ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis-European-Counsil
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.

Σε δύο περιοχές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο της Morgan Stanley. Μιλώντας στην καρδιά και το μυαλό των επενδυτών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν τον απασχολεί μόνο η ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα υπερέχει έναντι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αλλά τα «συστατικά της ανάπτυξης» και κατά πόσο επιτυγχάνεται μια «βιώσιμη ανάπτυξη». Και μετά πέρασε τη μπάλα ακριβώς εκεί που την ήθελαν οι επενδυτές: στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. «Η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες».

-- Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και τα χρόνια του ως εθνικάριος, σημειώνοντας στην ομιλία του ότι «πριν μπω στην πολιτική, ήταν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν ήμουν ακόμα στον τομέα των επιχειρήσεων και εργαζόμουν στην Εθνική Τράπεζα - είμαι πολύ χαρούμενος με την επιτυχία της ΕΤΕ, παρεμπιπτόντως, και ως κάποιος που έχει εργαστεί για την τράπεζα στο παρελθόν - δημιούργησα τότε το πρώτο επενδυτικό όχημα για την τεχνολογία στην Ελλάδα. Μάλλον ήμασταν μπροστά από την εποχή μας».

-- Γενικώς το κλίμα στο Λονδίνο είναι εξαιρετικό κάτι που οφείλεται και στις θεαματικές εξελίξεις στις τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο άλλο ήταν το σημείο που έκανε τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα roadshows της Morgan Stanley: η κατάσταση εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε μια δυσπιστία, ένας φόβος για την Ελλάδα ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εκτροχιαστεί γρήγορα στην πρώτη δυσκολία στην πρώτη παγκόσμια ή ευρωπαϊκή δυσκολία. Αυτό πια έχει φύγει. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2022 και την εφετινή χρονιά ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου προσέθεσε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και την πολιτική σταθερότητα.

-- Η επενδυτική ευφορία ωστόσο επισκιάστηκε από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να ακυρώνει την συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Ρ. Σούνακ απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων. Πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη δεδομένου ότι η κυβέρνηση εργάζονταν συστηματικά εδώ και πολύ καιρό για το θέμα. Από την άλλη ο Σούνακ είναι περίπου -20 μονάδες και οι εκλογές πλησιάζουν ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το θέμα προκάλεσε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί: την πλήρη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου Κασσελάκη στον Έλληνα πρωθυπουργό. 


Η παρουσία της «πράσινης» ΔΕΗ στο Λονδίνο...

Σε πρώτη ανάγνωση δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι επιτελικό στέλεχος της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Μαύρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετέχει στο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Τι πιο φυσικό από την παρουσία της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας σε μια συζήτηση για τις ΑΠΕ; Και όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο, δεδομένου ότι μέχρι το 2019 η ΔΕΗ δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε απολύτως τίποτα, καθώς η ΔΕΗ δεν είχε επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για σοβαρές στρατηγικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την ακρίβεια όλη αυτή την πράσινη επανάσταση την έβλεπε εχθρικά. Αυτό άλλαξε σταδιακά από το 2019 όταν τα ηνία της ΔΕΗ έλαβε ο Γιώργος Στάσσης, βάζοντας στο κέντρο της στρατηγικής τον πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου και την ανάδειξή του σε regional superpower.    


...Και οι περιπλοκές της μετάβασης

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν στρογγύλεψε τα λόγια του, επισημαίνοντας δηκτικά τα πολλά προβλήματα της πράσινης μετάβασης και της προσπάθειας απανθρακοποίησης της χώρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. «Αυτός ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ. Και αυτό γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως πχ κατά το Σαββατοκύριακο. Και αυτό καθίσταται πλέον μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στην χωρητικότητά τους τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί», τόνισε.


Η νίκη των servicers

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, φαίνεται ότι οι servicers πέτυχαν μία αρκετά σημαντική νίκη στην τελική μορφή που πήρε το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων τους και την αλλαγή ορισμένων κανόνων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει ότι οι ρυθμίσεις δανείων ευάλωτων δανειοληπτών που θα βγαίνουν από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού θα γίνονται αυτόματα δεκτές από τους χρηματοδοτικούς φορείς και για να τις αμφισβητούν στο δικαστήριο θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν ήταν σωστά τα στοιχεία που υπέβαλε ο δανειολήπτης. Όμως, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει γίνει σημαντική προσθήκη: η ρύθμιση θα μπορεί να αμφισβητείται στο δικαστήριο, εάν αποδειχθεί ότι ο servicer μπορεί να εισπράξει περισσότερα, ρευστοποιώντας ένα ακίνητο του δανειολήπτη. Δηλαδή αν το ποσό που έχει βγει από τον αλγόριθμο για να καταβληθεί από τον δανειολήπτη είναι μικρότερο από την εμπορική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου. Όπως λένε νομικοί, αυτό αλλάζει πολλά, γιατί είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου τα ποσά των ρυθμίσεων είναι χαμηλότερα από την αξία των ακινήτων.


Ο Χατζηδάκης και οι επαγγελματίες

Έκανε ένα βήμα πίσω ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών με τεκμαρτό εισόδημα. Δεν είναι σίγουρο, όμως, πόσο θα χαρούν όσοι επαγγελματίες φοβούνται το τεκμαρτό εισόδημα με αυτή την υποχώρηση. Γιατί το υπουργείο θα επιτρέψει σε όλους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό, μόνο που όσοι το κάνουν θα πρέπει να περάσουν τη βάσανο του φορολογικού ελέγχου. Ο οποίος, μάλιστα, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει και έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού των εισοδημάτων (τραπεζικές καταθέσεις κ.α.). Αν κάποιος δεν έχει «λερωμένη φωλιά», ίσως να δεχθεί αυτό τον έλεγχο, προκειμένου να αποφύγει τον φόρο σε τεκμαρτό εισόδημα. Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, υπολογίζουν -και μάλλον σωστά…- ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα προτιμήσουν να πληρώσουν τον φόρο, παρά να μπλέξουν με έναν έλεγχο που μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.


Το σίριαλ στην Παυλίδης και ο ρόλος του ECM

Ενδοοικογενειακός πόλεμος ξέσπασε στην Παυλίδης με βαρύτατους χαρακτηρισμούς με την Χριστίνα και Κυριάκο Παυλίδη να κατηγορούν τον αδερφό τους Χριστόφορο για εξαπάτηση και υφαρπαγή της εταιρείας και τον Χριστόφορο να δηλώνει ότι «το δημοσίευμα αναπαράγει το ολότελα ψευδές, συκοφαντικό και αισχρό περιεχόμενο μίας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για επίδειξη εγγράφων που κατέθεσαν οι προαναφερόμενοι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας καθώς και μίας έγκλησης εναντίον μου, την οποία αγνοώ».

-- Στη στήλη είχαμε επισημάνει το παράδοξο της υποθέσεως με την Μάρμαρα Παυλίδης να εξαγοράζεται από ένα fund από τα τρία αδέρφια μετόχους και εν συνεχεία ο ένας αδερφός να εξαγοράζει την εταιρεία από το fund και να αποκτά τον πλήρη έλεγχο.

-- Πρόκειται για περίεργη και ανορθόδοξη υπόθεση και το τι ακριβώς έχει συμβεί θα το αναζητήσουν τα δικαστήρια. Ωστόσο, πέραν της διαμάχης μεταξύ των τριών της οικογένειας υπάρχει και η εμπλοκή της ECM Partners η οποία ποτέ δεν  εξήγησε αυτό το μπες – βγες στην Παυλίδης Μάρμαρα. Και μιλάμε για ένα μεγάλο επενδυτικό όμιλο με επενδύσεις 834 εκατ. ευρώ και θεωρητικά υψηλού επιπέδου εταιρική διακυβέρνηση. Και οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευτεί είναι πολύ σοβαρές.


Πόσο αποτιμάται το MarketIn σήμερα

Στην σύσταση της εταιρείας συμμετοχών JEP Α.Ε. προχώρησαν χθες μέλη της οικογένειας Ράμμου που ελέγχει την γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ MarketIn. Συγκεκριμένα μέτοχοι της νέας εταιρείας είναι η Γιαννούλα, σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, Θωμά Ράμμου και η κόρη τους Ευλαμπία. Στην JEP A.E., της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,158 εκατ. ευρώ οι δύο γυναίκες εισέφεραν ποσοστά από τα μερίδια που κατέχουν στην MarketIn. Οι εισφερόμενες μετοχές αποτέλεσαν αντικείμενο αποτίμησης από ορκωτούς ελεγκτές, από όπου προκύπτει ότι η σημερινή αξία των MarketIn αποτιμάται στα επίπεδα των 14 εκατ. ευρώ.


H τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα

Μπορεί το αρχικό κεφάλαιο της RMA Europe που συστάθηκε χθες με έδρα στον Πειραιά να μην είναι και τόσο μεγάλο, μόλις 150 χιλ. ευρώ, όμως η εταιρεία που «κρύβεται» από πίσω είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην γειτονική Τουρκία. Η RMA Holding η οποία δημιουργήθηκε με κεφάλαια από το Αζερμπαϊτζάν δραστηριοποιείται με εννέα εταιρείες στην αγορά των ακινήτων, τις κατασκευές, την εστίαση, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το εμπόριο. Έχει κατασκευάσει αρκετά εμπορικά κέντρα και ξενοδοχείο στην Τουρκία και σε άλλες χώρες ενώ έχει συνεργασία με την αλυσίδα Radisson. Για την ελληνική θυγατρική, που βασικό αντικείμενο είναι οι εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτισμάτων, είναι άγνωστο αν θα δραστηριοποιηθεί μόνο στην χώρα μας ή θα αποτελέσει βάση για δραστηριότητες στην Ευρώπη όπως «προδίδει» το όνομα της.


