ΓΔ: 2156.68 3.97% Τζίρος: 184.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:00
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
Φώτο: ΔΕΗ

Στάσσης: Μονάδα φυσικού αερίου η Πτολεμαϊδα 5 από τα μέσα της δεκαετίας

Από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου θα μετατραπεί η Πτολεμαϊδα 5 ήδη από τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, αρκετά νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Στην ταχύτερη από το αναμενόμενο μετατροπή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου αλλά και στην ανάγκη αποδοχής του αιτήματος της ΔΕΗ για αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Μιλώντας στο Power and Gas Supply Forum ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η μονάδα στην Πτολεϊμαίδα θα ξεκινήσει μεν την παραγωγή της ως λιγνιτική αλλά η πορεία των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα φέρνουν πιο σύντομα την ανάγκη να μετασχηματιστεί σε μονάδα φυσικού αερίου αρκετά νωρίτερα από το 2028 που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Στάσση η μετατροπή αυτή θεωρείται πιθανότερη στα μέσα της δεκαετίας.

Μιλώντας για το target model ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι το μοντέλο αυτό είναι ο βασικός πυλώνας όπου η σύζευξη συμβάλει προς μια εννιαία αγορά επιτρέποντας στην Ελλάδα να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία και σύντομα με τη Βουλγαρία. Με το μοντέλο αυτό μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια και περισσότερα εργαλεία διαχείρισης του ρίσκου για τους παίκτες της αγοράς μέσα από ένα ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο με περισσότερα δεδομένα για σωστή λειτουργία που οδηγεί σε βέλτιστη αξιολόγηση των επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολογνιτοποίησης σημείωσε ότι είναι μονόδρομος αλλά θα χρειαστεί να γίνει με προσεκτικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Η ΔΕΗ με στόχο τη μετάβαση, έχει προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση επενδύοντας στις ΑΠΕ και χρησιμιοποιιώντας το αέριο ως μέσο μετάβασης. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους αγοράς και ένα σωστό στρατηγικό σχεδιασμό. Η ΔΕΗ έχοντας αναγνωρίσει την αλλαγή του ρόλου της, μετασχηματίζεται σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο» σημείωσε ο κ. Στάσσης σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, ωστόσο όπως σημείωσε δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει πιο νωρίς καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας σύμφωνα και με τον ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο η ΔΕΗ να αποζημιωθεί από τις Βρυξέλλες για τις στρατηγικές αυτές εφεδρείες.

Όπως τόνισε οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά μπορούν να προσφέρουν κάποια ασφάλεια όσο περισσότερο έχουμε διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα αλλά δε θα πρέπει να βασιζόμαστε στα υδροηλεκτρικά για περαιτέρω υποστήριξη λόγω των τεχνικών περιορισμών που αυτά παρουσιάζουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να έρθουν σε συμφωνία για τον μεταβατικό μηχανισμό που θα περιορίσει τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ενέργεια, ευρώ και αποταμιεύσεις στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, θέτοντας ως προτεραιότητες τη σταθερότητα τιμών ενέργειας, ενίσχυση ευρώ και προώθηση Ένωσης Αποταμιεύσεων-Επενδύσεων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ασφαλής η τροφοδοσία πετρελαίου, χωρίς άμεσες συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια της πετρελαϊκής τροφοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με email προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Λογότυπο ΔΕΗ κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως 23% χαμηλότερα τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τον Μάρτιο 2026

Η ΔΕΗ μείωσε το πράσινο οικιακό τιμολόγιο Γ1/Γ1Ν στα 0,129 ευρώ/kWh, χαμηλότερο κατά 17% από πέρυσι. Στις ζώνες χαμηλής χρέωσης διαμορφώνεται στα 0,1148 ευρώ/kWh, αξιοποιώντας επενδύσεις σε ΑΠΕ για μεγαλύτερο όφελος στους καταναλωτές.
Σύνεδροι σε πάνελ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συζήτηση για ενέργεια και διεθνή θέματα από το PAREMVASI

Σε εκδήλωση της PAREMVASI στη Θεσσαλονίκη, οι Σπ. Λιβανός, Γ. Μανιάτης και Κ. Φίλης συζήτησαν τις διεθνείς και ενεργειακές εξελίξεις. Ο κ. Λιβανός ανέφερε τα εγκαίνια του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων και τον ρόλο της εταιρείας.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίδραση στο σχέδιο ΕΕ για μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε «τρελή» την ιδέα μόνιμης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως σχεδιάζει η ΕΕ. Η σχετική νομική πρόταση αναμένεται στις 15 Απριλίου, λίγο μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία.