ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plaisio. Πλαισιο
Φωτο: Shutterstock

Πλαίσιο: Περνά σε νέα εποχή διοίκησης με είσοδο γνωστών στελεχών

Διαχωρίζεται ο ρόλος προέδρου - CEO, εισέρχονται στο διοικητικό συμβούλιο Απ. Ταμβακάκης, Αλ. Πιλάβιος και Κ. Μητρόπουλος. Έμφαση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις με νέα επένδυση στα logistics.

Αλλαγή σελίδας για την Πλαίσιο Computers, καθώς φεύγει από τη συγκεντρωτική διοικητική οργάνωση, όπου επί δεκαετίες ο ιδρυτής και πρόεδρος κ. Γεώργιος Γεράρδος επωμιζόταν τις μεγαλύτερες ευθύνες, και κάνει άνοιγμα στην αγορά με νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, εκπληρώνοντας έτσι και τους νέους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης όπως έχουν τεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, διαχωρίζεται η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, με τον ιδρυτή Γεώργιο Γεράρδο να αναλαμβάνει εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο ρόλος του αντιπροέδρου ανατέθηκε στον Απόστολο Ταμβακάκη.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Πλαίσιο μπαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, όπως ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκτελεστικός Πρόεδρος της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. Αλέξης Πιλάβιος, ο επικεφαλής του EOS Capital Απόστολος Ταμβακάκης, καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, πρώην πρόεδρος της Attica Bank και ιδρυτής της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Κώστας Μητρόπουλος.

Αναφορικά με το πέρασμα της Πλαίσιο στη νέα εποχή, ο κ. Γ. Γεράρδος αναφέρθηκε στη νέα δομή του διοικητικού συμβουλίου τονίζοντας πως «προχωράμε σε νέα περίοδο ανάπτυξης, με ένα νέο ΔΣ, για να υπερκαλύψει τις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνεται πως οι κ.κ. Ταμβακάκης, Μητρόπουλος και Πιλάβιος θα στελεχώσουν την Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας. 

Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του κ. Ταμβακάκη, ως ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ, ανέφερε ότι «είναι ανεκτίμητη η εμπειρία και οι ικανότητές του. Θα μας βοηθήσει να δούμε με άλλη οπτική όλο το καινούριο σχέδιο ανάπτυξης της Πλαίσιο». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία ανάπτυξης». Στο νέο δ.σ. μπαίνει επίσης και η οικονομική διευθύντρια της Πλαίσιο, Κατερίνα Βασιλάκη.

Νέα επένδυση στα logistics

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε νέα επένδυση 2,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των logistics ώστε να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις της στη Μαγούλα Αττικής, καθώς οι ανάγκες λόγω της κατακόρυφης ανόδου των ηλεκτρονικών πωλήσεων είναι τεράστιες, ενώ την ίδια ώρα «παγώνει» κάθε σκέψη για περαιτέρω άνοιγμα φυσικών καταστημάτων, έως ότου φανεί πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην αγορά στη μετά την πανδημία εποχή. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνο με την εταιρεία Ακρίτας, βάσει του οποίου θα παραχωρηθεί στην Πλαίσιο οικόπεδο 16 στρεμμάτων και στεγασμένος χώρος ακινήτου 6.350 τ.μ.. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει η εκμίσθωση και η χρήση του ακινήτου από την Πλαίσιο. Ο λόγος της επένδυσης είναι το «μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στις περιόδους αιχμής στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ιδρυτής και πρόεδρος Γεώργιος Γεράρδος, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Αναφορικά με τη δημιουργία νέων καταστημάτων, ο Κώστας Γεράρδος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο, σημείωσε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μετά την πανδημία και τις νέες συνήθειες των καταναλωτών, ποια είναι η αποστολή των φυσικών καταστημάτων από εδώ και πέρα. Οι επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο last mile delivery. Κυρίως όμως, πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός, ότι το μέλλον του φυσικού καταστήματος βασίζεται στην εξατομικευμένη εμπειρία του καταναλωτή».

Εξαιρετικές οι επιδόσεις μέσα στην πανδημία 

Άλλωστε, τα ισχυρά αποτελέσματα του 2020 επιβεβαιώνουν την στρατηγική της διοίκησης της Πλαίσιο για επενδύσεις στο τρίπτυχο logistics ‐ διανομή – in‐house call center και όχι στη δημιουργία νέων καταστημάτων. 

Ο CEO της Πλαίσιο πριν τη συζήτηση των θεμάτων της γενικής συνέλευσης έκανε εκτενή αναφορά στις επιδόσεις της εταιρείας μέσα στην πανδημία, όπου παρά το κλείσιμο των καταστημάτων για εκατό ημέρες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8%, λόγω της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων. «Φέραμε 350.000 νέους πελάτες στο Πλαίσιο, ανθρώπους που δεν είχαν ξαναψωνίσει από κατάστημά μας. Έτσι, σε μια πτωτική αγορά καταφέραμε να κερδίσουμε μερίδια σε όλους τους τομείς. Και στα desktop όπου έχουμε μερίδιο που ξεπερνά το 40%-45%, αλλά και στα laptops, tablets, web cameras κ.λπ. 

