ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis
Πηγή: ΑΠΕ

Οι εξαγορές στα media, ο mr Telekom στο Μαξίμου και τα μπρος - πίσω με την πανδημία

Το μπλόκο Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους, ποιο fund εξετάζει την εξαγορά μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, η επίσκεψη στο Μαξίμου του «αφεντικού» της Deutsche Telekom και η προφητεία της Morgan Stanley για διόρθωση στην Ευρώπη.

Την εξαγορά μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, εθνικής εμβέλειας, έχει βάλει στο στόχαστρο fund με έντονη επενδυτική παρουσία στη χώρα μας. Η BCP εξετάζει εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο απόκτησης εγχώριου τηλεοπτικού σταθμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν το deal προχωρήσει, να προκαλέσει λίαν ενδιαφέρουσες… καραμπόλες στον χώρο των media. Σε κάθε περίπτωση τα media φαίνεται πως επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο, ειδικά η τηλεόραση, μετά από πολλά χρόνια φθίνουσας πορείας και απαξίωσης. Οι υπερβολές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τα κόστη των τηλεοπτικών σταθμών έχουν τερματιστεί εδώ και καιρό ενώ η διαφημιστική δαπάνη ήδη έχει τσιμπήσει και οι προοπτικές μεγέθυνσης είναι σημαντικές αν επιβεβαιωθούν τα αισιοδοξία σενάρια για την πορεία της οικονομίας.

-- Είναι γνωστό ότι οι αγορές δεν αγαπούν τους αιφνιδιασμούς και μένει σήμερα να δούμε πώς θα αντιδράσει το χρηματιστήριο στην ξαφνική αλλαγή πολιτικής από τον πρωθυπουργό στη διαχείριση της πανδημίας, μέσα σε λίγα 24ωρα. Μόλις την Τρίτη, στη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε: «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε τόσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες». Ενόψει του χθεσινού τηλεοπτικού του μηνύματος, οι πληροφορίες από το Μαξίμου που είχαν αποτυπωθεί τα προηγούμενα 24ωρα στα περισσότερα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, βάζοντας στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους. Τελικά, όμως, αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση χθες, με τα μέτρα περιορισμού εισόδου των ανεμβολίαστων στους περισσότερους χώρους, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ίσως να είναι η ενδεδειγμένη κίνηση σε αυτή την φάση κορύφωσης της πανδημίας, όμως καλό θα ήταν να είχε αποφύγει η κυβέρνηση αυτά τα μπρος – πίσω στο δημόσιο λόγο της. Όσο για τη χρηματιστηριακή αγορά, που είχε μείνει ήσυχη ότι δεν θα έχουμε άλλα μέτρα με σοβαρή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, μένει να δούμε σήμερα αν θα επηρεαστεί από την ανακοίνωση αυτής της νέας φουρνιάς μέτρων.

-- Η πιο προβληματική διάσταση των μέτρων, που θυμίζει ταινία των Μόντι Πάιθονς, είναι η εξαίρεση των αστυνομικών, μεγάλος αριθμός των οποίων δεν έχει εμβολιαστεί (και επιμένει να μην θέλει). Έτσι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανεμβολίαστοι αστυνομικοί θα ελέγχουν για το κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους!

-- Έναν υψηλό προσκεκλημένο από τον χώρο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών θα έχει στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14 Δεκεμβρίου: τον CEO της Deutsche Telekom, Tim Hottges. Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός στον συνομιλητή του είναι η εξής: Γιατί ακόμα και στις περιοχές που ο ΟΤΕ έχει πάει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FttH) προσφέρει ταχύτητες μέχρι 200 Mbps; Και γιατί, κατά σύμπτωση, και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προσφέρουν σήμερα πακέτα ευρυζωνικών συνδέσεων με βάση τις οπτικές ίνες που έχουν το ίδιο πλαφόν ταχύτητας, δηλαδή τα 200 Mbps και όχι τα 600 Mbps ή το 1 Gbps που μπορεί να αντέξει η οπτική ίνα; Όπως είναι γνωστό, αυτές οι ταχύτητες δεν θεωρούνται από την Κομισιόν πως ανήκουν στα λεγόμενα «Γρήγορα Δίκτυα» και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παίρνει πολύ χαμηλές βαθμολογίες η Ελλάδα στις σχετικές εκθέσεις της Επιτροπής.

-- Όταν ερωτώνται στελέχη του ΟΤΕ, λένε ότι δεν προσφέρονται ακόμη πακέτα υπηρεσιών με τόσο υψηλές ταχύτητες, επειδή δεν θα υπήρχε ζήτηση από τους συνδρομητές. Αυτή, βέβαια, είναι μια βολική δικαιολογία, που έχει ακουστεί και στο παρελθόν, όταν στον ΟΤΕ ήταν πεπεισμένοι ότι πάνω από 50Mbps οι ταχύτητες θα ήταν υπερβολικές για τις ανάγκες των συνδρομητών και δεν θα υπήρχε ζήτηση, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν βγήκαν στην αγορά τα πακέτα των 100Mbps, γρήγορα βρήκαν ζήτηση.

-- Τα θετικά σχόλια της Moody’s για την Ελλάδα, σε χθεσινή έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης, οδηγούν πολλούς στο λογικό συμπέρασμα ότι απόψε ο αμερικανικός οίκος θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας. Όμως, υπάρχει και η λιγότερο αισιόδοξη άποψη, που θα πρέπει να καταγραφεί: η Moody’s δεν θα βιαστεί να προχωρήσει τώρα σε μια αλλαγή της βαθμολογίας, αλλά θα περιμένει για την επόμενη κίνησή της το 2022, όταν θα έχει φανεί πιο καθαρά αν η Ελλάδα ξεπερνά επιτυχώς τις δύσκολες δοκιμασίες με την πανδημία και τον υψηλό πληθωρισμό. Στην καλύτερη περίπτωση, λέει αυτή η σχολή σκέψης, απόψε θα έχουμε μια αλλαγή του outlook (προοπτική της βαθμολογίας) σε «θετικό», κάτι που θα αποτελεί προαναγγελία της επόμενης αναβάθμισης.

-- Πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου η Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας παράλληλα στίγμα για την πρόοδο του σχεδίου μετασχηματισμού. 

-- Μπορούν να συνεχίσουν και το 2022 οι ευρωπαϊκές αγορές το ανοδικό τους σερί των τελευταίων 18 μηνών, που έχει οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ τους περισσότερους δείκτες; Η απάντηση που δίνει η Morgan Stanley είναι αρνητική. Η τράπεζα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει μια σημαντική διόρθωση, σε διψήφιο ποσοστό, έχοντας μια απλή λογική πίσω από αυτή την πρόβλεψη: ενάμιση χρόνο οι αγορές «τρέχουν» και δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα περάσουν όλο το 2022 χωρίς μια διόρθωση. Και τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές; Η Morgan Stanley λέει ότι, αν όντως υπάρξει μια σοβαρή διόρθωση, οι επενδυτές θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις.

-- Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος στην Ελλάδα τα «ζόρια» των κατοίκων της Τουρκίας με τη συνεχή διολίσθηση της λίρας. Ένα απλό παράδειγμα που έδωσε στη στήλη πρόσωπο με καλή γνώση της τουρκικής πραγματικότητας είναι το εξής: για να πάρει ένα Τούρκος καταναλωτής 5 λίτρα ηλιέλαιου, χρειάζεται πλέον 120 λίρες, ενώ το ελάχιστο μεροκάματο στη χώρα είναι μόλις 99 λίρες. Στην Ελλάδα, για το ίδιο προϊόν ένας εργαζόμενος δεν θα ξοδέψει περισσότερο από το ένα τρίτο του βασικού ημερομισθίου. Αυτό είναι το πρακτικό αντίκρισμα μιας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής που αγνοεί επιδεικτικά τους κανόνες της οικονομίας και την ίδια την πραγματικότητα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το εθνικό lobbying για το investment grade, «Τσαμάζ 2024» και τα διλήμματα της ΕΚΤ

Η ιδέα της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος - ΟΔΔΗΧ και τράπεζων για την επενδυτική βαθμίδα, η επιτυχία Τσαμάζ και το μελανό σημείο και η έξοδος της ΕΚΤ από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δίλημμα του βασικού μισθού, οι φόβοι του ΣΕΒ και οι φήμες για την Ελλάκτωρ

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ανησυχίες των επιχειρήσεων, οι φήμες περί δημόσιας πρότασης των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ και η αμερικανική «σφήνα» για τις φρεγάτες.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η... θαυματουργή απογείωση της Attica Bank, οι νέες παροχές και το χρέος

Πώς έφθασε η Attica Bank να αξίζει περισσότερο από την Τρ. Πειραιώς, πώς βρέθηκαν λεφτά για επιδόματα ενώ το έλλειμμα φτάνει το 10%, τι θα πουν οι Θεσμοί για το χρέος και τα απόνερα της παραμονής Πάουελ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η χλιαρή αντίδραση στην υπερκάλυψη ρεκόρ, η Attica και το ultracar αλά ελληνικά

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ δεν συγκινήθηκε από την υπερκάλυψη ρεκόρ, η συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, το Δ.Σ. της Attica αποφασίζει τους όρους της ΑΜΚ, το ερωτηματικό της ιδιωτικής συμμετοχής και τα ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ελληνικό ultracar.