ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι ανησυχεί τους servicers στον εξωδικαστικό, τα νέα δάνεια, οι εκλογές και ο Peanut

Οι αρρυθμίες στις πληρωμές ρυθμισμένων δανείων, η κρίσιμη διαφορά των τραπεζών Ελλάδας και ευρωζώνης, οι ιδέες του Γ. Κοντόπουλου για το ΧΑ, το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και το σκυλάκι του Μαξίμου.

Νομοθετικές αλλαγές στον εξωδικαστικό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τις οποίες servicers και τράπεζες θα υποχρεωθούν να αιτιολογούν την απόρριψη μιας ρύθμισης. Είναι γνωστή η γκρίνια του υπουργείου για την εγκρισιμότητα και με τη νομοθετική πρωτοβουλία προφανώς ο κ. Σταϊκούρας θέλει να εντείνει την πίεση στους servicers. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά ένα μεγάλο... οικοσύστημα από το οποίο βγάζουν το ψωμάκι τους και πολλοί δικηγόροι, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουν εκλογές. Προφανώς servicers και τράπεζες όταν απορρίπτουν μια ρύθμιση έχουν τους λόγους τους και δεν το κάνουν από ιδιοτροπία, ωστόσο με την πρωτοβουλία του το υπουργείο επιδιώκει να κωδικοποιήσει την διαδικασία.

– Τραπεζικές πηγές πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για όλα αυτά, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων του εξωδικαστικού, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, εγκρίνεται.

-- Ανησυχούν όμως, και μάλιστα πολύ, για κάτι άλλο: την ομαλή πληρωμή των ρυθμισμένων που έχουν επιτευχθεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Διότι τα πρώτα νούμερα όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικά αλλά προβληματίζουν, σε σημείο που κάποιοι έμπειροι τραπεζικοί ανησυχούν για τη δημιουργία μιας νέα γενιάς προβληματικών δανείων αλά νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού πολύ γρήγορα δεν εξυπηρετούνται. Συγκεκριμένα, μόλις το 35% των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού παραμένουν ενήμερες, σε αντίθεση με τις απευθείας, τις διμερής ρυθμίσεις που κάνουν οι servicers και οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι ενήμερες. Όλα αυτά δημιουργούν μια υποψία: ότι μερίδα δανειοληπτών δεν είναι πραγματικά συνεργάσιμοι και δεν έχουν διάθεση πραγματικά να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά βλέπουν τον εξωδικαστικό σαν ένα εργαλείο για να κερδίσουν χρόνο, προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο.

-- Η μεγάλη διαφορά φάσης ανάμεσα στις ελληνικές και τις τράπεζες της ευρωζώνης έγινε σαφής από όσα είπε χθες ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, σχετικά με τις χορηγήσεις δανείων. Ο Αντρέα Ενρία τόνισε, επικαλούμενος τα στοιχεία από τη σχετική μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, ότι τον Δεκέμβριο φάνηκε πως υπήρξε μεγάλη πτώση της ζήτησης δανείων, αλλά και της προσφοράς, ενώ τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν πιο αυστηρά. Αυτό, όπως επισήμανε, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, που συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς μέσα από το κανάλι της χορήγησης δανείων μεταδίδεται η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, που στόχο έχει να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. Αυτά συμβαίνουν στην ευρωζώνη. Γιατί στην Ελλάδα οι τράπεζες ετοιμάζονται να κάνουν… πάρτι χορήγησης νέων δανείων, αξιοποιώντας και τις φθηνές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δάνεια, που δεν θα πάνε βέβαια σε καταναλωτικές δαπάνες, αλλά πρωτίστως στις επιχειρήσεις και κυρίως για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ανοίγουν τη στρόφιγγα του δανεισμού, όταν οι άλλες τράπεζες της ευρωζώνης την κλείνουν δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τις εποχές όπου οι τράπεζες αντιμετώπιζαν τόσα προβλήματα, που αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

-- Πάντως, αν υπάρχει παράδεισος για τους επόπτες τραπεζών, τότε ο Αντρέα Ενρία τον έχει πλησιάσει πολύ: μόνο μία από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης που εποπτεύει η ΕΚΤ είχε το 2022 κάποιο έλλειμμα στα κεφάλαιά της και, μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, ίσως ακόμη και αυτή να έχει λύσει το πρόβλημα, αφού τα διαθέσιμα στοιχεία φθάνουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε ερώτηση για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και τη μεγάλη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φόρων στην κεφαλαιακή βάση, ο Ενρία αναγνώρισε μεν ότι αυτό επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα των κεφαλαίων, όμως ξεκαθάρισε ότι οι επόπτες δεν ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να πάρουν κάποια πρωτοβουλία για αυτό το θέμα.

-- Για μια άρτια παρουσίαση της ελληνικής αγοράς εκ μέρους του προέδρου του ΧΑ, Γιάννου Κοντόπουλου, που κέρδισε τις εντυπώσεις, έκαναν λόγο όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο για τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο κ. Κοντόπουλος εκτός από τις εταιρείες τεχνολογίας αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για την προσέλκυση εταιρειών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα χαμηλά κόστη σε σχέση με άλλες αγορές και την επικείμενη πρόκληση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Γνωρίζει τα θέματα πολύ καλά για αυτό και είναι σε θέση να τα παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο», ή «έχει πολλές ιδέες για την ανάπτυξη του ΧΑ, οι οποίες φαίνεται να είναι προϊόν μιας ιδιαίτερης προπαρασκευής», ήταν κάποια σχόλια από το ακροατήριο μετά το πέρας της εκδήλωσης.

-- Η στήλη δεν έχει λόγο να αντικρούσει τα παραπάνω αλλά οφείλει να επισημάνει τρία πράγματα: Πρώτον, επειδή είμαστε στην Ελλάδα και όχι στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο, δεν μπορούν να γίνουν όλα με τη μία αλλά σταδιακά, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθεί και ο ίδιος ο κ. Κοντόπουλος. Δεύτερον, οι ιδέες όσο καλές και να είναι θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη διοικητική ομάδα για να τις υλοποιήσει. Και, τρίτον, να υπάρχει ένα αξιόλογο επενδυτικό οικοσύστημα για να περπατήσουν οι καλές ιδέες.

-- Τη Δευτέρα ανοίγει τις πύλες του στο Κάιρο η σημαντικότερη, ίσως, διεθνής εκδήλωση του ενεργειακού τομέα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Egypt Petroleum Show (EGYPS). Στο EGYPS συνηθίζεται να έρχονται σε επαφή κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίοι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής και συχνά αυτές οι επαφές δίνουν ευκαιρίες για σημαντικές συμφωνίες. Στο Κάιρο θα μεταβούν οι επικεφαλής της HelleniQ Energy, Α. Σιάμισιης, της Energean, Μαθιός Ρήγας και η Μαρία Ρίτα Γκάλι από τον ΔΕΣΦΑ, ενώ θα έχουν παρουσία εκπρόσωποι όλων των μεγάλων διεθνών ομίλων που πρωταγωνιστές στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο.

-- Ένα ευαίσθητο πρόβλημα που δεν είχαν υπολογίσει πρέπει να διαχειριστούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με την προκήρυξη των εκλογών και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνηση θα πρέπει να βρεθεί νέο σπίτι για τον περίφημο Peanut, το συμπαθητικό σκυλάκι που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το ποιος θα αναλάβει τον Peanut, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που περιπλέκουν το ζήτημα: πρέπει ένας να είναι ο εθελοντής – εθελόντρια ν\που θα αναλάβουν, καθώς δεν μπορεί να έχει πολλά αφεντικά, ενώ αρκετοί υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν ήδη σκύλο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
papastavrou, παπασταυρου
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δύο νέα deals, το επόμενο βήμα Παπασταύρου και 6 Ινδοί billionaires στην Αθήνα

Το επόμενο deal Καραμούζη, το πιθανό «χτύπημα» του CVC, η πρόταση στον Στ. Παπασταύρου, στην Αθήνα Ινδοί billionaires για δουλειές, το πινγκ πονγκ με τις αυξήσεις στο νερό, η επιμονή Δένδια για τα αεροπλάνα και η ευρωλίστα που βγάζει υπουργούς.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Β. Μαρινάκης - Ρ. Σούνακ, business στον παγωμένο Καναδά, τα Mirage και η ΛΑΡΚΟ

Η θερμή συνάντηση Μαρινάκη - Σούνακ, το κλειστό meeting Κ. Μητσοτάκη - επενδυτών στον Καναδά παρουσία Ευ. Μυτιληναίου, η προσφυγή για τη ΛΑΡΚΟ, ώρα αποφάσεων για τον άξονα Πάτρα – Πύργος, οι αντιρρήσεις για την πώληση των Mirage, αναβάθμιση του Χρ. Χαρπαντίδη και η σπάνια γέννηση ιπποπόταμου – νάνου στην Αθήνα.