ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ICAP

ICAP: Μείωση 25% στα EBITDA 125 εισηγμένων, το ενιάμηνο του 2020

Για το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος του 2020 προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών των 125 εισηγμένων κατά 20% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP.

Το 2019 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε αύξηση στον κύκλο εργασιών του και στα λειτουργικά του αποτελέσματα. Ωστόσο, η διαμόρφωση αρνητικού μη λειτουργικού αποτελέσματος το 2019 είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση της καθαρής κερδοφορίας του. Τα οικονομικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα συνολικά, προέρχονται από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 21.922 επιχειρήσεων, για τα έτη 2019 και 2018, τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η ICAP. 

Ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος ανέφερε:
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αρνητικές και πέραν των κοινωνικών προεκτάσεων, έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην Ελληνική οικονομία η οποία κινείται σε τροχιά βαθιάς ύφεσης.

Αναλύοντας τους ισολογισμούς του 2019 διαπιστώνεται ότι ο εταιρικός τομέας κατάφερε να βελτιώσει τα αποτελέσματά του για πέμπτη συνεχή χρονιά. Από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 21.349 Ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός Τραπεζών-Ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2019 ο Ελληνικός εταιρικός τομέας πέτυχε αύξηση στον κύκλο εργασιών του και στα λειτουργικά του αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιρειών αυξήθηκε κατά 4,2% ανερχόμενος σε €161 δισ., ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 24,4% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών προ φόρου κερδών η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται μείωση αυτών κατά 21,2% ή 1,4 δισ., μεταβολή που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της Ενέργειας και ιδιαίτερα από την ΔΕΗ η οποία παρουσίασε σημαντική αύξηση των ζημιών της κατά €1,5 δισ..

Για το 2020, που η χώρα μας βίωσε μια τεράστια ύφεση 10%, αναμένουμε σημαντική επιδείνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα 125 Ελληνικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% περίπου το πρώτο ενιάμηνο του έτους και σημαντική μείωση των κερδών EBITDA κατά 25%.

Η υγειονομική κρίση, η οποία παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία θα συνεχιστεί για μερικούς ακόμα μήνες, εντείνει τα σημαντικότατα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και ένα χρόνο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Θεωρώ ότι, με την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, θα έχουμε μία δυναμική ανάπτυξη το Β’ εξάμηνο του 2021 και θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέψει στον επιχειρηματικό τομέα να λειτουργήσει απρόσκοπτα, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, υλοποιώντας επενδύσεις, παράγοντας που αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας».

Οι συγκεντρωτικοί πίνακες και τα διαγράμματα που δημιουργήθηκαν από την επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάζονται στην δίγλωσση Έκδοση «Η Ελλάδα σε Αριθμούς»/«Greece in Figures».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιοκαρπέτ: Αναστέλλει τη λειτουργία εργοστασίου στη Λάρισα λόγω πλημμύρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας τις επόμενες μέρες θα γίνει η καταγραφή των ζημιών και θα αποζημιωθεί πλήρως από την ασφαλιστική κάλυψη. Αίτημα στο ΧΑ για προσωρινή αναστολή της μετοχής.
Med
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eισαγωγή των μετοχών της MED στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕD ABEE Λεωνίδας Ζησιάδης υπογράμμισε πως η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο αποτελεί μια επιβράβευση της μακράς πορείας της εταιρείας και της δυναμικής της.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Στις 11 Ιουλίου μπαίνουν στο ταμπλό του ΧΑ οι ομολογίες

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή, από τα αντληθέντα κεφάλαια, τα 255 εκατ. θα κατευθυνθούν για την πληρωμή υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού και 236 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών.