ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

Αναβάθμισε σε «ΒΒΒ» τον ΟΤΕ η S&P, ισχυρές οι προοπτικές του ομίλου

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η εταιρεία έχει ισχυρό ισολογισμό και αναμένεται να ωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δυο χρόνια.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P θέτοντας παράλληλα σταθερό το outlook με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον να προοικονομεί θετικές εξελίξεις για την εταιρεία.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης, ο ΟΤΕ έχει ισχυρό ισολογισμό και γι αυτό η αξιολόγησή της είναι τρεις μονάδες πάνω από αυτή της Ελλάδας, ενώ αναμένει πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα επωφεληθεί από το βελτιωμένο περιβάλλον και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δυο χρόνια.

Δεδομένης της προσδοκίας για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος S&P, δεν αναμένεται μεταβλητότητα των ταμειακών ροών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), δεδομένου του πιο σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις σταθερές πιστωτικές ροές του ΟΤΕ, οδήγησε τον οίκο στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ σε «BBB» από το «BBB-».  Παράλληλα, αυξάνει τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις στον ΟΤΕ σε «BBB / A-2» από «BBB- / A-3».

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι η μόχλευση θα παραμείνει κάτω από 2,0x και η ελεύθερη λειτουργική ταμειακή ροή (FOCF) άνω του 25%, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P είχε ανεβάσει πριν μερικές ημέρες τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο ΒΒ, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ δίνει θετική προοπτική στη βαθμολογία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο, εάν είναι ισχυρότερη η ανάκαμψη της οικονομίας από το αναμενόμενο.

Η ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οίκος, αναμένεται να λάβει ώθηση από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο επενδυτικό κενό, εάν αξιοποιηθούν αποδοτικά. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των πολιτικών.

Όπως τονίζεται από τον οίκο S&P, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο πληροφοριακό σύστημα για ΑΔΜΗΕ από Intrasoft - OTE

Ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να φτάσει τα 6,5 εκατ. ευρώ., με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ να τονίζει ότι γίνεται «ένα μεγάλο βήμα προς την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό».