ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι πονοκέφαλοι του Μ. Τσαμάζ, ανακούφιση για servicers, ΣΥΡΙΖΑ και απλή αναλογική

Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, η ικανοποίηση των servicers για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλέτο του ΒΟΑΚ και οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα εμφυλιοπολεμικά του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική.

Μεγάλη κατήφεια και προβληματισμός επικρατεί στους τελευταίους ορόφους του μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, να μην διανύει την καλύτερη περίοδο στην μακρά του διαδρομή στο τιμόνι του οργανισμού. Οι πιέσεις πολλές και από πολλά μέτωπα. Πρώτα πρώτα, η φιλόδοξη και λίαν επιθετική Nova, που με προσφορές στις οποίες δύσκολα λες «όχι» αρπάζει πελάτες του ΟΤΕ τόσο από την τηλεφωνία όσο και από την τηλεόραση. Το δυναμικό μπάσιμο της Nova τερματίζει τις αμέριμνες εποχές που η αγορά «έτρεχε» χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό με τιμές «κλειδωμένες» στα ύψη, εξασφαλίζοντας υψηλότατη κερδοφορία στον ΟΤΕ. To payzy πάει καλά, οι χρήστες αυξάνονται, αλλά η ανάπτυξη κοστίζει πολλά εκατομμύρια σε προσφορές και marketing, ενώ όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι προβληματισμοί για το αν και πότε θα φέρει λεφτά. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πιο δύσκολο και ευαίσθητο μέτωπο: πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. που ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ από τον ίδιο τον επικεφαλής της Deutsche Telekom σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στο πολύ μεγάλο ύψος των επενδύσεων και αν ο ΟΤΕ θα μπορέσει μέσα από αυτές να βγάλει λεφτά.

-- "Best of both worlds": Κάπως έτσι θα μπορούσαν να περιγράψουν οι Αγγλοσάξονες το περιεχόμενο της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ευρεία πλειοψηφία (59-6), που φέρνει ανακούφιση στις εταιρείες διαχείρισης δανείων και στις τράπεζες. Οι ανώτατοι δικαστές δέχτηκαν ότι τράπεζες και servicers μπορούν να εφαρμόζουν ταυτόχρονα τις καλύτερες (για τη δική τους δουλειά) πρόνοιες δύο διαφορετικών νόμων, του 2003 για τις τιτλοποιήσεις και του 2015 για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Δηλαδή, οι τράπεζες να τιτλοποιούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την ευελιξία και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο σχετικός νόμος του 2003, αλλά παράλληλα και οι servicers να έχουν νομιμοποίηση για να επισπεύδουν πλειστηριασμούς εξ ονόματος των funds που κατέχουν τιτλοποιημένα δάνεια, «πατώντας» στον νόμο του 2015. Έτσι, οδηγείται οριστικά στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας η απόφαση 822/2022 από τμήμα του Α. Πάγου, που είχε μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς των servicers. Νομικά επιχειρήματα για το θέμα μπορεί κάποιος να διατυπώσει πολλά, αλλά, αν ξεπεράσουμε το «στρυφνό» πεδίο της νομικής επιστήμης, το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα λογικό: δεν μπορεί να υπάρχουν δάνεια για την είσπραξη των οποίων να μην υπάρχει κάποιος που νομιμοποιείται να επισπεύσει έναν πλειστηριασμό. Αν φτάναμε σε τέτοιο καθεστώς, προφανές είναι ότι όλοι οι οφειλέτες θα προτιμούσαν να πληρώσουν ένα δικηγόρο για μια ανακοπή πλειστηριασμού και να αφήσουν όλα τα χρέη τους απλήρωτα, βυθίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χάος. Πάντως, ενώ το θέμα αυτό έχει επί της ουσίας λήξει από χθες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συνέχεια θα είναι απολύτως ομαλή. Σε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δύσκολα η αντιπολίτευση θα αποφύγει τον πειρασμό να «σηκώσει» το θέμα των πλειστηριασμών, ιδιαίτερα μάλιστα αν το φέρει η τύχη να έχουμε πάλι κάποια επεισοδιακή έξωση, όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες.

-- Με ένα μήνα καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό «ανέβηκε» προχθές το βράδυ από το υπουργείο Υποδομών το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης για το οδικό έργο Χανιά-Χερσόνησος, μήκους 157,5 χλμ., που αποτελεί το «φιλέτο» του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Οι ενδιαφερόμενοι με έκπληξη διαπίστωσαν πως θα πρέπει να υποβάλουν τα σχόλιά τους μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου Δηλαδή, μέσα σε πέντε ημέρες, για ένα σύνθετο έργο που ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Όπως σχολίασαν στο BD: «Τέτοιες διαδικασίες ούτε επί εποχής Σπίρτζη είχαμε δει».

-- Η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών παραμένει η 31η Μαρτίου 2023, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τις εταιρείες που επιθυμούν να διεκδικήσουν το έργο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να υποβάλουν ανταγωνιστικούς φακέλους. Οι όμιλοι που έχουν προεπιλεγεί για το έργο είναι οι εξής: Άκτωρ, Τέρνα, Άβαξ, Vinci και Μυτιληναίος μαζί με την Intertoll. Εκτιμάται, όμως ότι μέχρι την 31η Μαρτίου που θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές θα έχουν προκύψει συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών. Το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης. Δηλαδή, θα κατασκευαστεί με έξοδα από τους αναδόχους -προβλέπεται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα εισπράττοντας διόδια.

-- Το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καβάλα στο άλογο με μια ηγεσία διαποτισμένη με μεσσιανική πίστη της απόλυτης γνώσης και εξασφαλισμένης νίκης, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να θέσει το δίλημμα ωμά: «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα και πολλές βεβαιότητες αποδείχθηκαν αυταπάτες, κάτι όμως που δεν κλόνισε την μεσσιανική πίστη ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σώζει. Έτσι το «ή μαζί μας ή εναντίον μας», που έχει εγγραφεί στο συριζαϊκό DNA, επανέρχεται συνεχώς, αυτή τη φορά κάπως έμμεσα. Η ρητορική της Κουμουνδούρου προς το ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται στο «ή μαζί μας, ή σας εκβιάζει ο Μητσοτάκης» και στο «ή μαζί μας ή είστε "πιασμένοι"», όπως το έθεσε ο Π. Πολάκης. Μάλιστα ο κ. Πολάκης επιτέθηκε και στο ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «κολλημένους», διότι αρνούνται μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό, ούτε συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εκτροπές και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την πιο άθλια κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά...

-- Η στήλη δεν μπορεί να μην απευθύνει καλοπροαίρετα μια μικρή ερώτηση - απορία στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ: για πιο λόγο νομοθετήθηκε η απλή αναλογική; Αν ο ένας είναι «κολλημένος», ο άλλος είναι «πιασμένος» ή «εκβιάζεται» και ο τρίτος (που έχει ψηφιστεί από το 39,85% των ψηφοφόρων) είναι ο πιο άθλιος της μεταπολίτευσης, τι τη θέλατε την απλή αναλογική η οποία απαιτεί συνεργασίες κομμάτων και πολλές φορές μεγάλου αριθμού κομμάτων; Πώς ακριβώς θα σχηματιστεί και θα λειτουργήσει κυβέρνηση με κόμματα που δεν μπορούν να ανταλλάξουν κουβέντα, δίχως να προσβάλουν και μάλιστα χυδαία πολλές φορές;

-- Πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτή την εμφυλιοπολεμική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητούν κατά πόσο η επιθετική αυτή τακτική βοηθά στην προσέλκυση δυσαρεστημένων πολιτών. Ωστόσο, αν αλλάξουμε λίγο οπτική και τη δούμε όχι σαν στρατηγική με στόχο την πρωτιά, αλλά για να «κλειδώσει» ένα ποσοστό γύρω στο 30%, τότε πολλά από αυτά που ακούγονται ακραία αποκτούν μια λογική. Γιατί, αν συγκεντρώσει την αντισυστημική ψήφο και καταφέρει να γράψει ένα αποτέλεσμα λίγο πάνω από 30%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παγιώνουν τη θέση τους ως δεύτερος πόλος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «μαξιλάρι», ο Παβλόφ, το νέο «μάτι» της εφορίας και η αποχώρηση Παντελιά

Οι μνημονιακότεροι των μνημονιακών αγανακτούν με τον Στ. Κασσελάκη, ο Ευ. Μυτιληναίος και το γάλλιο, πότε θα ανακάμψει ο ΟΤΕ, οι αλλαγές στην Εποπτεία της ΤτΕ, η αναβίωση του Σινέ Παρί και τα υπερκέρδη της Adidas.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντεπίθεση Πειραιώς για MIG, ο Τσίπρας και οι πλειστηριασμοί

«Ματώνει» η Πειραιώς για τον έλεγχο της MIG, η επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ στις αντιμνημονιακές ημέρες μέσω πλειστηριασμών, οι servicers και ο εξωδικαστικός και η σύγκρουση στην Ευρώπη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.