Η τεχνολογία θέλει ενέργεια

Μείζον θέμα πρόκειται να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια για τη χώρα, οι ενεργειακές απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο όσων θέλουν να επενδύσουν σε data center και παράλληλα αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στη χώρα μας, από εταιρείες όπως η Moveo AI, οι ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας αυξάνονται, τονίζουν στελέχη της αγοράς. «Είναι σίγουρο πως θα μας απασχολήσει σαν ζήτημα η ενέργεια για την τεχνολογία το 2024», επισημαίνουν. Μια κάποια λύση πρόκειται να αποτελέσουν τα "Green Data Center". Ένα τέτοιο κατασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία για την Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους και θα αποτελέσει πρότυπο για τα μελλοντικά data center και το πώς θα μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.


Η έκτακτη ΓΣ του ΟΤΕ

Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει την Πέμπτη ο ΟΤΕ με βασικά θέματα τη θέσπιση νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και την ακύρωση 8.245.534 ιδίων μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του ο οργανισμός. Το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει στις 22/2/2024 και θα ολοκληρωθεί στις 22/2/2026 με κατώτατη τιμή αγοράς το 1 ευρώ και ανώτατη τα 30 ευρώ. Η Deutshe Telekom ελέγχει από το 2018 σταθερά 220.567.675 μετοχές του ΟΤΕ επί συνόλου τότε 490.150.389 μετοχών (ποσοστό 45%).  Από το 2020 όμως έως και σήμερα, με τα διαθέσιμα του ΟΤΕ από τις ελεύθερες ταμειακές ροές, έχουν αποκτηθεί και διαγραφεί 63.902.842 εκατ. μετοχές, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών του ΟΤΕ να υποχωρήσει σε 426.247.547 μετοχές και το ποσοστό της Deutsche Telekom να ανέλθει στο 51,7%.

-- Με τη διαγραφή και των υπολοίπων 8.245.534 ιδίων μετοχών ο συνολικός αριθμός των μετοχών του ΟΤΕ θα υποχωρήσει στα 418.002.013 και το ποσοστό της Deutsche Telekom στον οργανισμό θα αναρριχηθεί -ανέξοδα  για τους Γερμανούς- στο 52,8%.  Οι εν λόγω μετοχές αποκτήθηκαν από 01/05/2023 έως 31/10/2023 με μέση τιμή αγοράς 13,99 ανά μετοχή, και με σκοπό την ακύρωσή τους.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δημιουργικό καλοκαίρι της Mytilineos, το «τζάμπα» νερό και οι στόχοι Χατζηδάκη

Η ανάγκη μεταρρυθμιστικής αντεπίθεσης από τον Κ. Μητσοτάκη, το αυγουστιάτικο deal του Ευ. Μυτιληναίου, ο στόχος Χατζηδάκη για τις τράπεζες, η κοινωνική πολιτική της ΕΥΔΑΠ και τι ψάχνει η Aegean στα Βαλκάνια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες του 2020, η επιστροφή της Παυλίδης σε Παυλίδη και η επέλαση του IRIS

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και η σκληρή πραγματικότητα, τα «πηγαινέλα» της Παυλίδης, το άλμα των συναλλαγών IRIS κόντρα στις εκτιμήσεις Σταϊκούρα, η φορολογική συνεισφορά της Παπαστράτος και η εισαγγελική συνέντευξη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι πονοκέφαλοι του Μ. Τσαμάζ, ανακούφιση για servicers, ΣΥΡΙΖΑ και απλή αναλογική

Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, η ικανοποίηση των servicers για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλέτο του ΒΟΑΚ και οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα εμφυλιοπολεμικά του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι ανησυχεί τους servicers στον εξωδικαστικό, τα νέα δάνεια, οι εκλογές και ο Peanut

Οι αρρυθμίες στις πληρωμές ρυθμισμένων δανείων, η κρίσιμη διαφορά των τραπεζών Ελλάδας και ευρωζώνης, οι ιδέες του Γ. Κοντόπουλου για το ΧΑ, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και το σκυλάκι του Μαξίμου.
Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εξαγορές στα media, ο mr Telekom στο Μαξίμου και τα μπρος - πίσω με την πανδημία

Το μπλόκο Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους, ποιο fund εξετάζει την εξαγορά μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, η επίσκεψη στο Μαξίμου του «αφεντικού» της Deutsche Telekom και η προφητεία της Morgan Stanley για διόρθωση στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.