Φωτο: Shutterstock

Αναβάθμιση τραπεζών από την Standard & Poor's

Στην κατηγορία Β με θετική προοπτική ανέβασε ο αμερικανικός οίκος τις αξιολογήσεις Εθνικής, Alpha, Eurobank με προοπτική για νέα αναβάθμιση. Σταθερή η αξιολόγηση της Πειραιώς με θετική προοπτική.

Ένα σκαλί κέρδισαν οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στην κλίμακα αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor's, λόγω της αναβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ αμετάβλητη έμεινε η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά με θετική προοπτική (outlook), που υποδηλώνει ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου σε ΒΒ-, η S&P ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβαθμίζει την αξιολόγηση Εθνικής, Eurobank και Alpha σε Β από Β-, με θετική προοπτική, ενώ η αξιολόγηση της Πειραιώς παρέμεινε στο Β-, με θετική προοπτική. Η αξιολόγηση Εθνικής και Πειραιώς ως εκδοτών τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (subordinated), που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, διατηρείται στη βαθμίδα CCC, ενώ της Alpha σε CCC+.

Η S&P εξήγησε ότι η αναβάθμιση συνδέεται με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2020, ενώ είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο, δεδομένου ότι η βαθμολογία της Ελλάδας έχει θετική προοπτική.

Θετικά στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου των ελληνικών τραπεζών είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς να υπάρξει πίεση στις καταθέσεις, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, που θα υποστηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), το ύψος των οποίων έφθανε τα 75 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, με βάση τα σχέδια των τραπεζών και τις έως τώρα επιδόσεις τους στη μείωση των NPE, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από το 35% του συνόλου ως το τέλος του 2020 και στο 25%, το 2021. Την προσπάθεια αυτή θα διευκολύνουν οι συμφωνίες για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, με την υποστήριξη και του σχεδίου «Ηρακλής» για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις ανώτερης βαθμίδας. Η S&P σημειώνει, πάντως, ότι ο τρόπος και η έκταση της αξιοποίησης του σχεδίου από τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή  που θα πάρει το σχέδιο.

Η Αξιολόγηση Τραπεζικού Ρίσκου Χώρας (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA) που γίνεται από την S&P με το βαθμό «10» να είναι ο χαμηλότερος βελτιώνεται στη νέα αξιολόγηση, από το 10 στο 9, κάτι που αποδίδεται, όπως φαίνεται στον πίνακα, στην μείωση του οικονομικού κινδύνου από το 10 στο 9. Επίσης, η τάση του BICRA (trend) έχει μεταβληθεί από «σταθερή» σε «θετική», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή νέα βελτίωση της βαθμολογίας στο επόμενο 12μηνο.

Αξιολόγηση Τραπεζικού Ρίσκου Χώρας (BICRA) από την S&P

bicra_s&p

 

Τα σχόλια για τις τράπεζες

Η S&P εκτιμά ότι η Alpha Bank βρίσκεται στην καλύτερη θέση στην πορεία εξυγίανσης του ισολογισμού, λόγω της υψηλής κεφαλαιακής της επάρκειας, η Eurobank βρίσκεται σε θέση για να επωφεληθεί από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ενώ η Εθνική θα έχει περιορισμένες ανάγκες σχηματισμού νέων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Για την Πειραιώς, η S&P τονίζει ότι σταδιακά μειώνει το μεγάλο όγκο NPE, αλλά εκκινεί από χειρότερη θέση, με το δείκτη NPE στο 50% και δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα κεφαλαίων για να μειώσει εξίσου γρήγορα με τις άλλες τράπεζες τα προβληματικά ανοίγματα. Πάντως, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των προοπτικών της Τρ. Πειραιώς σε θετικές αντανακλά την εκτίμηση ότι η τράπεζα μπορεί να αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση του ρίσκου στην Ελλάδα.

Σχετικά με την Aegean Baltic Bank, η S&P επιβεβαιώνει τη βαθμολογία σε Β με σταθερή προοπτική, που υποδηλώνει ότι δεν είναι πιθανή άμεση αναβάθμιση, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κίνδυνο ναυτιλιακών δανείων. Πάντως, σημειώνεται ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έρχονται ανακοινώσεις για «πάγο» στις νέες χρεώσεις

Έτοιμες να υπαναχωρήσουν στο θέμα της τιμολογιακής τους πολιτικής και να μη προχωρήσουν στις χρεώσεις που είχαν προαναγγείλει παρουσιάζονται οι τράπεζες. Μέσα στην ημέρα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Τι ισχύει στο εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την έγκριση της συμφωνίας Πειραιώς – Intrum

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκρηκτική αύξηση δανείων στην ελληνική ναυτιλία

Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 14% τις χορηγήσεις τους στις ναυτιλιακές εταιρείες και η συνολική τους έκθεση ανήλθε στα 8 δισ. δολ. Οι ξένες τράπεζες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, κλείνοντας τις στρόφιγγες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πατάει γκάζι» η Εθνική στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3 δισ. ευρώ φέτος. Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για «πακέτο» επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, τέσσερις συνολικά οι πωλήσεις ως το τέλος του έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Η εθελουσία πρώτο βήμα προς τη νέα εποχή

Ένα μεγάλο βήμα για την ανανέωση και τη μετάβαση της Alpha Bank στη νέα εποχή αποτελεί η μεγάλη επιτυχία της, υπό εξέλιξη, εθελούσιας εξόδου. Η αποδοχή από εργαζόμενους της τράπεζας ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.