ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΔΔΗΕ
Φώτο: ΔΕΔΔΗΕ

Αύριο η short list των υποψηφίων για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Μετά από την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ θα έχουν τη λίστα εκείνων που περνάνε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Ποιοι από τους 11 φαίνεται πως θα μείνουν εκτός λίστας.

Αύριο αναμένεται η short list  των υποψηφίων για την τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στοιχεία για το ποιοι είναι οι 11 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ θα αποφασιστεί η λίστα εκείνων που περνάνε στην επόμενη φάση.

Παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να μη διαρρεύσουν ονόματα όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον, πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή του γαλλικού fund Ardian, των Macquarie και First Sentier από την Αυστραλία και του ιταλικού infrastructure fund F2I. Ενδιαφέρον φαίνεται να έχει δείξει και η καναδική επενδυτική British Columbia Investments καθώς και η Blackrock και τα επίσης αμερικανικά funds KKR, Οak Hill Advisors και CVC Capital Partners.

Στη λίστα των υποψήφιων «μνηστήρων» βρέθηκαν και κινέζικα σχήματα, τα China South Power Grid - China Three Gorges και η Guangzhou Power που φαίνεται ότι δεν θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ΕΕ που έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών της Ένωσης από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία. Στους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν, με τους οποίους καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων όσο και διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οίκοι.

Το υψηλό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποδίδεται σε δύο παράγοντες: αφενός την ευνοϊκή διεθνή και εγχώρια συγκυρία (παρά την πανδημία ή και εξαιτίας της) και αφετέρου τις θετικές προοπτικές του κλάδου διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων διεθνώς έχουν καταστήσει τους κλάδους των δικτύων, που λειτουργούν σε καθεστώς εγγυημένων αποδόσεων, ιδιαίτερα ελκυστικούς. Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξημένο με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών και την αναμενόμενη αύξηση των αποτιμήσεων για τους πωλητές. Πρόσθετο στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για την απομείωση του χρέους της (ήταν 3,9 δισεκ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και για την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 γιγαβάτ το 2023 από 200 μεγαβάτ πέρυσι. Το χρέος της επιχείρησης την ίδια χρονιά (2023) προβλέπεται να περιοριστεί στο τριπλάσιο των λειτουργικών κερδών ενώ το 2019 η ΔΕΗ χρωστούσε 11 φορές τα λειτουργικά της κέρδη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, 11προσφορές στη ΔΕΗ

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου.