ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Παυλίδης Μάρμαρα, Εγκαταστάσεις
Φωτο: Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες

Ισχυρή κερδοφορία για την Παυλίδης παρά το πλήγμα στις εξαγωγές λόγω Covid 19

Η εταιρεία πέτυχε το 2020 υψηλές πωλήσεις, ύψους 100 εκατ., και κερδοφορία με EBITDA 50 εκατ. ευρώ παρά τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο εξαιτίας των περιορισμών. Αισιοδοξία για το 2021.

Ανθεκτικότητα έναντι των αναταράξεων που προκάλεσε το 2020 η πανδημία παρουσίασε η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες τη περασμένη χρήση πετυχαίνοντας πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και EBITDA που ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι το 90% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές.  

Η διοίκηση της εταιρίας εμφανίζεται αισιόδοξη για την εφετινή χρήση υπογραμμίζοντας ότι οι ενδείξεις από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση  των αγορών.

Παράλληλα το 2020 ο όμιλος ολοκλήρωσε μια σημαντική επένδυση για την κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 42 MW. 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας το 2020, αν και είναι συνυφασμένο με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε όλη η ανθρωπότητα, με τις επιπτώσεις του Covid-19 να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία μέχρι και σήμερα, για την ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική χρονιά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έκλεισε 40 συναπτά έτη επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, συγκαταλέγοντας την στις κορυφαίες εταιρείες - leader του μαρμάρου σε όλον τον κόσμο, δεν απέκλινε από τον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Παρά την γενική πτώση του κλάδου, τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμό των μετακινήσεων, δεδομένου ότι οι εξαγωγές του ομίλου αγγίζουν το 90% του κύκλου εργασιών, ο όμιλος φάνηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες και σκοπέλους, προσαρμόζοντας άμεσα την εμπορική πολιτική του, αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνολογία και καινοτόμες υπηρεσίες. Οι άμεσες ενέργειες σε συνδυασμό με το ισχυρό brand name Παυλίδης, το οποίο είναι συνυφασμένο με την αξιοπιστία, την κορυφαία ποιότητα των υλικών,  που διασφαλίζεται  στους ενδελεχείς ελέγχους ποιότητας, την πιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, τη συνεχή διεύρυνση  της γκάμας των προϊόντων, καθώς και την τυπικότητα στον χρόνο παράδοσης, κατάφερε να διατηρήσει ψηλά τις αποδόσεις του.

Ειδικότερα για το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκ. ευρώ., αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά βάσει των δεδομένων συγκυριών. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 121 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 68 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ. 

Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά το επενδυτικό του πλάνο για το 2020, ολοκληρώνοντας την  εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας DIONYSSOMARBLE BULGARIA, με αποτέλεσμα να έχει  στην κατοχή του 11 ενεργά λατομεία, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας.  

Με την παρούσα μάλιστα εξαγορά, επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, κατά τον οποίο η Παυλίδης διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον τα κορυφαία λατομεία στην Ελλάδα (Ariston), (Venus), (Galaxy), (Kavala), στην Βόρεια Μακεδονία (Sivec), στην Αλβανία (Perla) και στην Βουλγαρία (Vratza). Το νέο υλικό, Vratza χαρακτηρίζεται ως υψηλής αισθητικής μπεζ μάρμαρο, κατάλληλο για εξωτερική χρήση, καθώς κοσμεί πολλά κτήρια υψηλών προδιαγραφών.  

Σε λειτουργία νέος αιολικός σταθμός

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκ. ευρώ μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η  παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό

 

Αισιοδοξία για το 2021

Οι ενδείξεις ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση  των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Carrefour-Super-Market-Ellada
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εποχή για την Carrefour στην Ελλάδα, εγκαινίασε πέντε καταστήματα

Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει εγκαινιάσει δύο καταστήματα στη Ζάκυνθο και τρία στην Χαλκιδική, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία επτά ακόμα σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.
Revma
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Οι επιπτώσεις των τιμών ενέργειας σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις

Τι αναφέρει η τράπεζα για την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά τα νοικοκυριά μετά και τις αυξήσεις σε ενέργεια, διατροφή και λοιπά αγαθά και υπηρεσίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία FF Group και Ομίλου Bestseller για δώδεκα νέα καταστήματα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου FF Group, Γεώργιος Σάμιος, δήλωσε: «Μαζί θα αναπτύξουμε ένα δυναμικό δίκτυο πωλήσεων για το brand στην Ελλάδα, ενώ τα σχέδιά μας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το πλαίσιο».