ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βασίλειος Ψάλτης, Alpha Bank
Φωτο: Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank. Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ.

Ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου η Alpha Bank, επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης NPEs

Εντός της ημέρας η ανακοίνωση για το ύψος της αύξησης κεφαλαίου και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στόχος μονοψήφιος δείκτης καθυστερήσεων μέχρι το τέλος του '21.

Εντός της ημέρας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank με στόχο την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων μέσω της δραστικής μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την επίσπευση των ανακοινώσεων για την αύξηση κεφαλαίου καθώς σχετικές πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στην αγορά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση την τιμή της μετοχής της τράπεζας η οποία αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 94 λεπτά σημειώνοντας απώλειες -24%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξειδίκευση των όρων της αύξησης κεφαλαίου με τους περισσότερους αναλυτές να την προσδιορίζουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι η επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο να πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2021.Πρόκειται για κίνηση ζωτικής σημασίας για την τράπεζα καθώς μέσω της αύξησης θα αντιμετωπίσει οριστικά την κληρονομία της κρίσης επιτρέποντας στη διοίκηση Β. Ψάλτη να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου που είναι σε εξέλιξη αλλά και την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πρόσφατα την υλοποίηση μιας νέας μεγάλης τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής», καθώς και με δύο συναλλαγές πώλησης δανείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η Alpha Bank επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του δείκτη «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια.

Μετά το Project Galaxy, μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, και την πώληση του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, η Alpha προγραμματίζει τρεις συναλλαγές «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 3,3 δισ.ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η Alpha βρίσκεται σε πορεία μείωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς τον έχει ήδη μειώσει, μετά το Galaxy, στο 24%, ενώ ο Δείκτης Καθυστερήσεων υποχώρησε στο 13% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. H Alpha, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα ΜΕΑ κατά 65% έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά τα καταγγελθέντα ΜΕΑ σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κατά 71%, έναντι μέσου όρου 42% των ανταγωνιστών της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και το «παζάρι» για το ποσοστό του ΤΧΣ

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην τράπεζα. Επιμένει η διοίκηση του ΤΧΣ για την άσκηση του συνόλου των δικαιωμάτων. Σήμερα ξεκινά η ΑΜΚ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Τα επόμενα βήματα της αύξησης και το «στοίχημα» της τιμής

Τέλη Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών, ενώ θα προηγηθεί ο καθορισμός εύρους τιμής από τη διοίκηση. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι άτυπος στόχος είναι να διαμορφωθεί η τιμή στο 1 ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόση ρευστότητα θα απορροφήσει η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Οι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 15% και 9% των μετοχών της τράπεζας και θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 200 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Στο 65% το ποσοστό των ξένων θεσμικών.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μαραθώνιος επαφών με ξένους πριν τις ανακοινώσεις για την ΑΜΚ

Δύο στοιχεία τόνισαν στους ξένους επενδυτές τα στελέχη της τράπεζας: η άντληση κεφαλαίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και οι παλαιοί μέτοχοι θα λάβουν όσες μετοχές αντιστοιχούν στη συμμετοχή τους.