ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
feta-galaktokomika
Φώτο: Shutterstock

Φέτα με αγελαδινό γάλα έως 80% από «βιομηχανικό λάθος»

Δεν επιβάλλονται τελικά κυρώσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος» για την υπόθεση της φέτας. Έγινε δεκτή η εξήγηση ότι πρόκειται περί λάθους χωρίς δόλο.

Σε βιoμηχανικό λάθος αποδίδεται μετά τους έλεγχους η παραγωγή και η διακίνηση στη Γερμανία φέτας με περιεκτικότητα 50% έως 80% σε αγελαδινό γάλα όπως ανακοίνωσε η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος», επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι δεν θα επιβάλλονταν τελικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις γι αυτή την υπόθεση.

Στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει πως το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών επιβεβαιώνει την ύπαρξη βιομηχανικού λάθους και πως θα τις επιβληθούν οι προβλεπόμενες τιμές. «Πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος εξ αμελείας δίχως την ύπαρξη δόλου, για το οποίο επιβλήθηκαν μάλιστα και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις με τη μορφή προστίμου» αναφέρει  ειδικότερα η γαλακτοβιομηχανία «Όμηρος».

Η ιστορία είχε ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου όταν και είχε εντοπιστεί να πωλείται σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, φέτα της εταιρείας. Μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν βρέθηκε πως η φέτα περιείχε περίπου 50-80% αγελαδινό γάλα και ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τις ελληνικές Αρχές και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η γαλακτοβιομηχανία τότε είχε ανακοινώσει πως είχε γίνει άμεση ανάκληση της προβληματικής παρτίδας. Προσωρινά της είχε επιβληθεί προσωρινή ανάκληση αδείας ΠΟΠ, ωστόσο κατάφερε μέσω δικαστικής εντολής να την ανακτήσει και συνεχίζει να παράγει κανονικά προϊόντα με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ.

Η εταιρεία αναφέρει πως ενήργησε υπεύθυνα και με απόλυτο σεβασμό απέναντι στους πελάτες της και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, ανακαλώντας αμέσως την προβληματική παρτίδα και ενημερώνοντας η ίδια τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητοι έλεγχοι, απέναντι στους οποίους στάθηκε απολύτως συνεργάσιμη και ανοιχτή.

Ωστόσο, η εταιρεία θεωρεί, ότι «όλο αυτό το διάστημα, δέχθηκε πόλεμο από δήθεν καταγγελίες κάποιων, αναφορικά με το συμβάν, οι οποίοι διέρρεαν, αποδεδειγμένα πλέον, πληθώρα ψευδών πληροφοριών και στοιχείων, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν τις αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τους δικούς τους πολύ συγκεκριμένους λόγους και σκοπούς. Η Όμηρος έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ελπίζοντας σύντομα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια γύρω από το γεγονός, αλλά και ο παρασκηνιακός ρόλος που ορισμένοι πεισματικά επιμένουν να έχουν, καθώς δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στον υγιή ανταγωνισμό και για αυτό επιλέγουν να κάνουν ζημιά συνολικά στο χώρο».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Όμηρος ΑΕΒΕ, Γιώργος Γιαννίτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών, λέγοντας ότι «η εταιρεία είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών, που επιβεβαιώνει το βιομηχανικό λάθος, όπως ακριβώς εμείς οι ίδιοι είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Όλο αυτό το διάστημα η ΟΜΗΡΟΣ κράτησε μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στους θεσμούς και τις αρχές, όπου με πνεύμα συνεργασίας και διαφάνειας συνέβαλε αποφασιστικά στο έργο τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλω, ωστόσο, να επισημάνω και να τονίσω ότι η εταιρεία μας βρίσκεται πάντα δίπλα στους αρμόδιους φορείς του χώρου και το αρμόδιο υπουργείο, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως μαζί μπορούμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά και με υπερηφάνεια τα άριστης ποιότητας ελληνικά μας προϊόντα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πελάτες μας, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες μας κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα, αλλά και όλη την οικογένεια της Όμηρος για τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dodoni-dwdwni-galaktobiomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραμένει σε αυτόνομη πορεία η ΔΩΔΩΝΗ, στα 120 εκατ. ο τζίρος το 2020

Διαψεύδουν τα σενάρια εξαγοράς από την CVC πηγές της γαλακτοβιομηχανίας. Διψήφιο το ποσοστό αύξησης πωλήσεων τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εξετάζεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής και η διάθεση νέων προϊόντων.
Agrotikos_Oikos_Spyrou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «κάηκε» ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου από την πτώση της τουρκικής λίρας

Η εισηγμένη υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι δεν θα εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων που είχε στα βιβλία της από την τουρκική θυγατρική και τώρα κάνει αγώνα για επιβίωση.