Το επιστέγασμα όλων των παραπάνω ήταν, ότι ενισχύθηκε η αξιοπιστία του brand της εταιρείας, καθώς τήρησε τους χρόνους παράδοσης και εξυπηρέτησε τις ανάγκες των πελατών, παραδίδοντας πολύ γρήγορα σε σχέση με τις συνθήκες της αγοράς, στη δύσκολη αυτή συγκυρία». 

Όπως τόνισε ο κ. Γεράρδος, «στο κομμάτι του e-commerce εμείς επενδύουμε από το 1999. Στο call center με προηγμένα συστήματα φτάσαμε από τους 160 εργαζόμενους στους 360. Και αρκετοί εξ αυτών εργάζονται από το σπίτι». Τόνισε επίσης ότι με κλειστά καταστήματα και εν μέσω lockdown πραγματοποιήθηκαν 46.832 ώρες εκπαίδευσης, ενώ το 2020 η Πλαίσιο έφτασε τις 1,5 εκατ. παραδόσεις.

Στο +80% οι λευκές συσκευές το β' εξάμηνο του 2020 

Το κομμάτι των λευκών συσκευών είχε άνοδο πωλήσεων κατά 80% στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, με το κατάστημα στην Πέτρου Ράλλη στο Ρέντη να είναι κυρίαρχο. «Οι λευκές συσκευές πάνε εξαιρετικά, με ένα πολύ μικρό δίκτυο. Ο κόσμος αγοράζει ακόμη και πολύ μεγάλες συσκευές online», επισήμανε ο Γ. Γεράρδος. Ο κλάδος των λευκών συσκευών συνεισέφερε 24,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις του 2020. 

Επίσης, οι μέτοχοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση, ότι οι υποδομές logistics αξίας 38 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το βέλτιστο αριθμό καταστημάτων, οι επενδύσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ στη νέα πλατφόρμα e-commerce και το in house call center που έφτασε να απασχολεί 360 ανθρώπους, κατέστησαν την επιτυχία της Πλαίσιο δυνατή.  

Το κέντρο στη Μαγούλα Αττικής, έκτασης 22.500 τ.μ. αποτέλεσε επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ το κέντρο στη Μάνδρα Αττικής για τις οικιακές συσκευές ήταν επένδυση 8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η Πλαίσιο βασίστηκε στον στόλο 90 φορτηγών που διαθέτει. 

Μετά την εξαγορά της έκτασης της Ακρίτας, η Πλαίσιο θα φθάσει να έχει ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης 40.000 τ.μ. σε εκτάσεις 74 στρεμμάτων, ενώ οι συνολικοί αποθηκευτικοί χώροι ανέρχονται πλέον στα 50.000 τ.μ. σε εκτάσεις 100 στρεμμάτων. Αναφορικά με την πορεία του 2021 ο Κων/νος Γεράρδος σημείωσε ότι και το πρώτο 3μηνο και το πεντάμηνο του 2021 πάει πολύ καλά, με τις πωλήσεις περίπου στα επίπεδα του 2020. 

Τι πέτυχε η εταιρεία το 2020 

Οι αλλαγές που επέβαλαν οι καιροί, όπως η τηλεεργασία, η τηλεεκπαίδευση και η… υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι για εκατομμύρια πολίτες, εκτόξευσαν όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, κάτι που ευνόησε όλες τις εταιρείες που εμπορεύονται είδη και gadget πληροφορικής. 

Έτσι, η Πλαίσιο, παρά το κλείσιμο των 24 φυσικών καταστημάτων της για περίπου 100 ημέρες το 2020, πέτυχε πωλήσεις 355 εκατ. ευρώ έναντι 317 εκατ. ευρώ το 2019, βελτιωμένες κατά 11,8%, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση πωλήσεων από το 2007! Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 20% στα 3,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 13 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 59,7% στα 3,1 εκατ. ευρώ. 

Η ταμιακή ρευστότητα αυξήθηκε κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ στα 58,5 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο ταμείο που είχε ποτέ η εταιρεία), τα καθαρά ταμιακά διαθέσιμα μετά το δανεισμό στα 40 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται στα 95,7 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι θα λάβουν 5 λεπτά μέρισμα έναντι 2 για τη χρήση του 2019 και η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει στις 22 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

folli follie, kosmima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli-Follie: Τι αναφέρει η προδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι το επιχειρηματικό σχέδιό της είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Εξυγίανσης θα καταστήσει την επιχείρηση βιώσιμη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαμένη διετία φοβάται ο Απ. Βακάκης, ανησυχητικές διεθνείς ανατιμήσεις

Έντονο προβληματισμό για τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των εισαγόμενων προϊόντων από την Ασία εκφράζει ο επικεφαλής της Jumbo. «Παγώνει» για το άμεσο μέλλον το άνοιγμα νέων καταστημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Fourlis, τι δείχνει ο τζίρος 5μήνου

Στο 120% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του 5μήνου. Αυξημένες οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο λόγω εποχικότητας των ειδών και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.