ΓΔ: 786.06 1.45% Τζίρος: 19.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mirum_Villa
Πηγή: Mirum

«Ξεκόλλησαν» δύο μεγάλες επενδύσεις 850 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης οι τουριστικές επενδύσεις Kilada Hills και Elounda Hills, που βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης περισσότερα από δέκα χρόνια. Ποια είναι τα σχέδια των επενδυτών.

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται δύο επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 850 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η επένδυση για την αγορά της γης, για την ανάπτυξη δύο σύνθετων υπερπολυτελών τουριστικών καταλυμάτων σε Αργολίδα και Κρήτη.

Ο λόγος για το Kilada Hills, στην περιοχή της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα Αργολίδος και το Elounda Hills στην Ελούντα της Κρήτης, που βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης επί 10 και πλέον χρόνια. Σήμερα, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα υπογράψει, σε ειδική τελετή, την πρώτη οικοδομική άδεια για την έναρξη εργασιών στο γήπεδο γκολφ 18 οπών, που περιλαμβάνεται στο συγκρότημα Kilada Hills, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες άδειες.

Το Kilada Hills είναι μια επένδυση ύψους 420 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Dolphin Capital Investors Ltd. των κ.κ. Μίλτου Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη. Αφορά στην ανάπτυξη έκτασης 2.100 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Εκτός από το γήπεδο γκολφ, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την καασκευή 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 178.428 τ.μ., όπως επίσης και μια υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 30.000 τ.μ.

Ήδη μάλιστα, έχει ξεκινήσει η προώθηση των κατοικιών σε ενδιαφερόμενους αγοραστές,, μέσω μεσιτικών γραφείων, όπως το ελληνικό γραφείο της Sotheby’s Real Estate. Για παράδειγμα, μια βίλα 800 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια κοστίζει 2,5 εκατ. ευρώ, ή 3.125 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν και πλέον χρόνο, η Grivalia του ομίλου Eurobank (τότε ως αυτόνομη επενδυτική εταιρεία ακινήτων), είχε υπογράψει συμφωνία με την Dolphin για την απόκτηση 20 οικοπέδων εντός του Kilada Hills, αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ. Στα εν λόγω ακίνητα, προβλέπεται να κατασκευαστούν πολυτελείς βίλες, όπως επίσης και υποδομές για την εξυπηρέτηση των πελατών και κατόχων βιλών, στο έτερο πολυτελές θέρετρο, που έχει κατασκευάσει στην ευρύτερη περιοχή η Dolphin, το Amanzoe.

Υπενθυμίζεται ότι το Amanzoe αποκτήθηκε πέρσι από την Grivalia Hospitality, τον τουριστικό βραχίονα της εταιρείας. Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί τμηματικά, με το 50% μόλις ξεκινήσει η κατασκευή του γκολφ και τα υπόλοιπα σταδιακά, ανάλογα με τις επιμέρους φάσεις ανάπτυξης του θερέτρου. Η λύση αυτή προκρίθηκε προκειμένου να επιταχυνθούν τα έργα, καθώς στη συνέχεια θα ληφθεί και τραπεζικός δανεισμός.

Το Ellounda Hills

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας υπήρξαν θετικές εξελίξεις και για μια ακόμα σημαντικά τουριστική επένδυση, το Elounda Hills, το οποίο προωθείται από το σχήμα της Mirum Hellas, εταιρείας συμφερόντων του Ρώσου μεγαλοεπενδυτή ακινήτων, κ. Βιτάλι Μπορίσοφ. Η Mirum Hellas σχεδιάζει, στην Ελούντα της Κρήτης, την ανάπτυξη μιας παραθαλάσσιας έκτασης επιφάνειας 1.000 στρεμμάτων, την οποία περιβάλλουν έξι μικρότερες της τάξεως των 200 στρεμμάτων συνολικά, ήτοι συνολικά 1.200 στρέμματα.

Στο επίκεντρο αυτής θα βρεθεί ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο (πιθανώς της Four Seasons, ή της Fairmont, με τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις), μια μαρίνα με πάνω από 200 θέσεις ελλιμενισμού και ασφαλώς πολυτελείς τουριστικές βίλες διαφόρων τιμών και μεγεθών (από 250.000 ευρώ έως 2 εατ. ευρώ). Η συνολική οικοδομήσιμη επιφάνεια εκτιμάται ότι θα περιορίζεται σε 0,2% της συνολικής έκτασης, ήτοι περίπου 140.000 τ.μ.

Η αδειοδοτική διαδικασία για την επένδυση των 600 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται και το κόστος απόκτησης των οικοπέδων), προχώρησε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης), που πολεοδομεί την έκταση και απεστάλη στο ΣτΕ για έγκριση.

Στη συνέχεια το ΠΔ θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, κάτι που θα επιτρέψει στον επενδυτή να υποβάλει προς έγκριση και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την έκδοση των οικοδομικών αδειών, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε περίπου 12 μήνες από σήμερα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερημίτης: Ένα μεγάλο project κόντρα σε δισεκατομμυριούχους

Εγκρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες για την επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα από την NCH Capital, αλλά δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις πανίσχυρων επιχειρηματιών, όπως ο Ν. Ρότσιλντ και ο Ρ. Λούκας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άφαντες οι μεγάλες επενδύσεις του μεγιστάνα από Βενεζουέλα

Ένα χρόνο μετά τις εντυπωσιακές εξαγγελίες επενδυτικών σχεδίων και ενώ είχε αποκτήσει ακίνητα με αξία που υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Δουζόγλου δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.