ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
terna energeiaki-aiolika-energeia-ananewsimes piges
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 17,60 ευρώ αυξάνει την τιμή - στόχο η Wood

Διατηρείται η σύσταση Αγοράς (Βuy), ενώ στην ανακοίνωση της Wood & Company αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι κατάλληλη και ελκυστική για επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ.

Αυξάνει την τιμή-στόχο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 17,60 ευρώ από τα 14,80 ευρώ η Wood & Company, καθώς θεωρεί ότι παρά την πρόσφατη κακοκαιρία στις ΗΠΑ που προκάλεσε προβλήματα, η συνέπεια στις παραδόσεις έργων και η λειτουργική της κερδοφορία την καθιστούν ελκυστική για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμους ορίζοντες που θέλουν να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκιο τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή Wood & Company διατήρησε τη σύσταση «Αγοράς» για τη μετοχή, αναφέροντας πως το επιπλέον 1 GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η Εταιρεία δεν το έχει αφομοιώσει ακόμα πλήρως η αγορά και επισημαίνει πως υπολογίζει να υπάρξει επιπλέον 1,57 GW εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2021-2026, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει πλήθος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το δριμύ κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο προκάλεσε πτώση 40% της παραγωγής ρεύματος στο Τέξας καθώς πολλές υποδομές πάγωσαν και πολλοί παραγωγοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαζικά μπλακ αουτ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις καθώς εκτινάχθηκαν οι τιμές αγοράς ενέργειας. Παράλληλα η Wood αναφέρει πως στην ανακοίνωση της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε δηλώσει πως οι τυχόν οικονομικές επιπτώσεις δεν μπορεί να ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ και ότι οι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά.

Για το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ελλάδα, η Wood & Company επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει δείξει αφοσίωση στην ανάπτυξη με αιολικά, φωτοβολταϊκά και υβριδικά έργα. Εκτός από το αιολικό έργο των 430 MW (330MW στον Καφηρέα και ακόμα 97 MW σε Ταράτσα και Ευρυτανία), η χρηματιστηριακή έχει συμπεριλάβει στην ανάλυση της και τα επιπλέον 200 MW αιολικών πάρκων και τα 300 MW φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν στην περίοδο 2022-2025.

 

Επίσης η Wood αναφέρει ότι έχει προσπαθήσει να συμπεριλάβει και την μονάδα 650 MW αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025. Προσαρμόζοντας την απώλεια 513 MW στις ΗΠΑ, η Wood αναμένεται πως η ΤΕΡΝΑ θα φτάσει τον στόχο των 2,3 GW μέχρι το τέλος του 2025 έχοντας ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών πάρκων και αντλησιοταμιευτήρων. Παράλληλα επισημαίνει πως η εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο και γι αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της προς το παρόν.

Χαρακτηριστικά η Wood & Company αναφέρει:

«Παρά το πρόσφατο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι κατάλληλη για  επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ. Η συνέπεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος και η λειτουργική κερδοφορία είναι οι βασικές πτυχές που καθιστούν την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μια ελκυστική επενδυτική ιστορία κατά την άποψή μας.

Η Terna Energy USΑ δεν περιλαμβάνεται πλέον στο μοντέλο μας, αλλά παρόλα αυτά διατηρούμε τη σύσταση ΑΓΟΡΑΣ για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αυξάνουμε την τιμή στόχο από τα 14,8 ευρώ / μετοχή σε 17,6 ευρώ / μετοχή, υποδηλώνοντας αύξηση 43% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής. 

Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το επιπλέον 1GW ισχύος, για το οποίο έχει δεσμευτεί η Εταιρεία. Υπολογίζουμε επιπλέον 1.57GW εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2021-2026, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TERNA, Energeiaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα κέρδη, ικανοποιητική επάρκεια κεφαλαίων

Παρά την υφιστάμενη οικονομική κρίση, ο όμιλος υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα, δημιουργώντας συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.