιο. Η διοίκηση του οργανισμού έχει ξεκαθαρίσει πως και στην περίπτωση της Telekom Romania θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Telekom Albania. Τα καθαρά έσοδα, αφού εξαιρεθούν οι δαπάνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα επιστραφούν στους μετόχους ως έκτακτο μέρισμα.

Εκτός από το μέρισμα, οι θεσμικοί βλέπουν τον ΟΤΕ να εμφανίζεται ανθεκτικός έναντι των ανταγωνιστών του οι οποίοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν την πανδημία για να διευρύνουν τα μερίδιά τους. Αντίθετα, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα κάθε τριμήνου στη διάρκεια του 2020, ο ΟΤΕ παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 στη συνολική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα προστέθηκαν 46.000 καθαρές νέες συνδέσεις και ο ΟΤΕ πήρε τις 41.000. Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ο ΟΤΕ προσέθεσε και 12.000 συνδρομητές στη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα Cosmote TV. Στην κινητή είχε σχετικά μικρές απώλειες συνδρομητών, μόλις 5,9%, το 2020.

Οσο οι δύο ανταγωνιστές, Vodafone Hellas και Wind Hellas, δυσκολεύονται να τον αντιμετωπίσουν, ο ΟΤΕ θα εξακολουθεί να συγκεντρώνει σχεδόν το 90% της κερδοφορίας στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Και οι ισορροπίες δεν πρόκειται να αλλάξουν μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η στρατηγική της Forthnet και του νέου ιδιοκτήτη της, της United. Η Forthnet μπορεί να έχει πλέον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον πρώην διευθυντή εταιρικών πελατών της Wind Παναγ. Γεωργιόπουλο, αλλά οι μέτοχοι ασχολούνται ακόμα με την έξοδο από το Χρηματιστήριο. Το στρατηγικό σχέδιο θα παρουσιαστεί αργότερα, αφού κατασταλάξει η αγορά μετά την κρίση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.