ΓΔ: 1382.36 0.09% Τζίρος: 37.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Μοιράζει μετοχές φωτοβολταϊκών έργων η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κάτοικοι, με αυτόν τον τρόπο, θα συμμετέχουν στην επένδυση. «Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη ωφέλεια που θα δημιουργηθεί» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Στάσσης.

Χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα μερίδια του οποίου θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, εκδίδει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι κάτοικοι  θα μπορούν να συνεπενδύσουν μαζί της σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει:

«Η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και η υλοποίηση πολιτικών Βιώσιμης ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί σημαντικές δράσεις που έχουν ως κύριο αποδέκτη τόσο τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ υιοθετεί τη Συμμετοχικότητα και την πολιτική της συμπερίληψης των τοπικών κοινωνιών στα οφέλη από τις δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔEΗ ανακοινώνει την απόφασή της για τη συμμετοχή των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως καινοτόμα απόφαση, που κάνει τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συνεπενδύτες στα μεγάλα έργα της Επιχείρησης, από τα οποία αναμένονται σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,5 GW στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, οι κάτοικοι των περιοχών θα μπορούν να συνεπενδύσουν μαζί με τη ΔEΗ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναμένεται να εκδώσει χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα μερίδια του οποίου θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη).

Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση, απολαμβάνοντας τις αποδόσεις των έργων, που θα γίνουν στην περιοχή τους. Πρόθεση είναι τα μερίδια να εκδίδονται σταδιακά, με την ανάπτυξη των έργων και θα παρέχουν την ετήσια απόδοση με την ολοκλήρωσή τους, δίνοντας στους μεριδιούχους τη δυνατότητα να γίνονται συμμέτοχοι σε όλα τα υπό ανάπτυξη και κατασκευή έργα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

«Η ΔΕΗ προχωρά στο πλαίσιο της πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει, στην υλοποίηση της στρατηγικής της Δημιουργίας Διαμοιραζόμενης Αξίας (Creating Shared Value), κάνοντας τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συμμετόχους στο αναπτυξιακό μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής τους. Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη ωφέλεια που θα δημιουργηθεί. Είναι μία κίνηση, που έχουν ήδη χαιρετίσει οι κάτοικοι, αλλά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τα εργαλεία στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να γίνουν εταίροι-συμμέτοχοι σε νέες επιχειρηματικές μας δράσεις, που σέβονται το περιβάλλον και δίνουν νέες θέσεις εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στα κέρδη το 2023 για τη ΔΕΗ, διανέμει μέρισμα μετά από 10 έτη

Καθαρά κέρδη 485 εκατ. με λειτουργική κερδοφορία 1,3 δισ. κατέγραψε η ΔΕΗ για το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Μεγάλη αύξηση (+32%) στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ. Προβλέπει EBITDA 1,7 δισ. το 2024.
businessdaily-DEI-Retele Electrice Muntenia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Εκσυγχρόνισε το μεγαλύτερο κεντρικό υποσταθμό της Ρουμανίας

Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων. Η επένδυση ήταν ύψους περίπου 14 εκατ.